Betekenis tarotkaart 4 – De Keizer

Betekenis tarotkaart 4 – De Keizer Betekenis tarotkaart 4 – De Keizer Betekenis tarotkaart 4 – De Keizer

Steekwoorden: 

  • Autoriteit
  • Gezag
  • Structuur
  • Discipline
  • Stabiliteit
  • Verantwoordelijkheid

Dit zie je op de kaart:

De Keizer is het archetype van de vader in het tarot deck. De rammen op zijn gewaad verbeelden zijn verbinding met het sterrenbeeld Ram. In zijn rechterhand houdt De Keizer de ankh vast, het Egyptische symbool voor leven. In zijn linkerhand rust een bol, die de wereld vertegenwoordigt waarover hij heerst. Zijn baard laat zien dat hij wijs en ervaren is. Zijn gouden kroon staat voor autoriteit. Achter zijn troon zie je een ondoordringbare bergketen. De Keizer is star, volhardend en heeft een solide basis, net als zijn stenen troon.

Illustraties van Ez Silva uit het Happinez Tarotdeck

Betekenis van ‘de Keizer’

De Magiër is nog aan het leren hoe hij kan creëren. De Keizer weet als de beste hoe dat moet! Hij is een maestro in manifesteren. Als een alchemist zet hij energie (ideeën, wensen, verlangens…) om in vorm. Hij beveelt jou om hetzelfde te doen: ga gedisciplineerd aan de slag! En nee, hij duldt geen tegenspraak.

Het advies van De Keizerin luidt ‘Go with the flow’. De aanpak van De Keizer is heel anders. Hij vraagt aan jou: heb jij een goed doortimmerd idee? Hoe zit het met jouw discipline? Ga je gestructureerd te werk? En sta jij stevig in je schoenen? Hij wil dat je voor een stevig fundament zorgt, stap voor stap bouwt en gestaag verder gaat – óók als het stormt. Verder verlangt hij van jou dat jij je opstelt als een autoriteit, net als hij.
De Keizer kan een grote spiegel voor je zijn: wat kan ik doen om in mijn kracht te komen? Om me zelfverzekerder te voelen? Het kan ook zijn dat je doorslaat in jouw rol als keizer: je bent een control freak of je stelt je bijvoorbeeld te star of volhardend op.

Tot slot: als deze kaart voorbijkomt, kan het zijn dat jij de ‘vaderrol’ op je neemt (of je nu man of vrouw bent). Je zorgt voor je geliefden en beschermt ze. Misschien ben je de kostwinner of de rots in de branding.

Deze tekst en illustraties komen uit het Happinez Tarotdeck. Ontdek het deck hier:

Credits:

  • Deze tekst komt uit de tarotgids die je krijgt bij het Happinez Tarotdeck, en is geschreven door Roos Tesselaar in samenwerking met tarotlezeres Ingrid de Bruijn
  • De illustraties zijn speciaal voor Happinez gemaakt door kunstenares Ez Silva
Volgend artikel
Betekenis tarotkaart 6 – De Geliefden
Betekenis tarotkaart 6 – De Geliefden