In maart ga je uitwaaien, vogels kijken én genieten van muziek

In maart ga je uitwaaien, vogels kijken én genieten van muziek In maart ga je uitwaaien, vogels kijken én genieten van muziek In maart ga je uitwaaien, vogels kijken én genieten van muziek

Voorjaar in je hoofd? Dan wil je er vast lekker op uit deze maand. Bijvoorbeeld naar een festival met klassieke muziek én natuur (vogels kijken, heerlijk uitwaaien) op Schiermonnikoog. Of leren hoe je anders kunt kijken, met meer oog voor detail – naar kunstwerken, maar ook naar de wereld om je heen. 

Tijdens dit filmfestival zie je Azië van een andere kant

Voor de 12keer vindt in Amsterdam het CinemAsia festival plaats. Je kunt 35 films uit 14 Aziatische landen zien, waarvan er 12 hun Europese première beleven op het festival. Het zijn films uit allerlei genres: van documentaire tot blockbuster en art-housefilm. Veel films zijn gemaakt door jonge makers, en niet zelden hebben ze een prijs gewonnen bij de Golden Horse Awards, de Aziatische Oscars. De films zijn te zien op verschillende locaties, waaronder filmtheaters Kriterion en Rialto.

5-10 maart Amsterdam

237 redenen om door te gaan

Twee vrienden maken de balans van hun leven op: wat ligt er al achter hen, en wat komt er nog? Wat staat er allemaal op hun bucketlist? En als het einde daar is, hoe moet het afscheid er dan uitzien – en welke muziek moet er gedraaid worden? In de geestige én serieuze voorstelling ‘237 Redenen om door te gaan’ van het gerenommeerde theaterhuis Orkater geven acteurs Leopold Witte (Waterboys, Gooische Vrouwen, De Verleiders) en Geert Lageveen (Kees de Jongen, Nieuwe Buren) je stof tot nadenken. In theaters door heel Nederland, van Amersfoort tot Alkmaar en van Zoetermeer tot Zwolle: de speellijst vind je hier.

Van 5 maart t/m 25 mei op tournee

Dompel je onder in klassieke muziek en natuur op Schiermonnikoog

Bijzondere combi, denk je misschien, maar eigenlijk heel logisch: van 16 tot en met 21 maart verandert Schiermonnikoog in een broedplaats tijdens het Festival Jong Talent. Letterlijk, voor de tientallen soorten vogels die er leven, maar ook figuurlijk, voor allerlei muzikaal talent. De grootste beloften uit de klassieke muziek van binnen- en buitenland treedt op op het eiland. Maar behalve concerten zijn er ook masterclasses, documentaires én vogelexcursies. En dat op een heerlijk, rustig eiland.

16 t/m 21 maart, Schiermonnikoog

Healing van Balinese hogepriesteres en healer

Van heinde en verre komen mensen naar de Balinese hogepriesteres Ibu Jero voor een traditionele healing. Ook de Nederlandse Mick Bröcker, oprichter van de Ombir Foundation, zocht haar op. Die ontmoeting had verstrekkende gevolgen. Allebei hebben ze hetzelfde doel: de wereld beter maken, one heart at a time. Op uitnodiging van Mick komt Ibu Jero nu naar Nederland. A day with Ibu Jero staat in het teken van meditatie, healing, mantra’s en transformatie.

Zondag 10 maart, Kunstlinie Almere 

Het leven onder water, begeleid door de mooiste muziek

Altijd al eens willen duiken? Als je de BBC-documentaire Blue Planet II op groot scherm ziet, is het bijna alsof je zelf honderden meters onder water bent – zo levensecht zie je de vissen, dieren en planten. Op 6 maart kun je in Ahoy (Rotterdam) niet alleen de film zien op 4K Ultra HD, de soundtrack van componist en Oscarwinnaar Hans Zimmer wordt ook live uitgevoerd door een tachtigkoppig symfonieorkest. Blue Planet II is de nieuwste serie uit een reeks natuurdocumentaires van de BBC. Er zijn nog kaarten te koop. 

6 maart, Ahoy Rotterdam

Meer oog voor detail ontwikkelen? Zo leer je beter om je heen te kijken

In haar wekelijkse rubriek ‘Oog voor detail’ in de Volkskrant nodigt Wieteke van Zeil lezers uit om te kijken. Kunstenaars zien de dingen die ons elke dag ontgaan. In gesprek met Ernst van der Kwast laat ze details uit kunstwerken zien en legt een link met het leven van nú. Ook geeft ze tips: hoe kun je opmerkzamer zijn voor details, zowel in de kunst als in je dagelijks leven? Reserveren en meer informatie bij Villa Augustus.

5 maart, Villa Augustus, Dordrecht

Meer lezen?

  • Waarom ballet ons zo raakt
  • Heb jij liefde voor de natuur? Zo help je haar beschermen
  • Slapen en ontwaken in de natuur (ook in de winter)
Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.
Volgend artikel
Lief: kinderen vertellen over hun gevoel
Lief: kinderen vertellen over hun gevoel