Waarom je als vrouw op z’n minst één keer in je leven alleen moet reizen

Waarom je als vrouw op z’n minst één keer in je leven alleen moet reizen Waarom je als vrouw op z’n minst één keer in je leven alleen moet reizen Waarom je als vrouw op z’n minst één keer in je leven alleen moet reizen

Alleen reizen, dat is toch hartstikke saai en veel minder veilig, zeker als vrouw? Misschien, maar er zijn ook heel wat voorstanders van de soloreis (of zelfs complete solo-wereldreizen).

Want in je uppie reizen kan je ook veel brengen. Zoals auteur Jelle Derckx van het boek ‘Verlangen Naar Minder’ zegt: “Alleen reizen is goed voor de ziel. Je komt misschien tot inzichten die je met anderen nooit had gekregen. Alleen reizen verrijkt, ook omdat je sneller uit je comfortzone stapt.” En daar merk je als vrouw op solo-reis misschien nog wel het meest van.

1. Volledige onafhankelijkheid

Als je alleen reist moet je in je eentje de weg weten te vinden, communiceren zonder dat je de taal verstaat en jezelf uit lastige situaties zien te redden. Je bent volledig op jezelf aangewezen: geen vriend met een jaloersmakend navigatietalent of een vriendin die toevallig de taal al spreekt. Als je in je eigen kracht wilt komen te staan als vrouw is een soloreis dé manier.

Maar aan de andere kant is er ook nergens een schouder waar je even op kunt uithuilen als je een slechte dag hebt gehad. Je zult moeten leren omgaan met alle emoties die bij een grote reis komen kijken, en dat zorgt voor karakter en spirit.

Nieuwe speciale editie: ‘Mindful met Happinez’

  • Over de wijsheid van leven in het nu

  • 12 oefeningen voor ultieme ontspanning

  • En meer

2. Je leert jezelf zoveel beter kennen

Op reis merk je al snel waar je goed in bent (misschien ontdek je zelfs nieuwe talenten), maar je leert ook je mindere kanten kennen. Want als je voor situaties komt te staan die je normaal gesproken nooit meemaakt, zul je ontdekken hoe je er op reageert en ermee omgaat. Helemaal alleen. En dat kan ontzettend leerzaam zijn.

Je kunt grote levenslessen leren: wanneer je je ergens niet prettig voelt, iets niet wilt doen of niet met een bepaalde persoon wil optrekken, zul je sneller voor jezelf moeten opkomen. Ook zul je vaker het woord ‘nee’ moeten zeggen. En dat zal heus niet de eerste keren goed gaan. Maar het is wel een levensles die je ook thuis kunt inzetten.

3. Het plaatst dingen in perspectief

Maak je je druk om een puist op je gezicht of heb je soms een hekel aan de plek waar je vandaan komt met al z’n stomme regeltjes? Reizen in gebieden waar het er heel anders aan toegaat dan in het land waar je vandaan komt kan veel in perspectief plaatsen.

Reizen verbindt je met de wereld om je heen en laat je je nederiger voelen – op een positieve manier. Alles wat je thuis voor lief neemt, leer je weer opnieuw waarderen.

4. Je komt dichter bij je gevoelswereld

Juist omdat je met niemand rekening hoeft te houden, kun je dicht bij jezelf en je gevoel komen. Een vriend die niet van steden houdt of een vriendin die alleen maar op het strand wil hangen? Tijdens een solo-reis maak jij alle beslissingen. Nu je geen compromissen hoeft te sluiten kom je ook in contact met je intuïtie: Welke dingen voelen goed voor jou? Wat maakt jou gelukkig?

En al die mooie avonturen maak je heus alleen. Juist als je alleen reist sta je meer open voor nieuwe connecties en zul je de mooiste zielen ontmoeten.

5. Alle baggage die je hebt meegekregen valt weg

Iedereen in je omgeving weet wie je bent, en waarschijnlijk kunnen jouw vrienden je in een paar woorden omschrijven. En hoe heerlijk het ook is om in je eigen bubbel te leven, op reis weet niemand welke levensbagage jij met je mee sleurt. Ze weten niet uit wat voor gezin je komt, wat je hebt gestudeerd, welk werk je doet of in welk ‘hokje’ je eventueel zou passen.

Je hoeft je ook niet anders voor te doen, want iedereen die je ontmoet leer je voor het eerst kennen. En dat geldt ook voor de ander. Misschien vallen er vooroordelen weg omdat je mensen leert kennen die je anders nooit had ontmoet. En als het je niet bevalt, ga je weer je eigen weg.

6. Je ontdekt je eigen pad

Soms word je meegesleurd in het keuzepatroon van je omgeving – waar iedereen toch wel vaak op hetzelfde moment, dezelfde stappen neem. En misschien worden die stappen ook wel van jou verwacht. Terwijl dat niet is wat je diep van binnen wil. Door een beetje afstand van je leven in te bouwen ontdek je je ware hartsverlangens. Want wil je iets omdat je denkt dat het hoort, of maakt het het je daadwerkelijk gelukkiger?

Zin in een solo reis? Hier nog wat praktische tips om je reis iets prettiger te maken

  1. Slaap in hostels of kies voor home stays. Dat betekent niet altijd dat je een kamer hoeft te delen, maar grote kans dat er gezamenlijke ontbijtruimtes zijn waar je mensen tegenkomt.
  2. Wees vriendelijk, maar weet ook wanneer je ‘nee’ moet zeggen. Je bent misschien kwetsbaarder als je alleen bent (als vrouw), maar je instinct zal je nooit in de steek laten.
  3. Als je je eenzaam voelt, boek dan bijvoorbeeld een tour. Wedden dat je binnen de kortste keren nieuwe vrienden hebt gemaakt?
  4. Download de app ‘Maps.Me’, dit is een offline kaarten-app, waarbij je op wifi de kaart van jouw bestemming kunt downloaden en daarna zonder verbinding kunt navigeren. Je kunt ook plekken (zoals je hotel of je favo ontbijtplekje) markeren, zodat je altijd je weg weet terug te vinden.
  5. Ook handig, de app ‘TripWhistle Global SOS’ heeft alle lokale 112 telefoonnummers. De app belt het lokale noodnummer voor je en deelt zelfs je locatie als dat nodig is.
  6. Een vertaal-app is geen overbodige luxe op plekken waar ze geen Engels spreken.
  7. Zin om met iemand een yogales te volgen of een stuk te gaan mountainbiken? De app ‘Meetup’ linkt solo-reizigers aan elkaar.

Meer lezen over reizen?

Over auteur
Volgend artikel
Helemaal klaar met het ‘snelle leven’? Onthaastingsgoeroe Hartmut Rosa heeft de oplossing
Helemaal klaar met het ‘snelle leven’? Onthaastingsgoeroe Hartmut Rosa heeft de oplossing