Liefdesfilm Gloria Bell en andere events in april

Liefdesfilm Gloria Bell en andere events in april Liefdesfilm Gloria Bell en andere events in april Liefdesfilm Gloria Bell en andere events in april

Ja hoor, het is lente! Hét seizoen om eropuit te gaan. In april is er dan ook ontzettend veel te doen. Van een kortefilmfestival in Nijmegen tot een spectaculair Japans drumconcert en van ‘Artis in de oorlog’ tot de heerlijke feelgoodfilm Gloria Bell.

De leukste korte films kijken in Nijmegen

Gek op films én zin in een dagje Nijmegen? Dan moet je naar het kortefilmfestival Go Short, dat dit jaar voor de elfde keer in de Gelderse stad plaatsvindt. Dit jaar is het thema ‘happiness’, dus kun je een heleboel films zien die op de een of andere manier met geluk te maken hebben. Ze gaan over de liefde, maar ook over spiritualiteit en manieren om het leven zin te geven. Leuk: dit jaar is er voor het eerst ook een muziekvideo-competitie: de beste muziekvideo’s uit Nederland en het buitenland worden gekozen.

3 tot en met 7 april, op verschillende locaties in Nijmegen

Deze Japanse drummers blazen je van je sokken

Een overweldigend spektakel, dat zijn de optredens van de Yamato drummers. Een groep van twaalf Japanse drummers (zes mannen, zes vrouwen) in kleurige pakken bespeelt verschillende soorten taiko’s, Japanse drums.  Ze brengen de eeuwenoude traditie van het taiko-drummen samen met modern, energiek theater. Niet alleen razend knap (want dit is topsport) maar vooral ontzettend aanstekelijk. De Yamato drummers zijn al meer dan 25 jaar samen en hebben al in meer dan 54 landen gespeeld. In april en mei geven ze maar liefst 32 shows in Nederland. De speellijst vind je hier: ze spelen van Apeldoorn tot Terneuzen en van Hoogeveen tot Zoetermeer.

Indrukwekkend: dit gebeurde er in Artis tijdens de Tweede Wereldoorlog

De beroemde Amsterdamse dierentuin Artis bestaat al 180 jaar. Ze maakte dus roerige perioden mee. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleven er onderduikers in de dierentuin, terwijl er ook ‘gewoon’ Duitse soldaten door het park wandelden. Hoe ging het er in die periode aan toe in Artis? In de meivakantie (vanaf 27 april) is er elke dag een rondleiding van een uur in het teken van ‘Artis in de oorlog’. Een bijzondere manier om het terrein (op een nieuwe manier) te leren kennen.

Van 27 april t/m 5 mei, elke dag om 14.00 uur (start voor de olifantenstal).

Verliefd worden op je 58ste: vlinders én kopzorgen

Verliefd worden op je achttiende is heel wat anders dan op je 58ste. Tenminste: het gevoel is misschien niet anders, maar je hebt allebei al een half leven achter je liggen – exen, kinderen… Hoe stort je je dan tóch vol vertrouwen in een nieuw avontuur? Gloria (gespeeld door Julianne Moore) haalt uit het leven wat er in zit en is ’s avonds vaak in de stad te vinden. Als ze Arnold ontmoet, lijkt ze haar levendige single-bestaan achter zich te gaan laten. Hoe doet ze dat? Bekijk hier de vrolijkmakende trailer.

Vanaf donderdag 4 april in filmhuizen door heel Nederland

Hoera, wij vrouwen mogen 100 jaar stemmen

Gestemd laatst, bij de Provinciale Statenverkiezingen? Stemmen lijkt zo gewoon, totdat je je realiseert dat het vrouwenkiesrecht nog maar honderd jaar (!) bestaat in Nederland. Reden genoeg voor een tentoonstelling, vonden ze bij het Groninger Museum. Vanaf 20 april is daar ‘Strijd!’ te zien, een expositie die aan de hand van vaandels, foto’s, cartoons en schilderijen laat zien hoe dat vrouwenkiesrecht er kwam – niet van de ene dag op de andere.

Vanaf 20 april, Groninger Museum, Groningen

Meer tips voor een dagje/weekendje weg?

Volgend artikel
Ervaar de Indiase dansvorm Kathak
Ervaar de Indiase dansvorm Kathak