Osho, de provo-goeroe

Osho, de provo-goeroe Osho, de provo-goeroe Osho, de provo-goeroe

Een van de meest omstreden goeroes aller tijden was Osho, alias Bhagwan Shree Rajneesh (1931-1990). Hij schopte tegen alle heilige huisjes – om zijn leerlingen vrij te maken van oude denkpatronen. Er ging in zijn ashrams het een en ander mis. Maar wat hij de wereld naliet, is van onschatbare waarde.

Goddelijk Bewustzijn

Hij was de goeroe die zei dat je in oranje kleren moest rondlopen met een kralenketting om je hals met zijn foto erin. Als je zijn sannyasin werd, kreeg je een Sanskriet naam met een diepe betekenis – bijvoorbeeld Goddelijk Bewustzijn. In zijn ashram in Poona kon je tientallen soorten therapie volgen, want, zei hij, de meeste mensen kunnen helemaal niet zomaar gaan zitten mediteren, dan worden ze gek van alles wat ze in hun binnenste aantreffen.

Narcist of verlicht meester?

Osho was zijn leven lang controversieel. Er werd al meteen aan het begin van zijn goeroe-carrière schande gesproken van de seksuele vrijheid die hij propageerde. En de ongegeneerde rijkdom die hij later etaleerde met zijn 93 Rolls-Royces, zijn goudbestikte gewaden en zijn Rolexen, zette ook veel kwaad bloed.

Therapie en spiritualiteit

De combinatie van therapie en spiritualiteit is misschien wel de belangrijkste erfenis van Osho. Therapie heeft spiritualiteit nodig, was zijn idee, want alleen therapeuten die hun best doen om hun ego af te leggen, zijn betrouwbaar. ‘Therapie is een functie van liefde en liefde stroomt alleen waar geen ego is. Je kunt een ander alleen maar helpen voor zover jij zelf niet egoïstisch bent.’ En andersom heeft spiritualiteit therapie nodig, want je kunt alleen echt mediteren als je alle angst, woede en pijn die je in het verleden hebt opgedaan uit je systeem hebt gegooid. Anders blijf je daardoor geobsedeerd.

En wat er op Osho’s grafsteen staat? ‘OSHO – Never born, never died. Only visited this planet’. Een stormachtig bezoek was het, waarover we nog lang niet zijn uitgepraat.

 

Volgend artikel
Op zoek naar genade
Op zoek naar genade