Lief: kinderen vertellen over hun gevoel

Lief: kinderen vertellen over hun gevoel Lief: kinderen vertellen over hun gevoel Lief: kinderen vertellen over hun gevoel

Al gezien? In het programma Hoofdzaken vertellen kinderen aan de kapper wat hen bezighoudt. Dat levert prachtige portretjes op. Drie kinderprogramma’s die voor grote mensen minstens zo de moeite waard zijn. 

Kletsen met de kapper

De vader van Annemarie heeft een herseninfarct gehad, en sindsdien kan hij heel veel dingen niet meer. Annemarie vertelt het rustig aan kapper Marko Suds in ‘Hoofdzaken’. Als ze een ding mocht kiezen dat papa weer zou kunnen, dan zou het praten zijn. Wat ze dan graag van hem zou willen horen? ‘Dat hij van me houdt.’ Zelf kan ze hem dat ook zonder woorden vertellen, laat ze zien.

In ‘Hoofdzaken’ zie je kleine portretjes van kinderen. Het is slim om je zakdoek bij de hand te houden, maar er valt ook veel te lachen. De kinderen hebben zichtbaar pret met kapper Marko, die precies de juiste vragen stelt. Je kijkt de eerste afleveringen hier terug.

Als je ouders gescheiden zijn

Bijna eenderde van de Nederlandse kinderen woont niet bij beide ouders in huis. Gescheiden ouders hebben is dus heel gewoon, maar wat betekent dat nu echt voor een kind? Tatum Dagelet brengt in ‘Van vader naar moeder’ steeds een kind van het ene naar het andere huis. Onderweg praten ze over hoe het zo gekomen is, hoe het in het begin was en hoe het nu gaat. Door de humor van Tatum wordt het nergens zwaar, en toch voel je met elk kind mee. Alle afleveringen kijk je hier.

De klassieker: lekker bakken met Abel

Al járen bakt Siemon de Jong als ‘Abel’ samen met kinderen taarten voor iemand die bijzonder voor hen is. Terwijl ze deeg rollen, snoepen van spekjes en vooral de uitbundigste decoraties maken, vraagt Siemon hen waarom ze die taart maken. De bijzonderste verhalen rollen tevoorschijn, over een vader die uit de gevangenis is, een moeder die verliefd is geworden op een vrouw en een vriendinnetje dat is overleden (de taart is voor haar ouders). Siemon geeft elk kind de ruimte om zijn verhaal te doen, maar kan ook kordaat zeggen: ‘Zo. Zullen we gaan versieren?’ Het blijft genieten.

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.
Volgend artikel
Zo help je je kind om tot rust te komen
Zo help je je kind om tot rust te komen