Welke oerkarakters zitten er in jou verborgen? Doe de test

Welke oerkarakters zitten er in jou verborgen? Doe de test Welke oerkarakters zitten er in jou verborgen? Doe de test Welke oerkarakters zitten er in jou verborgen? Doe de test

Als je je leven ziet als een verhaal, kun je daar zelf aan meeschrijven. Het maakt je tot medeschepper van het lot, want je kunt altijd weer nieuwe oerkarakters in jezelf vinden – en je leven een plotwending geven.

Mieke Bouma volgde een theateropleiding, studeerde theaterwetenschappen en werd scenarioschrijver. Ze gaf les, richtte de Storytelling Academy op en nu is ze storycoach. In haar inspirerende boek, ‘Het verhaal van je leven’ schrijft ze: ‘Het beste wat we kunnen doen is het leven als een een verhaal zien dat we met liefde co-creëren.’

Elk archetype heeft zijn eigen valkuil

‘Als je je leven kunt zien als een verhaal, voel je je meer de schepper ervan,’ verklaart Mieke. ‘Je kunt dan altijd weer een ander potentieel aanboren. Een ander archetype, de oerkarakters die we allemaal in ons hebben. En als je vastloopt in het ene – dat kan, want elk archetype heeft z’n eigen valkuil – kun je eens kijken of je de energie van een ander karakter kunt inzetten.’

In haar boek beschrijft ze die archetypen uitgebreid. Zo is er het Onbevangen Kind, dat ons vermogen tot dromen, hopen en verlangen stimuleert, dwars door alles heen. De valkuil is dat het Onbevangen Kind in het paradijs wil blijven hangen en conflicten vermijdt. Er is ook het Weeskind, het kind dat niet genoeg liefde kreeg en dat ons kan leren om vol te houden in de eenzaamheid, net zolang tot we de liefde en erkenning vinden waarnaar we hunkeren.

Nieuw: Happinez Zomerboek

Trakteer jezelf deze zomer op heel veel leesplezier met het Happinez Zomerboek. Met maar liefst 208 pagina’s vol fijne inzichten, puzzels, een yoga-zomerhoroscoop, schrijfoefeningen en meer.

Er is ook de Voedster, die alles weet van zorgen en empathie, maar die zichzelf kan weggeven of overslaan. En zo zijn er nog veel meer: de Strijder, de Gelukzoeker, de Kunstenaar, de Koning, de Magiër, de Nar, allemaal met hun eigen licht- en schaduwkanten.

Zie je leven als een verhaal

‘Een proces van bewustwording begint vaak op het moment dat je het gevoel hebt vast te lopen in het leven,’ zegt Mieke. ‘Zo heb ik ooit met veel enthousiasme een opleiding opgericht voor scenarioschrijvers. Maar na twee jaar was ik alleen maar bezig facturen te betalen en beleidsnotities te schrijven. De creatieveling in mij kreeg geen ruimte meer en ik werd depressief. Ik liep ermee rond totdat ik mijn Avonturier wakker kuste: ik zegde mijn baan op en begon voor mezelf.’

Je leven als verhaal zien betekent dat je ernaar kijkt vanuit een hoger perspectief, alsof het een scenario is dat je zelf hebt geschreven. Hoe moeilijk je het ook hebt, je kunt je lot omarmen en ervan houden, als je ervan uitgaat dat er een les in zit. In een goed verhaal krijgt de hoofdpersoon niet altijd wat ze wil, maar wel wat ze nodig heeft om een heel mens te worden.

Ben je nieuwsgierig naar de oerkarakters in jezelf?

Klik hier en doe de test.

Dit artikel is ingekort en komt uit Happinez ‘I am me’.

Beeld: fotografie door Peggy Janssen, styling door José Spaans


Over auteur
Vanaf het allereerste begin was Lisette Thooft bij Happinez betrokken. Hoewel ze ooit Engelse literatuur studeerde zelfs een blauwe maandag lerares Engels was, waart ze ondertussen al tientallen jaren met hartstocht, nieuwsgierigheid en verwondering rond in de wereld van de spiritualiteit. Ze vertaalt alles wat ze meemaakt in artikelen, boeken, liedjes die ze zingt met haar gitaar en online cursussen die ze persoonlijk begeleidt.

Meer lezen over persoonlijke ontwikkeling?

Waarom acceptatie soms het grootste cadeau voor jezelf is.

Volgend artikel
Ben jij een empaat? Test jezelf met deze 20 vragen
Ben jij een empaat? Test jezelf met deze 20 vragen