9 dingen waar je héél blij van wordt als je van vogels houdt

9 dingen waar je héél blij van wordt als je van vogels houdt 9 dingen waar je héél blij van wordt als je van vogels houdt 9 dingen waar je héél blij van wordt als je van vogels houdt

Vogels zijn eersteklas blijheidsbrengers, en dat zijn ze. Het is Nationale Vogelweek – maar van ons mag elke week Vogelweek zijn. Negen dingen waar je echt héél erg blij van wordt als je van vogels houdt!

1. De eerste gierzwaluwen

De eerste gierzwaluwen zijn er weer! En gierzwaluwen (alle zwaluwen eigenlijk) zijn echt eersteklas blijheidsbrengers, zeggen ze bij de Vogelbescherming, en dat is zó waar. Je kunt echt ontroerd raken als de eerste zwaluwen terug zijn. En opgelucht, dat ook: ze zijn er weer, ze hebben het gered, die hele lange reis naar Afrika en terug. Hier lees je meer over ze.

2. Deze hit met vogelgeluiden (en de prachtige filmbeelden)

De Britse Vogelbescherming lanceerde ‘Bird song’ om aandacht te vragen voor de afname in het aantal vogels de afgelopen jaren. Die aanleiding is niet iets om vrolijk van te worden. Maar wat een mooie opnamen van vogelgeluiden, en wat een prachtige, bijna sprookjesachtige clip maakten ze erbij!

3. Een pluizig jong steenuiltje op het nest

En de andere jonge vogels die net uit het ei zijn gekomen en die je live kunt volgen via de webcams van Beleef de Lente.

4. Het bordspel Wingspan

Een heerlijk spel als je wel graag bordspellen speelt maar geen zin hebt om wéér steenkool of hout te verzamelen om te winnen. Bij Wingspan krijg je punten voor vogels, eieren en nesten. De vogelkaarten zijn werkelijk prachtig, zelfs wie niks met vogels heeft, speelt het graag. Een interview met de ontwerpster, Elizabeth Hargrave lees je hier.

Let op: het spel is op veel plekken al uitverkocht, maar vaak nog wel te krijgen bij gespecialiseerde spellenwinkels.

5. Meekijken met de vogeltrek

Omdat het kán. Met de metingen van 120.000 vogeltellers uit heel Europa kun je op de kaart bijvoorbeeld zien hoe ver de kraanvogels als zijn, en of de zwaluwen wind mee hebben.

6. Een vogeltijdschrift voor lezers!

De Scharrelaar is een tijdschrift voor vogelliefhebbers die van lezen houden, of lezers die van vogels houden. In het eerste nummer onder meer een verhaal van Saskia van Loenen over de scharrelaar – want die vogel bestaat dus ècht, hij heeft een prachtig blauw verenkleed. In Nederland is hij zelden te zien, dus Saskia ging ervoor naar de Extremadura. Een jaloersmakende reis was dat, gelukkig schreef ze erover, dan ben je er toch een beetje bij. Het eerste nummer van De Scharrelaar is net uit, het gaat twee keer per jaar verschijnen.

 7. Een app die vogelgeluiden herkent

BirdNET is een soort Kazaa voor vogelgeluiden: je neemt een vogelgeluid op, laat de app het geluid analyseren en die zegt dan ‘boerenzwaluw’ of ‘koolmees’ of wat er verder te horen was. Handig in het bos of op de hei, maar ook als er ’s morgens vroeg een vogel keihard voor je open raam zit te fluiten en je weet niet wat het is. Voor Android.

8. Zomaar een bijzondere vogel in je tuin of op je balkon

Dat je bijvoorbeeld ineens een specht ziet in je eigenste tuintje. En dat zou zomaar kunnen, want de grote bonte specht is met een opmars bezig.

Deze gratis cursus Vogels in Nederland is trouwens echt een tip als je vogels wilt leren herkennen.

9. Gratis excursies tijdens de Nationale Vogelweek

Tijdens de Nationale Vogelweek, zijn er door het hele land vogelexcursies en lezingen. Maar daarbuiten organiseert Vogelbescherming Nederland óók excursies naar de mooiste vogelkijkplekken in Nederland.

En alleen de vogels vliegen van Oost- naar West-Berlijn…

Ja dát, maar er is zoveel meer. Vogels zijn grappig en vrolijkmakend en als je omhoog kijkt, en trekvogels over ziet komen, zorgt dat voor een gevoel van vrijheid. Zoveel redenen om blij te worden van vogels.

Zo, en nu naar het bos. Waar is mijn verrekijker?

En ook…

‘Vanaf het moment dat een kind de naam van een vogel weet, zal het die vogel nooit meer echt zien,’ is een uitspraak van Krishnamurti. Maar ís dat zo? Juist de namen van vogels leren, helpt je om zorgvuldig te kijken!

Zó krachtig is de positieve werking van de natuur.

Nog meer dieren om vrolijk van te worden? We hebben ook 13 redenen waarom je gelukkig wordt van een hond.

Over auteur
Huisfilosoof Anne Wesseling duikt elke twee weken haar boekenkast in en kijkt hoe de denkbeelden van grote meesters nog in te passen zijn in deze tijd.
Volgend artikel
5 x genieten van de natuur
5 x genieten van de natuur