Terug naar overzicht

Geen zin om naar kantoor te gaan? Doe het dan een dagje niet

Categorie
Geen zin om naar kantoor te gaan? Doe het dan een dagje niet

Een écht dagje voor jezelf, wanneer heb jij dat voor het laatst echt gehad? Zo’n dag waarop je enkel doet waar je zin in hebt  – oh, en ook belangrijk: niet op vakantie bent.

Hoe vaak neem jij een vakantiedag op zonder een praktische reden? En hoe vaak kan jij het weerstaan om een zaterdag meteen vol te proppen met een waslijst aan to-do’s, klusjes of sociale afspraken? Grote kans dat je zelden (of nooit) een blanco dag in je agenda vrijlaat, en dat terwijl een dag zonder verplichtingen ontzettend weldadig kan zijn voor je lijf en brein.

Daarom een klein pleidooi om eens niet naar kantoor als je een slechte dag hebt, of wanneer je gewoon toe bent aan nietsnutten.

Vrije tijd is geen vrije tijd

Voelt vakantie opnemen zonder reden nog wat onwennig? Laat je dan inspireren door de Braziliaanse ondernemer Ricardo Semler. Volgens deze bestsellerauteur is het tegenovergestelde van werk namelijk niet vrije tijd – die weten we tenslotte ook steeds te vol te plannen. Het tegenovergestelde van werk is lanterfanten, niets doen.

Wij gaan in het westen raar met onze levenstijd om, vindt hij. Als we gezond zijn, hebben we meestal weinig geld en als we veel geld hebben, hebben we weinig tijd. En als we dan eindelijk tijd hebben, is er vaak onvoldoende geld en gezondheid. ‘Wij geven medewerkers daarom tijd om nu al dat te doen wat ze willen doen als ze met pensioen gaan. Daarvoor leveren ze een deel van hun salaris in.’

Wat zou je doen als je morgen zou sterven?

Semler heeft sinds een paar jaar zogeheten ‘terminal days’. Dat zijn dagen waarop hij doet wat hij zou doen als je net te horen krijgt dat je niet lang meer te leven hebt. Eindelijk gitaar leren spelen of tijd met zijn gezin doorbrengen.

Zie een opgenomen vakantiedag eens als een terminal day en bedenk wat je zou doen als het je allerlaatste dag is. Want soms is goed om een duiveltje op je schouder te dragen, die je vertelt dat het helemaal oké is als je vandaag de stofzuiger, laptop en strijkplank links laat liggen.

Door anderen gelezen