De ultieme retraite in eigen land: ontspannen op de Waddeneilanden

De ultieme retraite in eigen land: ontspannen op de Waddeneilanden De ultieme retraite in eigen land: ontspannen op de Waddeneilanden De ultieme retraite in eigen land: ontspannen op de Waddeneilanden

Zo’n plek waar je meteen tot rust komt bij aankomst: het Waddengebied. De vijf stipjes bovenin ons kleine kikkerlandje op de kaart, bieden kilometers aan strand en hebben ook buiten het zomerseizoen een hoop te bieden.

Happinez somt op waarom Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog het bezoeken meer dan waard zijn.

De waddeneilanden: een uniek stukje wereld 

Wist je dat het Waddengebied in 2009 bekroond is tot Werelderfgoed? Daarmee zijn de Waddeneilanden officieel erkent als ‘uniek voor de wereld’ en mogen ze zich in hetzelfde rijtje rekenen als het Great Barrier Reef in Australië, de Kilimanjaro in Tanzania en de Grand Canyon in Amerika. Daarnaast staan de Frisian Islands, waar de Waddeneilanden onderdeel van zijn, op nr. 30 van de New York Times ’52 Places to go in 2019’ en Friesland op nr. 3 in de Lonely’s Planet’s Best in Europe 2018. Een erkenning van jewelste en reden des te meer om het Waddengebied als de bliksem te bezoeken.

Ritjes in een tuk-tuk en yoga op het strand

Wil je de eilanden eens op een andere manier ervaren of tijdens je vakantie jouw steentje bijdragen aan de planeet? Ontdek bijzondere activiteiten en ‘groene’ to-do’s die je alleen op de eilanden vindt. Een kleine greep uit het grote aanbod: trek er op uit in een elektrische en dus muisstille tuk-tuk, om in alle rust te genieten van een verkenningstocht over Vlieland. Geniet van de sterrenhemel op Terschelling met een zogeheten Dark Sky tour. Nergens in Nederland zie je ’s nachts de sterren zo helder en de lucht zo donker als daar. Of boek een Eco-safari op Ameland. Maak een wandeling door woud en duin met een gids die honderduit vertellen kan over de geschiedenis van de Wadden en al haar inwoners (hallo dierenrijk). Vis al juttend plastic uit het zand. Spot vogels. Klim naar het puntje van de vuurtoren. Doe mee met een yogalesje aan zee. Je komt er nu al tijd te kort, zo ontzettend veel is er te doen en te beleven!

Voet aan wad zetten in het laagseizoen 

Maar ook voor het vinden van rust zit je er goed, want als er iets is dat nieuwe energie geeft en je laat ontspannen is het wel het ‘zijn’ in de natuur. Het geluid van de vogels, het geruis van de Noordzee-wind en de eindeloze vergezichten maken de Waddeneilanden tot een ideale plek om er het hoofd leeg te maken en lekker te relaxen. Extra fijn: ongeacht het jaargetijde, de ongerepte natuur is er altijd. En met minder toeristen in het laagseizoen betekent dat nóg meer vrijheid voor jou om het buitenleven te voet of met de fiets te ontdekken.

Bezoek de TVTAS (daar is ‘ie, het ezelsbruggetje) dus niet alleen in het hoogseizoen want ook bij het uitkomen van de bloembollen, het vallen van de bladeren en het inschenken van een winterse neut kun je er je hart ophalen. Wat dacht je van de Texelse lammetjes ontmoeten in de lente, lopen over de zeebodem tijdens een wadexpeditie in oktober of rozig de winterdag afsluiten met een kop chocolademelk of warme ketel? Tip: da’s een typisch Terschellinger drankje dat in de wintermaanden wordt gebrouwen van Brandewijn en bruine suiker.

Bovendien kun je buiten de zomervakanties om ook minder drukte verwachten bij het rapen van oesters en andere unieke excursies, en ben je sneller aan de beurt voor het proeven van lekkernijen als Vlielandse visschotels, Terschellinger Schylger mopjes, Texelse cranberry’s of de bekende Brandariskoekjes. *knipoog*

Heb je acute last van wanderlust dat stroomt waar het niet gaan kan, en kriebelt het as we speakom een lang weekend of midweek naar het Wad te boeken? Aarzel dan vooral niet want ook in mei en juni is het er heerlijk ‘voorzomeren’. Zonnebrand mee, wandelschoenen aan, een boek op zak en wat setjes kleding uiteraard en je bent good to go!

Verklein je ecologische voetafdruk 

Ben je bewust bezig met het verkleinen van je voetafdruk maar wil je liever niet inleveren op het vakantiegevoel? Pak in plaats van het vliegtuig naar een tropisch oord dan zeker de auto en de boot naar de Waddeneilanden en wroet met je tenen in het zand of dobber met een cocktail – of beter nog – een lekkere koude Skuumkoppein zee.

Het Waddengebied ligt namelijk maar op een paar uurtjes rijden en met het opstappen in Den Helder, Harlingen, Holwerd of Lauwersoog vaar je er met de ferry binnen ± een uurtje naartoe. Alleen al de bootreis op de heenweg doet iets wonderlijks met je besef van tijd, waardoor je net zo’n gevoel van vrijheid en vakantie ervaart als op een onbewoond Bounty-eiland.

Wanneer ga jij de eilanden bezoeken? Ga voor meer informatie over Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog naar Wadtodo.nl.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Merk Fryslân/Wad to do

Volgend artikel
9 dingen waar je héél blij van wordt als je van vogels houdt
9 dingen waar je héél blij van wordt als je van vogels houdt