Zo magisch is het Waddengebied (en perfect voor een retraite)

Zo magisch is het Waddengebied (en perfect voor een retraite) Zo magisch is het Waddengebied (en perfect voor een retraite) Zo magisch is het Waddengebied (en perfect voor een retraite)

Ontspannen, even jezelf terugtrekken en behoefte aan geestelijke verdieping? Een fijne plek hiervoor is het Waddengebied. Je vindt er alle ‘ingrediënten’ om dichterbij jezelf te komen en het dagelijks leven even te laten voor wat het is. 

Verbind je (opnieuw) met de natuur

Bijna nergens anders vind je zoveel ongerepte natuur als in het Waddengebied. Je kunt er heerlijk fietsen en wandelen. Langs de zeedijk, de verbluffende kust of zelfs over de bodem van de zee (wadlopen). En wat dit extra bijzonder maakt: geen dag is er hetzelfde. Weer, wind en water creëren hier steeds opnieuw een bijzonder landschap van slikken, kwelders, duinen, geulen en zandplaten. Na jouw wandel- of fietstocht zul je meer ruimte en verwondering ervaren, maar ook een sterkere verbinding met de natuur.

Vind rust en stilte

De Wadden is een ideale plek om je leven in een andere versnelling te zetten. De rust en stilte die je hier nog hebt, kalmeren je geest. Deze verstilling en andere beleving van tijd – door echt even ‘uit te checken’ en één te zijn met de natuur – maakt je hoofd leeg, waardoor je weer dichterbij jezelf kunt komen. Waar sta je nu? Waar wil je naartoe? Het zijn mooie vragen om jezelf te stellen als je op een bankje zit en tuurt over de Waddenzee – UNESCO werelderfgoed.

Ontdek de magie van de getijden

Het blijft zo wonderlijk: eb en vloed. Dag in, dag uit. Het doet je beseffen hoe wonderlijk de natuur eigenlijk is, maar ook hoe perfect alles op elkaar afgestemd is. Er is geen mooiere plek om dit kosmisch verschijnsel te bewonderen dan in het Waddengebied. De Waddenzee is één van de laatste grote getijdengebieden waar natuurkrachten hun gang kunnen gaan. Iedere keer wanneer je er komt, is het anders. Water, slib en zand verplaatsen zich met elk getij. De getijden maken bovendien ook zichtbaar hoe alles met elkaar verbonden is. Het gebied is van belang voor miljoenen vogels en vissen.

Beleef de duisternis

Als je in de stad woont, of in een dichtbebouwd dorp, zie je het eigenlijk nooit: échte duisternis. Op de Waddeneilanden en langs de Waddenkust kun je dit wél ervaren. Bij helder weer kun je de Melkweg of zelfs het Noorderlicht duidelijk zien. Bezoek ook eens de Boschplaat op Terschelling. Het is er zo donker dat het natuurgebied zich een Dark Sky Park mag noemen: een gebied waar de duisternis ’s nachts optimaal tot z’n recht komt, en waar iedereen welkom is om dat mee te maken. Bij goed weer zie je ’s nachts zelfs de nevel in de Melkweg. Ook in Nationaal Park Lauwersmeer vind je een Dark Sky Park waar je de magie van de duisternis volop kunt beleven.

Gebruik je zintuigen

Ben je op de Wadden, dan is het een feest voor al je zintuigen. Je wordt omringd door wind, aarde en water, maar ook kleur, geur, vorm, smaak en klank. Deze elementen helpen om met al je aandacht aanwezig te zijn in het hier en nu. Verwonder je daarbij ook over de seizoenen, het licht, de vogels hoog in de lucht, de planten en bloemen. Hoe beter je kunt waarnemen, hoe meer je verbonden bent met je omgeving en hoe gelukkiger je je voelt. Want als al je zintuigen optimaal ontwikkeld zijn, is je waarneming van de wereld ook optimaal, evenals je deelname eraan. Ontdek, ervaar en onderzoek: het wordt beloond in Waddenzee Werelderfgoed.

Mis het niet: Silence of the Tides

Ter voorbereiding op je retraite naar het Waddengebied: laat je verwonderen door Silence of the Tides van filmmaker Pieter-Rim de Kroon. Hij bracht zes seizoenen met zijn camera door in het Waddengebied. Het leverde een meditatieve film op waarin de schoonheid en rauwheid van de natuur de show stelen. Met het ritme, de getijden en de adem in de hoofdrol. Alles draait om kijken en beleven, waardoor deze film je zeker gaat raken. Meer weten over deze film? Je leest er alles over op silenceofthetides.com. De film is vanaf 10 maart in de bioscoop te zien.

Maak kans op 10x Silence of the Tides boek

Happinez mag 10x een boek van Silence of the Tides verloten. Dit boek gaat over de film en neemt je mee naar de magische wereld van het internationale Waddengebied. Een verhaal in beeld dat zich als een film laat lezen, over de kwetsbare relatie tussen mens en natuur, en een liefdesverklaring is aan het Waddengebied. Kans maken op een van deze boeken? Vul hieronder jouw gegevens in. De winnaars krijgen automatisch bericht. Niet gewonnen? Je kunt dit boek ook bestellen (of cadeau geven) via silenceofthetides.com.

Volgend artikel
Waarom de film Silence of the Tides je gaat raken
Waarom de film Silence of the Tides je gaat raken