Dompel je onder in het bos. Lees meer
‘Streven naar meer biodiversiteit’ klinkt als een ver van mijn bed show, maar het is de leukste en meest praktische manier om je ergens voor in te zetten. Alles wat je doet heeft effect, en niet alleen op de bloemetjes en de bijtjes, maar vooral ook op je humeur!
Biodiversiteit is veel in het nieuws, en terecht: de organisatie IPBES waarschuwt in een recent rapport dat maar liefst een miljoen planten- en diersoorten dreigen uit te sterven. De moed zinkt je in de schoenen als je het leest. Een miljoen soorten, daar kun je je zelfs niet een begin van een voorstelling van maken. Misschien blijft ‘biodiversiteit’ daarom voor veel mensen een ver van mijn bed show.
Maar denk bij biodiversiteit vooral aan het woord ‘soortenrijkdom’: dat gaat ook echt over je directe omgeving. En rijkdom is waar het om gaat. Hoeveel verschillende soorten planten, insecten en dieren leven er in je tuin, op je balkon, op het veldje waar je je hond uitlaat of in het bos waar je in het weekend gaat wandelen? Waarschijnlijk veel meer dan je denkt.
Bij hart voor natuur en milieu gaat het vaak om dingen láten. Korter douchen, geen biefstukken eten, niet vliegen. En dat is allemaal echt super belangrijk, maar bij biodiversiteit gaat het daarnaast ook om dingen dóen. Vooral ook: de natuur in. De natuur in, planten en dieren leren herkennen (en ze dan, waar dat kan, een handje helpen). Allemaal dingen waar je eenvoudigweg blij en gelukkig van wordt.
1. Plant iets moois in je tuin of op je balkon
Kies planten en kruiden die van nature in Nederland voorkomen (denk klaprozen, korenbloemen…) en geniet van de vlinders, hommels en wilde bijen die daarop afkomen. Leuk om ze te leren herkennen. Zoals Caspar Janssen hier schrijft: ‘Hoe meer je leert, hoe groter het besef van alles wat je nog niet weet, maar het wordt er ook almaar spannender van.’
2. Gebruik een app
Hoeveel soorten wilde bijen denk je dat er leven in Nederland? Ruim driehonderd! Met de app ‘Bijensafari’ leer je metselbijen en andere wilde bijen herkennen en bovendien help je onderzoekers om gegevens over bijen te verzamelen.
3. Ga mee met een weidevogelexcursie
Zodat je weet waarom je ook alweer die weidemelk koopt. En vooral om eens te zien hoe een grutto er in het echt uitziet, en hoe de roep van weidevogels klinkt. Excursies in de buurt vind je op de websites van IVN, Natuurmonumenten of Vogelbescherming.
4. Ga voor een bijzondere natuurbelevenis
Staatsbosbeheer organiseert regelmatig buitengewone natuurbelevenissen, zoals natuurwandelingen bij volle maan of zoektochten naar wilde kruiden.
5. Onderzoek een slootje
Erg leuk om met kinderen te doen: onderzoeken wat er allemaal leeft in een sloot. Schepnetje en teiltje mee! Half juni zijn de Slootjesdagen, meer daarover lees je hier.
Zeker als je nog niet zoveel weet van de natuur, is het een feest om verschillende soorten te leren herkennen. Om een pimpelmees van een koolmees te onderscheiden, om een kieviet te herkennen aan zijn roep, om te zien dat de tuinhommels bijna dronken van geluk worden van die slaapmutsjes in je voortuin. Je krijgt meer besef van je omgeving en voelt je meer verbonden met je omgeving. En ja, dat is ook een vorm van rijkdom.
Dompel je onder in het bos. Lees meer
Door je zintuigen te trainen. Lees meer
De natuur beweegt je. Lees meer
Bloemen fleuren op. Lees meer
En wat je daar voor jezelf uit kunt halen. Lees meer
Een column van Susan Smit. Lees meer