Meer energie krijgen én ontspannen? Verander je ademhaling

Meer energie krijgen én ontspannen? Verander je ademhaling Meer energie krijgen én ontspannen? Verander je ademhaling Meer energie krijgen én ontspannen? Verander je ademhaling

Heb je je ooit afgevraagd hoe jij ademhaalt? ‘Net als ieder ander’, denk je misschien, maar jouw ademhaling is uniek. De een ademt vanuit de buik, de ander juist hoog in de borst. De een doet het haastig, de ander heel rustig. Hoe jij ademt zegt veel over jou, volgens Mr Breath.

Jouw manier van ademhalen heeft namelijk te maken met hoe je in het leven staat (en andersom). Veel mensen houden spanning vast, in hun rug, nek of schouders. Het vasthouden van die spanning is in feite het aanspannen van spieren, en dat kost energie. Daarnaast belemmer je door die spanning je ademhaling. Veel mensen gebruiken maar zo’n dertig procent van hun ademcapaciteit.

Minder spanning

Mr Breath heet eigenlijk Rob Koning, en heeft een praktijk in ademcoaching in Amsterdam. Hoe hij zoveel weet van ademhaling? Heel simpel: hij merkte zelf, in een periode met veel stress, dat zijn spanning minder werd door anders adem te halen. De kracht van ademhaling fascineerde hem, en daarom liet hij zich opleiden tot ademcoach.

Vier keer per minuut

Of je zelf rustig ademhaalt, kun je testen door te tellen hoe vaak je per minuut ademhaalt (of door iemand anders te vragen het te tellen, zodat je er zelf niet op hoeft te letten en je zo natuurlijk mogelijk ademhaalt. Een rustige, ontspannen ademhaling houdt volgens Rob in dat je ongeveer vier tot acht keer ademhaalt per minuut.

Hand op je buik

En het gezondst is een ademhaling vanuit je buik. Dat voelt krachtiger en rustiger dan een hoge ademhaling, die zelfs een paniekerig gevoel kan geven. (Andersom werkt het ook: voel je je paniekerig, ga dan bewust rustig en diep inademen vanuit je buik). Weet je niet zeker of je het ‘goed’ doet? Houd dan bij het ademhalen een hand op je buik. Bij een inademing hoort je hand wat te stijgen, en bij een uitademing hoort je hand juist te zakken.

Even oefenen

Het mooie van je ademhaling is dat je ‘m bewust kunt beïnvloeden, en daarmee je gevoel en stemming. Zit je vlak voor een deadline, of heb je gewoon een propvolle dag voor de boeg? Neem een paar minuten voor een ademhalingsoefening. Haal twintig keer diep adem, in en uit, en je zult merken dat je daarna weer meer in contact staat met je lijf en met jezelf.

Meer lezen over de kracht van je ademhaling?

Dit is hoe breathwork energieblokkades kan opheffen.

Volgend artikel
3 ademhalingsoefeningen om je lichaam in slaap te sussen
3 ademhalingsoefeningen om je lichaam in slaap te sussen