Maak van je tuin of balkon een paradijs voor bijen: 4 tips

Maak van je tuin of balkon een paradijs voor bijen: 4 tips Maak van je tuin of balkon een paradijs voor bijen: 4 tips Maak van je tuin of balkon een paradijs voor bijen: 4 tips

Heb je een tuin of een balkon? Laat het dan een paradijs zijn voor bijen. Het is niet alleen een mooie manier om je met de natuur te verbinden, ook help je de planeet ermee. Bijen zijn namelijk onmisbaar voor de bestuiving.

Veel bloemen, planten en gewassen zijn afhankelijk van de bestuiving door insecten als bijen en vlinders. Zij zorgen ervoor dat bloemen bevrucht worden en de plant vrucht kan dragen. Deze vruchten zijn weer voedsel voor dieren en mensen. Kortom: zonder bij geen leven.

Behoud van de biodiversiteit

Helaas zijn er steeds minder bijen. Ook in Nederland. Dit komt doordat er te weinig bloemen zijn, maar ook door het gebruik van bestrijdingsmiddelen, ziektes en parasieten. En dat is jammer, want bijen – en andere bestuivers – zijn belangrijk om ook de biodiversiteit te houden. Een organisatie als The Pollinators zet zich op verschillende manieren in om de bestuivers in Nederland te helpen. Ook het 100% biologische theemerk Pukka (ja, met die vrolijke theedoosjes) draagt hieraan bij door 1% van de jaarlijkse omzet te doneren aan het goede werk van The Pollinators. Zo werden er vorig jaar maar liefst 150.000 zakjes bloemzaad verspreid op de Nationale Zaaidag.

1. Bijenvriendelijke bloemen en planten

Ook jij kunt de bij en andere bestuivers een handje helpen om te overleven. Namelijk door je tuin of balkon bijenvriendelijk te maken met deze bloemen en planten:

Lavendel
Deze geurige struik is heerlijk in je tuin of op je balkon. Hij houdt van de zon en gedijt goed op een goed doorlatende grond. Wanneer je lavendel plant, bloeit het meestal de hele zomer. Naast bijen zijn ook vlinders dol op lavendel.

Munt
Munt is geweldig voor de bestuiving én makkelijk te kweken. Met name in de zomer en vroege herfst trekt munt bijen aan. Het enige wat je hoeft te doen, is het in een pot te doen om te voorkomen dat het andere planten binnendringt.

Venkel
Venkel is een geweldig kruid dat je in je eten kunt doen, maar ook perfect voor bestuivers. Bijen houden van de koppen van de kleine geelachtige bloemen.

Citroenmelisse
Deze geweldige nectarrijke plant is geweldig voor lokale bestuivers – vooral de bij is er dol op. Citroenmelisse is lid van de muntfamilie.

Valeriaan
Valeriaan produceert clusters van zoete bloemen van midden tot late zomer. Deze plant is afhankelijk van een groot aantal bestuivers, waaronder bijen, vlinders en zweefvliegen.

2. Geef goed water

Vergeet niet om al jouw bloemen en planten goed water te geven. Dit helpt planten om meer nectar te produceren, wat op zijn beurt bijen en andere bestuivers helpt.

3. Vermijd chemische bestrijdingsmiddelen

Bestuivers als de bij sterven uit door het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Zorg er daarom voor dat je dit vermijdt en pas – waar mogelijk – de biologische landbouwprincipes toe. Maak je tuin bijvoorbeeld aantrekkelijk voor de natuurlijke vijanden van plagen.

4. Insectenhuisjes

Bijen houden ervan om zich te nestelen. Hang daarom op je balkon of in je tuin insectenhuisjes of een bijenhotel. Zogenoemde metselbijen zijn dol op een schoteltje met leem.

Verbinding met de natuur

Geniet in je bijenvriendelijke tuin of op je bijenvriendelijke balkon van de nieuwe Pukka Fresh Start – verkrijgbaar bij Bijenkorf en VitaminStore. Net als andere kruidencombinaties is deze zomerblend samengesteld om zoveel mogelijk mensen te verbinden met de schoonheid en kracht van de natuur. Pukka deelt daarom graag haar kennis en zet zich in voor een gezonde wereld – in alles wat ze doen. Daarbij werken ze ook samen met partijen die dezelfde missie hebben, waaronder dus The Pollinators die strijden voor het behoud van biodiversiteit. Ontdek hier het hele verhaal achter Pukka, met oprichter Sebastian Pole.

 

Volgend artikel
Zo magisch mooi is Zuid-Limburg
Zo magisch mooi is Zuid-Limburg