Minder drama in je leven? Waarom meditatie helpt

Minder drama in je leven? Waarom meditatie helpt Minder drama in je leven? Waarom meditatie helpt Minder drama in je leven? Waarom meditatie helpt

Als je minder problemen wilt hebben in je leven, kun je natuurlijk zorgvuldig alle risico’s vermijden. Maar ellende komt tóch wel op je pad, weet Jelle Hermus, schrijver en oprichter van SoChicken.nl. Je kunt beter zorgen dat je een goeie gereedschapskist bij je hebt die je helpt om problemen het hoofd te bieden.

Zoals je met een goeie schroevendraaier heel veel kunt fiksen, zo zit er ook in de gereedschapskist van Jelle één ultieme tool. Meditatie, heet die, en Jelle weet er in zijn boek ‘Leven met wind mee’ aanstekelijk over te vertellen.

Niks zweverigs

Volgens Jelle heeft iederéén wat aan meditatie, of je nu spiritueel ingesteld bent of totaal niet. Van het woord ‘zweverig’ wil hij al helemaal niets weten. Spirituele mensen, zegt Jelle, doen misschien weleens zweverige dingen, maar ze doen ook heel veel dingen die ieder mens doet – eten, slapen, scheten laten (over dat laatste later meer). Mediteren is gewoon één van die doodgewone activiteiten. Niets om ingewikkeld over te doen.

Wie minder drama in zijn leven wil – en wie wil dat niet – moet geen situaties gaan vermijden die mogelijk problemen brengen. ‘Dat is een strijd die je niet kunt winnen’, schrijft Jelle, je gaat toch wel vervelende dingen meemaken. Maar het grootste probleem zit hem niet in die gebeurtenissen, het zit ‘m in hoe je erover denkt en wat je met die gedachten doet.

Kalme plek

Meditatie hielp Jelle om anders naar zijn gedachten te gaan kijken. Al een paar jaar lang mediteert hij liefst elke dag, soms zelfs wel twee keer daags. Sinds hij de drukbezochte website Sochicken.nl oprichtte en het boek ‘Steeds leuker’ schreef, krijgt hij vaak vragen van lezers die een probleem hebben. Bijna altijd adviseert hij hen om te gaan mediteren. Voor hem voelt het zo: ‘Plotseling ben je op die plek waar alles altijd kalm is. (…) Op een plek van waaruit je het allemaal kunt overzien met compassie, zonder oordeel.’ Het geeft hem ‘het gevoel van leven met wind mee.’

De hele dag door komen er gedachten in ons op, en tijdens het mediteren word je je daar extra bewust van. Wie denkt dat mediteren een ‘leeg hoofd’ oplevert, komt van een koude kermis thuis, weet Jelle: dat hoofd raakt nooit leeg. Maar dat hoeft ook niet. De kunst is om gedachten te zien voor wat ze zijn: het zijn, jawel, een soort scheten. Ze komen en gaan. Je hoeft ze niet te stoppen, dat kan ook niet – accepteer gewoon dat ze er zijn. Dan waaien ze, om maar in de winderige metafoor van Jelle te blijven, verder.


Luchtiger leven

Is mediteren dan de oplossing voor alles? Nee, Jelle geeft meer tips. Hij raadt bijvoorbeeld een inzicht aan dat er op het eerste gezicht niet zo gezellig uitziet: ‘alles gaat voorbij’. Alles in het leven is vergankelijk, en de meeste mensen denken daar niet zo graag aan. ‘We durven het (die vergankelijkheid) niet recht in de ogen te kijken, omdat het idee van niet langer bestaan onverdraaglijk voelt.’ Maar juist die vergankelijkheid kan ons helpen luchtiger te leven, zegt Jelle. Het helpt je te relativeren (is deze regenbui nu echt zo’n ramp?) en in te zien dat elk moment waardevol is. ‘Dat er niet zoiets bestaat als vanzelfsprekend.’

Beeld: fotografie door Jeroen van der Spek, styling door Cyn Ferdinandus

Meer weten?

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.

Meer lezen over meditatie?

Heb je het gevoel dat je uit balans bent? Deze meditatie helpt.

Volgend artikel
Dit gebeurt er als we niet zouden slapen
Dit gebeurt er als we niet zouden slapen