Waarom de Franse Atlantische kust een fijne vakantiebestemming is

Waarom de Franse Atlantische kust een fijne vakantiebestemming is Waarom de Franse Atlantische kust een fijne vakantiebestemming is Waarom de Franse Atlantische kust een fijne vakantiebestemming is

Zand onder je voeten, de wind door je haren, het ruisen van de golven. Ontspannen en opladen gaat nergens zo makkelijk als aan zee. Daarom is het ook zo fijn om er je vakantie door te brengen. Alvast inspiratie nodig voor volgend jaar? Onze aanrader: een roadtrip langs de kilometerslange Franse Atlantische kust.

Lange zandstranden en kleine baaien

Aan de Atlantische kust in het departement Loire-Atlantique vind je kleine baaien en lange zandstranden, zoals op het schiereiland La Baule- Presqu’ile de Guérande, waar je ook heerlijk kunt wandelen en fietsen. Ook prachtig is het vissersdorpje Pornic, de parel van de Jadekust genoemd. Hier proef je specialiteiten van lokale ambachtslieden en geniet je van de vele nabijgelegen stranden. Nog een aanrader is Pornichet. In deze charmante stad vind je elegante villa’s en talloze kilometers aan wandel- en fietspaden, zoals het kustpad langs de oceaan. Ben je liefhebber van watersporten? Reis dan af naar Saint-Brevin-les-Pins.

© Destination Côte Atlantique – OT Pornic

Gezellige badplaatsen

Wil je je verblijf aan de kust combineren met een bezoek aan leuke badplaatsen? Dan moet je in de Vendée zijn. Saint-Jean-de-Monts is een van de bekendste (met 8 kilometer aan mooie stranden), maar net zo bijzonder is Saint-Gilles-Croix-de-Vie: een pittoreske vissershaven en charmant dorp. Bezoek ook zeker het kleine dorp La Tranche-sur-Mer, wat door surfers ook wel ‘klein-Californië (la petite Californie) wordt genoemd omdat het er altijd zonnig is. In deze omgeving vind je ook 35 kilometer aan fietspaden. Nog een tip is Sables d’Olonne, een sprookjesachtige stad die veel te bieden heeft. Van een bruisend centrum met heel veel goede restaurants tot een lange maritieme traditie in de visserij.

© Simon Bourcier

Mooie eilanden en natuur

Nog zo’n fijn departement is Charente-Maritime. Een perfecte plek om je opnieuw te verbinden met de natuur. Ontdek de bossen van La Courbe en la Tremblade, waar je eindeloos kunt wandelen. Of ga vogels spotten bij Bassin de Marennes, een moerasgebied aan de kust. Vanaf hier kun je ook de oversteek maken naar Île d’Oléron, het grootste eiland in de Atlantische Oceaan. Bekijk de kleurrijke cabanas van de oestervissers en volg een yogaklas bij Yogidîle en Find Your Tree. Ook een mooi eiland om te bezoeken: Île de Ré waar je heerlijk kunt fietsen en genieten van de Franse levensstijl.

© Destination Côte Atlantique – Oléron-Marennes

Genieten van de Franse levensstijl

De Gironde staat bekend om zijn wijnen van wereldklasse, de hoge stuifduin Dune du Pilat, de baai d’Arcachon en de beste oesters van de regio. In 2021 is daar met ONA een nieuw highlight bijgekomen: het eerste veganistische restaurant dat bekroond is met een Michelinster. En wist je dat de Médoc-Atlantique (op 60 km van Bordeaux langs de kust) de enige bestemming in Frankrijk is met drie naturistenresorts met directe toegang tot het strand? Te weten Euronat, CHM Montalivet en La Jenny.

© Medoc-Atlantique

Fietsen en surfen

Fietsen combineren met een vakantie aan de kust? Les Landes is daarvoor een fijne plek. In dit departement vind je meer dan vijfhonderd kilometer aan fietspaden. Je trapt er tussen de dennen en wordt je weer eens bewust van hoe belangrijk bomen zijn. Onderweg kom je genoeg tegen, zoals de vuurtoren Contis, het moerasgebied Marais d’Orx of het regionaal natuurpark Les Landes de Gascogne. Ook als surfliefhebber moet je hier zijn met bekende surfspots als Mimizan. Liever suppen? Kom dan naar het natuurgebied van Courant de Contis.

© Destination Côte Atlantique – Bisca Grands Lacs

Tradities (her)beleven

Zoek je óók cultuur? In Frans Baskenland kun je het vinden. In dorpen als Biarritz, Bayonne, Sare en Ainhoa vind je allemaal culturele hoogtepunten. Zo is Bayonne uitgeroepen tot de Stad van de Kunst en de Geschiedenis en opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als pleisterplaats op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Biarritz is een echte surfspot, maar ook het centrum van thalassotherapie en in de stad vind je veel cultureel erfgoed. Tot slot: sla Hendaye niet over, de meest zuidelijke stad aan de Frans Atlantische kust vóór de Spaanse grens. Je vindt er adembenemende kliffen en prachtige baaien.

Nog een tip: wandel langs de kust van Bidart naar Saint-Jean-de-Luz, de voormalige kaperstad. Je wandelt over kliffen en langs prachtige dorpen met uitzicht over de zee en op de bergen.

© Destination Côte Atlantique – Office de Tourisme Bayonne-Anglet-Biarritz

Ook naar de Franse Atlantische kust?

Op de website atlantischekustfrankrijk.nl vind je nog veel meer tips wat deze kilometerslange kustlijn je te bieden heeft. Van Baule-Guérande in het noorden tot aan Hendaye in het zuiden.

Credits hoofdbeeld: © Destination Côte Atlantique – Oléron-Marennes

Volgend artikel
Zo pak je je cadeaus duurzamer in
Zo pak je je cadeaus duurzamer in