Toe aan een flinke wandeling? Dit zijn de mooiste plekken om uit te waaien

Fotografie Tekst Dorien Vrieling
Toe aan een flinke wandeling? Dit zijn de mooiste plekken om uit te waaien Toe aan een flinke wandeling? Dit zijn de mooiste plekken om uit te waaien Toe aan een flinke wandeling? Dit zijn de mooiste plekken om uit te waaien

Gek is dat, hoe vanzelfsprekend de Nederlandse natuur vaak lijkt. Maar mocht je denken dat er in het buitenland veel meer indrukwekkends te zien is, moet je beslist eens een van deze wandelgebieden proberen. 

Vesting Bourtange

Ze noemen het wel de parel van het noorden, en je zou het gerust een goed bewaard geheim kunnen noemen: de Groningse regio Westerwolde. Wie zich bij Groningen uitgestrekte leegtes voorstelt, wordt hier verrast door het gevarieerde, bosrijke landschap. Het oude vestingdorp Bourtange, met zijn grachten en vestingmuren, is een prachtig plekje. Het lijkt er alsof de tijd heeft stilgestaan. Of loop door het Dal van de Ruiten Aa, en kom onderweg de Lakenvelders tegen.

Meijendel

De bekende badplaatsen in Zuid-Holland zijn fijn om uit te waaien, maar minder bekend (en zeker zo mooi) is Meijendel, bij Wassenaar. Het is een groot en waterrijk duingebied, met aan de rand een monumentale watertoren. Je vindt er ook verschillende bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Je kunt wandelen door het bosrijke deel, maar ook de kant van het strand en de zee kiezen.

Veenhuizen

Drenthe staat bekend als een natuurrijke, rustige provincie. Het natuurgebied en beekdal De Slokkert, bijvoorbeeld, is een weids en ongerept gebied waar het soms nog muisstil kan zijn. Als het je na een tijdje wat té stil wordt, loop je verder naar het bijzondere dorp Veenhuizen, waar lange tijd verschillende ‘gestichten’ waren voor bedelaars, armen en wezen én een gevangenis. Het is zo’n plek die je niet snel vergeet, alleen al vanwege de bijzondere huisjes met teksten als ‘werk en bid’ en ‘orde en tucht’ waar vroeger het verplegend personeel woonde.

Loonse en Drunense Duinen

Wist je dat de grootste ‘levende’ stuifzandgebieden van West-Europa in Brabant liggen? (‘Levend’ betekent dat het gebied zo groot is dat de wind het zand in beweging kan laten komen). In het wonderlijke, gevarieerde landschap van de Loonse en Drunense Duinen, met zijn zandverstuivingen, bossen en heide, is het bijna alsof je in de Sahara bent.

Lage Vuursche

Als de voormalige koningin het heeft uitgekozen als haar woonplaats, moet het wel een bijzondere plek zijn. Dat klopt. Lage Vuursche is een sfeervol, eigenaardig gebied. Het hangt aan elkaar van voormalige landgoederen, waardoor het ene deel donker en bosrijk is, en het andere juist weer open of drassig. Als je trek hebt gekregen, kun je terecht bij een van de vele pannenkoekententjes.

Geuldal

Wil je je in het buitenland wanen, ga dan naar het Geuldal rond Valkenburg. Dat stadje is zelf al behoorlijk charmant (wel toeristisch), maar de omgeving vol kastelen is zeker zo bijzonder. Groen, heuvelachtig en een al geschiedenis, met her en der een Mariakapelletje langs de weg en genoeg plekken om even een warme chocolademelk te drinken.

Schiermonnikoog

Op de Waddeneilanden is het heerlijk fietsen, maar zeker zo fijn wandelen. Een van de kleinere eilanden –maar misschien wel het mooiste- is Schiermonnikoog. Het is er, zeker buiten de zomer, niet zo toeristisch als op de grotere eilanden, er mogen geen auto’s komen en daardoor is het erg rustig. Bovendien vind je er een enorme rijkdom aan planten, bloemen en vogels. Voor veel Friezen, Groningers en Drenthe is een dagje ‘Schier’ synoniem voor een dagje heerlijk uitwaaien.

Volgend artikel
Dagje naar Leeuwarden? Dan mag je deze plekken niet missen
Dagje naar Leeuwarden? Dan mag je deze plekken niet missen