Wil je blijven groeien als persoon? Dan moet je hierin oefenen

Wil je blijven groeien als persoon? Dan moet je hierin oefenen Wil je blijven groeien als persoon? Dan moet je hierin oefenen Wil je blijven groeien als persoon? Dan moet je hierin oefenen

Ontvankelijkheid – de bereidheid om te ontvangen, om iets in jezelf toe te laten – is misschien wel de belangrijkste voorwaarde voor spirituele ontwikkeling. Lisette Thooft gaat te rade bij oude en nieuwe meesters.

Niet vol van jezelf, van je eigen belangrijkheid, je eigen slimheid, je eigen intelligente gedachten, zelfs niet vol met brandende vragen. Hoe meer kennis je in jezelf stopt en hoe ingewikkelder de kwesties waarmee je je bezighoudt, hoe lastiger het is om ontvankelijk te zijn. Hoe maak je je hoofd leeg?

Open als een kind
‘Ontvankelijkheid is de belangrijkste religieuze kwaliteit,’  zei de Indiase wijsgeer Osho Rajneesh in ´The Book, an Introduction to the Teachings of Bhagwan Shree Rajneesh’. ‘Het is de deur naar het goddelijke.’ Een volwassen mens weet te veel; dat sluit af. Je moet weer open en ontvankelijk worden als een kind.’

Je intuïtie werkt beter als je ontvankelijk bent; je hebt meer mensenkennis; kunt je beter in anderen inleven. Weten te luisteren hoort erbij, goed kunnen kijken, de dingen zien zoals ze zich presenteren en niet zoals je denkt dat ze zijn of zouden moeten zijn.

Nieuw: Happinez Zomerboek

Trakteer jezelf deze zomer op heel veel leesplezier met het Happinez Zomerboek. Met maar liefst 208 pagina’s vol fijne inzichten, puzzels, een yoga-zomerhoroscoop, schrijfoefeningen en meer.

Vrouwelijke energie
Biologisch gezien zijn vrouwen ontworpen om te ontvangen. ‘De baarmoeder is een lege ruimte, klaar om het kind te ontvangen. Daarom zeg ik ook steeds dat de zoektocht naar de waarheid een typisch vrouwelijke onderneming is en geen mannelijke,’ zei Osho. ‘De energie ervan is vrouwelijk, ontvankelijk, receptief.’ Ontvankelijkheid hoort bij andere spirituele deugden en kwaliteiten die in onze lawaaierige maatschappij zo zeldzaam zijn geworden: onschuld, kwetsbaarheid, openheid, acceptatie, overgave, aanbidding, dankbaarheid.

Ontvankelijkheid is een staat van alerte afwachting waarin je geen bepaalde verwachtingen hebt, maar vertrouwen. Je staat écht open voor dat wat er binnen wil komen, wat het ook is. Je probeert het niet te veranderen, of te manipuleren. Net zoals een vrouw die zwanger wordt, die openstaat voor de ziel van de nieuwe mens die geboren wil worden, wat voor mens het ook is.

Spiritualiteit
De kern van mannelijkheid, daartegenover, is actie, initiatief, richting, doelbewustheid en moed om noodzakelijke veranderingen in gang te zetten. Natuurlijk zijn mannelijkheid en vrouwelijkheid in elk mens aanwezig – en dat is maar goed ook, want we hebben allebei die polen nodig. Maar in de binnenwereld, in de sfeer van de spiritualiteit, is vrouwelijke ontvankelijkheid de belangrijkste deugd.

Liefde laten binnenkomen
Zodra je als volwassene bewust ontvankelijkheid in jezelf ontwikkelt, veranderen de omstandigheden van je leven automatisch mee en kom je meestal, langzaam maar zeker, in vrediger vaarwater terecht.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
 • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

 • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

 • En nog veel meer

Een ander citaat van Osho maakt dit duidelijk. ‘Van iets of iemand houden is simpel; het gaat niet in tegen je ego. Als je van iemand houdt dan geef je iets aan die persoon en dat maakt dat je ego zich groter voelt. Jij bent degene die geeft, die groot en sterk is, en die ander is de ontvangende partij. Dus je voelt je goed en je ego zwelt. Maar als je liefde ontvangt, ben je niet meer de baas. In het ontvangen voelt je ego zich vernederd en gekwetst. Daarom is liefde ontvangen moeilijker dan liefde geven. Maar je moet het allebei leren, liefde geven en ontvangen.’

Zo oefen je ontvankelijkheid:

 • Kijk om je heen en tel je zegeningen
  Wees bewust dankbaar voor elke glimlach die je toe glanst, elk vriendelijk gebaar en elke omhelzing.
 • Negeer de neiging om cynisch te reageren
  Om kritiek te hebben op liefdesuitingen, om complimentjes af te wimpelen. Wees dankbaar en uit die dankbaarheid.
 • Bedank de gever
  Wees klein en kwetsbaar genoeg om te laten merken hoe prettig het is dat je bevestigd wordt in je bestaansrecht. Bedank ook mensen voor adviezen, en neem ze serieus. Verwerp ze pas na ampele overweging. Bedank zelfs voor kritiek en beschouw het als een geschenk dat iemand de moeite heeft genomen je te bekritiseren.
 • Laat binnenkomen
  Wat er allemaal al is in je leven aan goedheid, schoonheid en waarheid, aan talenten die je zomaar hebt gekregen, en aan geluk dat je zomaar ten deel valt.
 • Luisteren als meditatie
  Luister zo vaak je eraan denkt bewust naar de geluiden om je heen. Het ritselen van bladzijden, een vogel buiten of de wind in de bomen. Op het moment dat je luistert naar je omgeving, ben je in het hier en nu, en ontvankelijk. Hoe vaker je luistert en hoe beter je leert luisteren, hoe beter je ook innerlijke stemmen kunt horen, de stem van je eigen intuïtie.
 • Train je gevoel
  Wees je bewust van wat je voelt in je lichaam, zo vaak je kunt. Neem lichamelijke signalen serieus, hoe zacht en bescheiden ze ook zijn.

 

Volgend artikel
Hallo energie! Met deze 9 stappen ga je naar meer levenskracht
Hallo energie! Met deze 9 stappen ga je naar meer levenskracht