Zin in lezen, maar geen idee wat te kiezen?

Zin in lezen, maar geen idee wat te kiezen? Zin in lezen, maar geen idee wat te kiezen? Zin in lezen, maar geen idee wat te kiezen?

Van het ultieme moestuinboek tot recepten om razendsnel gezond fastfood te maken, en van een fascinerende blik op Griekse mythen en sagen (van die briljante Stephen Fry) tot levenslessen over mindfulness. In en rond de boekenweek zijn er ontzettend veel ontroerende, inspirerende, verrassende boeken verschenen. Maar ja, welke moet je kiezen? Wij pikten de mooiste er voor je uit.

Hoe een moestuin(tje) je ultieme tot-rust-kom-plek kan worden

‘My stress free zone’ is de ondertitel van Floor Korte, en dat zegt eigenlijk alles: voor moestuingoeroe Floor is haar tuin dé plek om tot rust te komen. In haar aanstekelijke, door haarzelf geïllustreerde nieuwe boek vol persoonlijke verhalen, tips, weetjes en recepten laat ze zien hoe je ook zo’n plek voor jezelf kunt creëren. Dat hoeft niet eens in de tuin, het kan ook op je balkon.

De Moestuin, Floor Korte. Kosmos Uitgevers.

Griekse mythen en sagen door de geestige bril van Stephen Fry

Heb je het gezien, vorige week, het prachtige gesprek dat Adriaan van Dis had met Stephen Fry bij De Wereld Draait Door? (Als je het gemist hebt, kijk het dan vooral nog even terug. Stephen Fry is de verpersoonlijking van wat de Britten wit noemen: een combinatie van scherpzinnigheid en humor). De Britse comedian, schrijver en documentairemaker schreef eerder prachtige memoires, maar in zijn nieuwe boek gooit hij het over een heel andere boeg. Hij haalt de Griekse mythen en sagen onder het stof vandaan. Als je de verhalen over Zeus, Kronos en Athena door de bril van Fry leest, zijn ze levendiger en realistischer dan ooit.

Mythos, Stephen Fry. Thomas Rap

Het kan dus echt: fast food, maar dan gezond en zelf te maken

Wat een droom: superlekker, gezond fast food dat je zelf kunt maken. ‘Eat Happy’ van Melissa Hemsley barst ervan. Melissa houdt ervan zichzelf uit te dagen om zoveel mogelijk gebruik van kliekjes te maken, en dat werkt aanstekelijk: haar boek levert massa’s ideeën op om zelf voedselverspilling te voorkomen. Met gerechten waar je blij van wordt én die iets voor je lijf doen.

Eat Happy, Melissa Hemsley. Fontaine Uitgevers

Hoe je door zelfonderzoek een rijker mens kunt worden

Hij is de bedenker van de term ‘mindfulness’, en vertaalde de boeddhistische wijsheid naar praktische adviezen voor het dagelijks leven: Thich Nhat Hanh. Misschien heb je de bijzondere documentaire Walk With Me gezien, waarin het leven van Hanh en andere monniken gevolgd wordt. In zijn nieuwe boek laat hij zien hoe je door zelfonderzoek en compassie je (sociaal leven) kunt verrijken. Hij mag dan al 91 jaar zijn, Thich Nhat Hanh’s weet je blik op het leven en relaties nog altijd te kantelen.

Leven – over de weg naar geluk, begrip en liefde, Thich Nhat Hanh. Ten Have

Wat planten voor je gezondheid kunnen betekenen

Zelfs als je niet direct warm wordt van ‘de geneeskrachtige werking van planten en kruiden’, is The Plant Pharmacy er eentje om niet te missen. Want wat ziet het er prachtig uit! Lisette Kreischer, die de weelderige foto’s in het boek zelf maakte, neemt je mee op een ontdekkingstocht door de wereld van planten en kruiden. Ze weet er nogal wat van: het boek barst van de fascinerende feiten, tips en recepten. The Plant Pharmacy is een waardige opvolger van haar acht eerdere (kook)boeken, waaronder Plant Power en het bekroonde Groente uit zee.

The Plant Pharmacy, Lisette Kreischer. Kosmos Uitgevers.

Volgend artikel
Dagje Tilburg? Dit zijn de leukste adresjes
Dagje Tilburg? Dit zijn de leukste adresjes