Wij-tijd: tijd en aandacht is het recept voor geluk bij kinderen

Wij-tijd: tijd en aandacht is het recept voor geluk bij kinderen Wij-tijd: tijd en aandacht is het recept voor geluk bij kinderen Wij-tijd: tijd en aandacht is het recept voor geluk bij kinderen

Samen tijd doorbrengen met kinderen is voor hen misschien wel het belangrijkste dat er is. Zo zorg je voor wij-tijd, waarin je met je volledige aandacht bij je kind bent. Want: voor een kind spel je liefde als t-i-j-d.

Praat over wij-tijd en je hebt het al snel over smartphones en social media. Geen wonder. Wij-tijd gaat over tijd en aandacht. Tijd hadden we altijd al te weinig. Maar als het om aandacht gaat, is er helemaal een soort strijd aan de gang.

Wij-tijd

‘Wij-tijd, daar moet je bewust tijd voor inruimen, dat is cruciaal,’ zegt Jan Derksen, klinisch psycholoog en universitair hoofddocent aan de Radboud Universiteit, die onder meer onderzoek doet naar opvoeding en emotionele ontwikkeling van kinderen. ‘Onze aandacht is ongelofelijk versnipperd. Mensen kijken gemiddeld zo’n 47 keer per dag op hun telefoon en dat is geen wonder, want die smartphone is gewoon zo ingericht dat het sterk verslavend werkt. Maar het gaat ten koste van wij-tijd en dat is zorgelijk.’

Frontoffice en backoffice

‘Want wij-tijd is er niet alleen omdat het leuk is. Het is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen en voor de band binnen het gezin. Hij maakt een (voor mij) verhelderend onderscheid tussen ‘frontoffice’ – het deel van jezelf dat je aan anderen laat zien (zoals een winkel met nette etalages), en de ‘backoffice’ – dat zou je kunnen zien als onze werkruimte, waar alles zit wat we niet snappen: de moeilijke emoties, de strubbelingen, alles wat wrijft en schuurt en – nou ja, het omgaan met het leven in het algemeen.’

‘Wij-tijd’, zegt Derkse, ‘is waar je aandacht hebt voor die backoffice. Tijd waarin je praat over wat je werkelijk bezig houdt. Waarin je als kind dus ook léért om te praten over van alles wat je bezig houdt – de leuke, maar ook de vervelende dingen. Want juist dat zorgt ervoor dat kinderen zich veilig voelen. Dat ze leren dat ze met kleine en grote problemen bij anderen terecht kunnen, in plaats van dat ze hun toevlucht zoeken bij de gemakkelijke afleiding van social media, een spiegelpaleis waar alles leuk is, waar het meestal alleen maar gaat over de frontoffice – kijk mij eens leuke dingen doen! – en nooit iemand het moeilijk heeft, en waardoor je je, als je niet zo lekker in je vel zit, dus eigenlijk alleen maar eenzamer gaat voelen.’


Zo maak je tijd voor wij (6 tips)

Kleine klusjes

Juist de eenvoudige taakjes zijn leuk. Afwassen, met plantjes in de weer, iets verven, koekjes bakken. Het leukste is als je kind een klein taakje kan doen, en echt helpt. Of: draai het om, laat je kind koken en help hem of haar. Ondertussen kun je kletsen.

Wil je met me spelen?

Vraagt je kind je om met hem of haar te spelen, zeg altijd ‘ja’, zegt Shonda Rhimes. In het jaar dat ze op alles ja zei, was dat het belangrijkste wat ze leerde.

Kijk mee

Stap in de schoenen van je kind en bekijk de wereld door zijn of haar ogen. Probeer te bedenken: hoe voelt dat ook alweer, zwemles? Het kan zó spannend zijn.

Kletsen op de rand van je bed

Het is ook prettig om een vast moment te hebben om nog even te kletsen, bijvoorbeeld ’s avonds op de rand van het bed. Of maak een boekje en schrijf daarin drie dingen die goed gingen die dag, samen met je kind.

Je samen vervelen

Samen in het gras liggen of in een hangmat of op de rand van een bruggetje zitten met je voeten in het water. Naar de blaadjes aan de bomen kijken, of naar de wolken turen en kijken welke figuren je erin ziet. Zeker als je veel tijd door brengt achter schermen, is het belangrijk om je brein op de pauzestand te zetten.

Wij gaan op berenjacht!

Je kind een dag thuis houden om op Prinsjesdag in Den Haag naar de Gouden Koets te gaan kijken. ’s Avonds in het donker naar het strand gaan en met een zaklantaarn strandjutten langs de vloedlijn. Kamperen in het bos. Of zomaar een bus pakken met het nummer van de leeftijd van je kind, en kijken waar je uitkomt.

Meer lezen over bewust ouderschap?

12 vragen voor een goed gesprek met je kind.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Volgend artikel
Zo maak je van dankbaarheid een ritueel tijdens de feestdagen
Zo maak je van dankbaarheid een ritueel tijdens de feestdagen