Gayatri mantra: dit gebed verbindt je met het licht buiten én binnen in jezelf

Gayatri mantra: dit gebed verbindt je met het licht buiten én binnen in jezelf Gayatri mantra: dit gebed verbindt je met het licht buiten én binnen in jezelf Gayatri mantra: dit gebed verbindt je met het licht buiten én binnen in jezelf

De eeuwenoude Gayatri mantra verbindt je met het licht buiten én binnen in jezelf. Op elk moment van de dag wordt deze mantra wel ergens ter wereld gereciteerd: de eeuwenoude woorden liggen als een warme deken om de aarde.

Gayatri mantra is voor het eerst op papier gezet in de Rig Veda, een Vedische tekst uit het oude India die tussen 1800 en 1500 vóór Christus ontstond. De mantra komt ook ter sprake in de Bhagavad Gita, een ander heilig geschrift uit de Indiase traditie. ‘Het gedicht van het goddelijke’, zo wordt het hierin genoemd. Een gedicht dat aanvankelijk maar voor weinigen toegankelijk was. De heilige woorden uit het Sanskriet waren alleen bestemd voor priesters; ze zouden te krachtig zijn voor niet-ingewijden. Nu is de Gayatri mantra er voor iedereen.

Gayatri Mantra

Om Bhur Bhuvah Svaha
Tat Savitur Varenyam
Bhargo Devasya Diimahi
Diyoyonah Prachodayatt

(Je kunt dit vertalen naar:‘We mediteren op het heilige licht van de stralende bron, het is in het hart van de aarde, in het leven van de lucht en in de ziel van mens, dier en natuur, laat het onze gedachten verlichten’.)

Deze mantra is zo allesomvattend, dat hij alle religies en spirituele stromingen overstijgt. Je kunt het zien als een universeel gebed, dat van nature op onze lippen ligt. Een verlangen naar licht, buiten én binnen in onszelf. Niet voor niets wordt de zonnegod Savitur in de tweede regel aangeroepen. Deze mantra is een hymne aan hem. Aan de zon, die de aarde het leven geeft, die ons verzorgt en verwarmt met z’n energie.

Onze innerlijke zon

Door het uitspreken van de Gayatri sta je stil bij dit oneindige licht. Je kunt gevoelens van dankbaarheid ervaren, van eerbied of misschien wel nederigheid. Maar Savitur huist niet alleen hoog in de hemel. Dit licht zit in alles wat leeft, zegt de Vedische filosofie – dus ook in onszelf. Het is onze innerlijke zon, die ook wel het goddelijke wordt genoemd, onvoorwaardelijke liefde, de Bron… Het in stilte of hardop zeggen van de Gayatri mantra helpt je om je hiermee te verbinden. Om de sluier aan bewolking – de wirwar aan gedachten – te laten verdwijnen en de zon in jezelf te laten schijnen. Zo verlicht je je eigen pad, maar ook dat van anderen. Je kunt de Gayatri mantra dan ook opvatten als de wens dat alle wezens op aarde verlicht raken. Hoe vaker je de mantra herhaalt, hoe krachtiger de werking – 108 keer achter elkaar zou het sublieme aantal zijn. Maar al neem je de woorden maar enkele keren ter harte: je gaat vast stralen.

Fluisteren of zingen

Sommige mensen zeggen de Gayatri mantra hardop, anderen zacht of alleen in gedachten. En je kunt de tekst ook zingen – de uitvoering van Deva Premal en Miten is waarschijnlijk de bekendste. Ook als je geen idee hebt waar de mantra ten diepste over gaat, voel je vast iets van de magie. Luister maar:

Volgend artikel
Morning prayer: zo zet je je dag naar je hand
Morning prayer: zo zet je je dag naar je hand