Dit is hoe breathwork energieblokkades kan opheffen

Dit is hoe breathwork energieblokkades kan opheffen Dit is hoe breathwork energieblokkades kan opheffen Dit is hoe breathwork energieblokkades kan opheffen

In je eigen ademhaling schuilt een ongelofelijke kracht. Via breathwork, een unieke combinatie van meditatie en concentratie-oefeningen, kan deze kracht onthuld worden.

Ademhalen gaat zo vanzelf dat we er vaak nauwelijks bij stilstaan. Dat zou best wat vaker mogen. Onze ademhaling voorziet het lichaam niet alleen van zuurstof, het is ook van belang voor ‘Prana’. Een ander woord voor Prana is ‘Chi’, het is vitale levensenergie. Door bepaalde ademhalingstechnieken (‘Pranayama’) toe te passen kun je richting geven aan die levensenergie. Zo zouden poorten geopend worden naar ons hogere bewustzijn en innerlijke kracht van transformatie en herstel.

De kracht van ademhaling

Dat ademhaling ons kan beïnvloeden, moge duidelijk zijn. Denk maar eens aan hoe kortademig je kan worden tijdens een belangrijke presentatie. De spanning zorgt ervoor dat de ademhaling verstoord raakt. Als dit doorslaat, ga je hyperventileren. Ben je echter in complete ruststand, bijvoorbeeld als je slaapt, verloopt je ademhaling traag en kalm. Wanneer iemand kampt met stress óf wanneer iemand emoties onderdrukt, heeft dat effect op de ademhaling.

Op het moment dat iemand een verstoorde ademhaling heeft, wordt het lastiger de prana op te laden en te verbruiken. Er ontstaat een disbalans in het energiesysteem, die vanuit een holistisch oogpunt overal invloed op heeft. In de Oosterse traditie wordt breathwork dan ook al eeuwenlang toegepast om het fysieke en mentale welzijn van mensen te bevorderen.

Gratis mini-challenge Mindfulness

Wil je meer in het hier en nu zijn?
  • Ontdek in 3 dagen alles over mindfulness

  • Krijg praktische tips en handvatten

  • Ontvang de eerste mail 19 april


Laat de controle los, dan komt energie vrij

Wie los wil komen van beperkende overtuigingen in het onderbewuste en oude patronen achter zich wil laten, zal naar binnen moeten keren. Wie denkt aan ademhalingstechnieken, denkt waarschijnlijk aan het uitoefenen van controle op de ademhaling. Maar dat is juist niet de bedoeling tijdens breathwork.

Tijdens een breathwork-sessie draait het niet om controle. Er wordt juist een open relatie met de ademhaling ontwikkelt. Er wordt gefocust op het bereiken van een natuurlijke, ritmische ademhaling. Zo wordt blokkades in de ademhaling (en dus in het lijf) opgeheven. Zonder spanning in het ademwerk kan de energie weer vrij door het menselijk energielichaam stromen. Iets wat uiteindelijk emoties in balans kan brengen en handvatten kan bieden voor persoonlijke en spirituele groei.

Meer lezen over ademhaling?

Deze ademhalingsoefening helpt je op spannende momenten (in 2 minuten).

Volgend artikel
Emotie, twijfel, verdriet? Dan schittert je ziel
Emotie, twijfel, verdriet? Dan schittert je ziel