Vind je het moeilijk om te ontspannen? Dan zijn deze tips voor jou

Vind je het moeilijk om te ontspannen? Dan zijn deze tips voor jou Vind je het moeilijk om te ontspannen? Dan zijn deze tips voor jou Vind je het moeilijk om te ontspannen? Dan zijn deze tips voor jou

Tijd voor ontspanning is essentieel om goed in je vel te zitten. Kost het je moeite om tijd vrij te houden voor jezelf of ontspannen in het leven te staan? Dan zijn deze tips voor jou.

1. Neem jezelf mee op date

Ga minstens eens per week op date. Niet met een ander, maar met jezelf. Probeer hier echt een gewoonte van te maken, want op deze manier maak je jezelf prioriteit. Zo’n date hoeft heus niet ingewikkeld te zijn. Ga naar een yoga-klasje, bereid een heerlijk diner voor jezelf, struin een uurtje over de markt of ga naar het museum. Doe altijd hetzelfde of elke keer wat anders. Zo lang je jezelf die tijd maar gunt. Oh, en behandel het op dezelfde manier als een date met je partner of vrienden. Liever niet afzeggen dus.

2. Zoek naar inspiratie

Wanneer we geïnspireerd zijn, lukt het ons beter om te ontspannen, plezier te maken of simpelweg tevreden te zijn. Door te focussen op positiviteit, nodig je de positiviteit als het ware uit in je leven. Lees inspirerende boeken, luister naar muziek die je raakt of ga het bos in en maak foto’s van al het moois dat je tegenkomt. Je hoeft niet te wachten op inspiratie: zoek het op en raak geïnspireerd! Uiteindelijk zal die energie ook doorsijpelen in andere gebieden van je leven.

3. Heb aandacht voor de kleine momenten

Lukt het echt niet om een uurtje vrije tijd te vinden in een week? Zorg dan dat je van normale dagelijkse dingen een klein geniet-moment maakt. Door ’s ochtends net iets eerder op te staan en jezelf uitgebreid in te smeren met een heerlijk geurende bodylotion bijvoorbeeld. Of door net iets meer tijd aan je ontbijt te besteden en samen met een van je huisgenoten op te eten. Ontspanning zit ‘m soms niet in de grote ervaringen, maar in een optelsom van die kleine momentjes.

Ontdek ook onze online training Mindful Leven

  • Met mindfulness expert Johan Noorloos

  • Ervaar meer innerlijke rust

  • Alleen in mei: 10,- korting met code MINDFUL10


4. Deel wat er in je omgaat

Wanneer we ons opgejaagd en gestrest voelen, kunnen we dat afreageren op onze omgeving. Een bron van ellende, want de ander zal niet automatisch snappen wat jou dwarszit of waarom je zo kortaf reageert. Leer jezelf aan open te zijn over wat er in je omgaat. Of dat nu is dat je gewoon even een weekje wat meer tijd voor jezelf nodig hebt of een vervelende opmerking van een collega op het werk. Zulke zaken niet opkroppen en zelf uitvogelen, maar delen met je dierbaren, zorgt al meteen voor ontlading van spanning.

5. Zet de wekker een half uur eerder

Soms hebben we gewoon echt tijd nodig voor onszelf. Even alleen zijn, rust aan je hoofd, geen gejaag. Lukt het door werk of een druk gezinsleven niet om die tijd te vinden? Kijk dan of je net een half uurtje eerder op kan staan dan de rest van je huisgenoten. Het is even wennen in het begin, maar hou het even vol en binnen de kortste keren is dit jouw nieuwe gewoonte. De stilte en rust in de vroege ochtend geven jou de kans om de dag goed te beginnen. En een goed begin…

Beeld: fotografie door Violaine Chapallaz, styling door Marita Janssen, visagie door Bianca Fabrie Aveda

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.

Meer lezen over ontspannen?

Deze buikademhaling is een instant-ontspanner.

Volgend artikel
Minder drama in je leven? Waarom meditatie helpt
Minder drama in je leven? Waarom meditatie helpt