Waarom de film Silence of the Tides je gaat raken

Waarom de film Silence of the Tides je gaat raken Waarom de film Silence of the Tides je gaat raken Waarom de film Silence of the Tides je gaat raken

Vanaf 10 maart draait Silence of the Tides in de bioscoop. Een meditatieve film waarin de continue ‘ademhaling’ van het Waddengebied – UNESCO Werelderfgoed – centraal staat. Wil je je opnieuw of meer verbinden met de natuur? Dan mag je deze film niet missen. Hij gaat je diep raken. 

Meditatief kijken

Met deze film ga je terug naar de basis, namelijk kijken en beleven. Er is geen voice-over, er zijn geen interviews. “Stel je je hiervoor open, dan kun je een hogere mate van bewustwording ervaren”, vertelt filmmaker Pieter-Rim de Kroon. Hij bracht voor deze film ruim zes seizoenen door in het Waddengebied. De film prikkelt al je zintuigen en het besef van zuurstof wordt bijna tastbaar gemaakt, waardoor je je heel bewust wordt van waar je bent en hoe je je verhoudt tot de natuur.

Bezinningsproces

In dit intens cinematografische portret wordt de breekbare relatie tussen de mens en natuur verkend, waardoor je nog meer inziet dat we de natuur niet alleen moeten zien als iets wat buiten onszelf plaatsvindt, maar iets waar we onderdeel van zijn. Hierdoor verandert je perspectief en kan de natuur je nog meer raken dan hij misschien al deed. Niets bestaat zonder het andere: in het leven is alles, maar dan ook echt alles, met elkaar verbonden. Het leven op aarde is een eindeloos netwerk aan verbindingen en samenwerkingen. In deze film wordt dat prachtig verbeeld.

De magie van de cycli

Eb en vloed, het blijft wonderlijk. Dag in, dag uit. Voor filmmaker De Kroon is het getij de ziel van de film geworden, waaraan ook andere cycli verbonden zijn. Denk aan dag en nacht, de maan en de zon, de vier jaargetijden, leven en dood. Maar ook de migratie van de miljoenen trekvogels die elke jaar terugkeren en de invasie van toeristen in het voorjaar – die aan het einde van de zomer weer vertrekken. Of de vogels die op hoogwatervluchtplaatsen wachten op laagwater en daarna op zoek gaan naar schaaldiertjes, kokkeltjes en nonnetjes. Hierdoor blijf je je verwonderen over hoe alles met elkaar in verbinding staat.

Contrasten

Van een duizelingwekkende stilte tegenover een bulderende noordwesterstorm. Of de rust en stilte op de kwelders tegenover de harde industrie en de massale trek van ganzen. Silence of the Tides gaat ook over contrasten. Over de schoonheid van de natuur, maar ook de rafelige en rauwe randjes, zoals de industrie aan de oevers van de Eems. Of de F-16’s die net als de vele vogels ook het luchtruim boven het Waddengebied als domein hebben. Het is een prachtige weerspiegeling van hoe het leven is, met zijn mooie en mindere mooie kanten. Een ding: het laat je inzien dat de natuur altijd door blijft ademen, wat er ook gebeurt. Het blijft ontwikkelen.

Maak kans op 10 x 2 kaartjes voor Silence of the Tides

Nieuwsgierig geworden naar deze film? Happinez mag 10x 2 kaartjes weggeven voor de voorpremières in Vue Cinemas. Kans maken op 2 kaartjes voor deze adembenemende film? Vul dan hieronder je gegevens in en geef aan welke locatie jouw voorkeur heeft. De winnaars krijgen automatisch bericht.

Silence of the Tides draait vanaf 10 maart in de bioscoop. Meer weten over deze film? Je leest er alles over op silenceofthetides.com. Hier kun je ook alvast de trailer bekijken.

Volgend artikel
Meer energie krijgen én ontspannen? Verander je ademhaling
Meer energie krijgen én ontspannen? Verander je ademhaling