Dagje naar Leeuwarden? Dan mag je deze plekken niet missen

Dagje naar Leeuwarden? Dan mag je deze plekken niet missen Dagje naar Leeuwarden? Dan mag je deze plekken niet missen Dagje naar Leeuwarden? Dan mag je deze plekken niet missen

Het is misschien niet de eerste stad die in je opkomt voor een stedentripje, maar de charmes van Leeuwarden zullen je verbazen. De gracht, de mooie Prinsentuin, imposante gebouwen zoals de Blokhuispoort: dit is een stad die een blijvende indruk achterlaat.

Laat je rondleiden door de voormalige gevangenis van Leeuwarden (of blijf er slapen)

Tegenwoordig zitten er in de cellen van de Blokhuispoort geen gevangenen meer, maar kleine creatieve bedrijfjes. Toch kun je in de gevangenis van weleer nog teruggaan in de tijd. Ben je op zaterdag in de stad, reserveer dan een rondleiding. Een van de voormalige gevangenisbewaarders laat je dan het imposante gebouw van binnenuit zien. Lijkt het je wel wat om hier te overnachten? Dat kan: in de Blokhuispoort zit tegenwoordig het Alibi Hostel, je kunt er in een sobere, voormalige cel slapen. Geen zorgen: de deur van je kamer gaat ’s nachts niet op slot.

Blokhuisplein 40

In dit straatje vind je alleen maar leuke kleine zaakjes

Hij werd meerdere keren verkozen tot leukste winkelstraat van Nederland: de Kleine Kerkstraat. Je vindt er delicatessenzaken, zoals Priuw (ambachtelijk geproduceerde streekproducten, zoals Friese dúmkes, speciaalbiertjes en Beerenburg) en House of Taste (Friese nougat met stukjes Friese dúmkes!, maar ook heel veel soorten olijfolie en andere Italiaanse producten). Dit is zo’n straatje dat meer is dan de optelsom van winkels die er zitten, het heeft sfeer.

Kleine Kerkstraat

Dit is zo’n museum dat op papier véél minder bijzonder klinkt dan het is

Keramiek klínkt misschien niet als het allerspannendste wat je in een museum kunt bekijken, maar vergis je niet: in keramiekmuseum Princessehof zul je de mooiste dingen zien. Gevestigd in een 18e-eeuws stadspaleis biedt het de grootste collectie Chinees porselein van Nederland, maar ook schitterende voorbeelden van Nederlands art-nouveau en art-deco en modern keramiek. Dit museum gaat je verrassen, let maar op.

Grote Kerkstraat 9

Even de winkelstraten uit? Ga wandelen in stadspark de Prinsentuin

Wandelen langs de gracht in Leeuwarden is op zich al een aanrader, maar wil je graag wat groen om je heen, dan is stadspark de Prinsentuin een aanrader. Dit is dé plek waar Leeuwarders naartoe gaan als het mooi weer is. Op het hoogste punt van de tuin heb je een bijzonder uitzicht op het water (het park ligt aan een jachthaven) en de stad. Wandel ook even langs de tempel van de Friese beeldhouwer Pier Pander (verderop vind je een museum met zijn werk) en Us Mem, het bronzen beeld van een Friese stamboekkoe.

Hier vind je de mooiste plantjes en groene wooncadeautjes

Een winkel die Leeuwarden nog miste is onlangs geopend: Mevrouw Dientje. In deze ‘groene woonwinkel’ vind je de mooiste plantjes en potten, maar ook kaartjes met botanische prints, lampen, kartonnen beesten voor aan de muur en mooie boeken over flora en fauna.

Kelders 27

In dit restaurant moet je alleen al voor de sfeer geweest zijn

Een van de mooiste restaurants van Leeuwarden is Hotel Post Plaza. Je kunt er dus logeren, maar dat hoeft niet: het grand café is ook een fijne plek voor een drankje of een diner. Vroeger was het een postkantoor, en het is op een prachtige manier in ere hersteld, met veel aandacht voor details ( Van buiten zie je het al: dit gebouw heeft grandeur.

Tweebaksmarkt 25-27

 

Volgend artikel
Zin in lezen, maar geen idee wat te kiezen?
Zin in lezen, maar geen idee wat te kiezen?