Wetenschappelijk bewezen: vrienden zijn met je collega’s is een goed idee

Wetenschappelijk bewezen: vrienden zijn met je collega’s is een goed idee Wetenschappelijk bewezen: vrienden zijn met je collega’s is een goed idee Wetenschappelijk bewezen: vrienden zijn met je collega’s is een goed idee

Vind je vriendschap op de werkvloer maar lastig? Helemaal niet nodig – als je het aan onderzoeker David Burkus vraagt. Want hoewel we vaak denken dat het op ons werk allemaal draait om wíe je kent, is het veel belangrijkers hoe góed je iemand kent.

We zijn als mens geneigd om onze relaties in hokjes te plaatsen: vrienden, collega’s, sportmaatjes en zakenrelaties – heerlijk overzichtelijk. Maar volgens management-onderzoeker David Burkus is je werkelijke sociale netwerk een stuk ingewikkelder. Zo’n meer ingewikkelde relatie die ‘buiten de lijntjes kleurt’ wordt door sociologen een veelvormige relatie genoemd, en in de praktijk heb je dit misschien wel zelf ervaren met een leuke collega waarmee je ook weleens buiten werk afspreekt.

De voordelen van vrienden zijn met je collega’s

Voordeel 1: het maakt je gelukkiger

Volgens dit wetenschappelijke onderzoek zijn het juist deze veelvormige relaties die je gelukkig maken. Het is niet voor niets dat een partner die ook je beste vriend is als het ideaal wordt gezien in de liefde, en dat je met meer plezier naar je werk gaat als je een hechte band hebt met je collega’s. Het onderzoek wees ook uit dat vertrouwen in veelvormige relaties veel groter is dan in eenvormige relaties, doordat je meer mogelijkheden hebt om aan dit vertrouwen te bouwen. Zo kun je een bevriende collega best toevertrouwen dat je twijfels hebt over je baan – zonder dat hij of zij het doorvertelt – en dit soort situaties werken als een steunpilaar voor jullie vriendschap.

Voordeel 2: je wordt succesvoller

Bevriende collega’s zorgen er ook voor dat je succesvoller bent. Het is immers een stuk makkelijker om een succesvolle carrièrestap te maken met de hulp van een collega of goede vriend in hetzelfde vakgebied. Dus als je een hekel hebt aan oppervlakkig netwerken, wees dan gerust: echte connecties zorgen voor veel meer kansen.


Voordeel 3: je functioneert beter

Natuurlijk kan zo’n collega-vriend-relatie ook ontzettend ingewikkeld zijn in bepaalde situaties. Stel je voor dat je promotie maakt en de balans ineens verschuift? Of dat je collega je eens flink laat zitten? Maar de voordelen schijnen toch echt op te wegen tegen de nadelen. Onderzoekers concludeerden namelijk dat werknemers met veel bevriende collega’s significant beter functioneerden dan andere werknemers.

Het nadeel? Het onderzoek liet ook zien dat emotionele stress op werk verhoogd wordt door verdiepte relaties aan te gaan. Goede en heldere communicatie met je lievelings-collega en het tijdig aanpakken van frustraties helpt dit risico minimaliseren.

Wil jij graag een vriendschappelijke band met je collega’s opbouwen? Dan kunnen deze stappen helpen:

  1. Schrijf de namen op van drie collega’s die je nog niet zo goed kent (maar wel leuk vindt)
  2. Plan een koffie- of lunchafspraak en kijk of het klikt. Mocht het eerste contact nog wat oppervlakkig voelen dan is dat helemaal niet erg. Je bestaande vriendschappen hebben immers vast ook wat tijd nodig gehad om op te bloeien.

Meer lezen over vriendschap?

Vriendschap voor het leven: zo herken je het.

Volgend artikel
Waarom collega’s belangrijk zijn voor werkgeluk
Waarom collega’s belangrijk zijn voor werkgeluk