Deze maand ga je naar het ballet – en meer februari-tips

Deze maand ga je naar het ballet – en meer februari-tips Deze maand ga je naar het ballet – en meer februari-tips Deze maand ga je naar het ballet – en meer februari-tips

Ooit naar een ‘echte’, grote balletvoorstelling geweest? Dat is een ervaring die je eens in je leven moet meemaken. Bijvoorbeeld bij Nationale Opera en Ballet in Amsterdam, waar nu een bijzondere voorstelling te zien is. 

Het wonder van Le Petit Prince

Het is het lievelingsboek van heel veel kinderen én volwassenen: Le Petit Prince (De Kleine Prins) van Antoine de Saint Exupéry. De illustraties van de kleine prins zijn minstens zo beroemd als het verhaal zelf. En wist je dat dit, op de Bijbel na, het meest vertaalde boek ter wereld is? In de documentaire ‘Het wonder van Le Petit Prince’ gaat Marjoleine Boonstra op zoek naar het verhaal achter al die vertalingen van het boek. Ze wil weten waarom mensen over de hele wereld het boek zo bijzonder vinden dat ze het willen vertalen – zelfs als hun taal bijna uitgestorven is. De film is vanaf 7 februari te zien in het filmhuis.

Dit ballet blaast je van je sokken

Een requiem gaat normaal gesproken altijd over mensen die er niet meer zijn. Maar in het Requiem van de Britse choreograaf David Dawson staan ook de mensen van nú centraal. Het is ‘een requiem voor onze tijd’, zegt hij er zelf over. Het Nationale Ballet speelt zijn voorstelling in Nationale Opera en Ballet te Amsterdam. De première is op 9 februari, er zijn ook voorstellingen op 16, 22, 23, 24 en 27 februari en op 1 maart.

Hier ontdek je internationale kunst van nú

Houd je van kunst, maar zou je er wel wat meer van willen weten – zeker van de kunst van nú? Dan is de kunstbeurs Art Rotterdam dé plek waar je deze maand naartoe moet. Van 7 tot 10 februari staat de Van Nellefabriek helemaal in het teken van kunst. Er zijn lezingen, er zijn artist talks waarbij je vragen aan kunstenaars kunt stellen, en er is vooral ont-zet-tend veel kunst te zien uit binnen en buitenland. De Van Nellefabriek zélf is ook de moeite waard, die behoort tot het Unesco Werelderfgoed. De architect die het gebouw restaureerde geeft een lezing, gecombineerd met een rondleiding.

Klimaatdepressie? Zo pak je die aan

Maak je je weleens zorgen over klimaatverandering? Je bent niet de enige! Op 13 februari kun je in het Utrechtse TivoliVredenburg terecht voor een heuse therapiesessie tegen de klimaatdepressie. Na een inleiding van Denker des Vaderlands René ten Bos -die bekend staat om zijn heldere blik én gevoel voor humor- ga je in een groepje in gesprek over manieren om met je zorgen om te gaan. Ruben Jacobs, docent aan de HKU en auteur voor Brainwash, sluit de avond af met een lezing over hoe we een positieve bijdrage kunnen leveren aan de verbetering van het klimaat.

Deze prachtige muziek ken je zéker – het zit in wel 70 films

Wist je dat de meest gespeelde componist van nú een relatief onbekende naam is? Het is niet Chopin, of Wagner, of Tsjaikovski, nee, het is Arvo Pärt. Mocht zijn naam je niets zeggen, zoek dan maar eens zijn muziek op – je kent het vast. De muziekstukken van Arvo Pärt is al in maar liefst 70 films gebruikt. In de film ‘Het Pärt-gevoel’ zie je het verhaal van de componist, die een teruggetrokken leven leidt maar opleeft zodra hij muziek kan componeren. Te zien vanaf 28 februari in filmhuizen.

Volgend artikel
In maart ga je uitwaaien, vogels kijken én genieten van muziek
In maart ga je uitwaaien, vogels kijken én genieten van muziek