Waarom het de moeite waard is om je overtuigingen soms in twijfel te trekken

Door Susan Smit
Waarom het de moeite waard is om je overtuigingen soms in twijfel te trekken Waarom het de moeite waard is om je overtuigingen soms in twijfel te trekken Waarom het de moeite waard is om je overtuigingen soms in twijfel te trekken

Geen mens is ooit slimmer geworden door uit te blijven gaan van wat hij toch al dacht. Laat je ervaringen je overtuigingen bepalen, schrijft Susan.  

‘Onzin!’ zegt de ene helft van de tweeling tegen de andere in de buik van hun moeder. ‘Ik heb nog niets van die moeder gezien waar jij het over hebt. Met de geboorte komt het leven ten einde, want er is nog nooit iemand teruggekomen om te vertellen over het bestaan van leven buiten de baarmoeder.’

Gordijntje open

Ik durf te beweren dat geen mens ooit slimmer is geworden door uit te blijven gaan van wat hij toch al dacht. Alleen mensen die bereid zijn hun overtuigingen ter discussie te stellen lukt het om een gordijntje open te schuiven en zicht te krijgen op een groter deel van de werkelijkheid – en vervolgens de rest daarin mee te krijgen. De wereld is niet plat, maar rond, bijvoorbeeld.

De Zwitserse filosoof en psychiater Carl Jung zei ooit: ‘Ik wil niet de stommiteit begaan om alles wat ik niet kan verklaren af te doen als onzin.’ Een prachtig uitgangspunt dat ik dankbaar van hem heb overgenomen. Als onderzoekende journalist ging ik eens voor een artikel in regressietherapie, waarbij je onder een lichte vorm van hypnose teruggebracht wordt naar het verleden of zelfs vorige levens. Ik verwachtte niet om iets te zullen zien (want ik dacht ten eerste dat ik niet hypnotiseerbaar was), maar zag in diepe rust een heel leven aan me voorbij trekken, kende Franse woorden, merkte hoe lange, zware rokken langs mijn benen ruisten en voelde hoe het was om die vrouw te zijn.

Coming soon: ‘Mindful met Happinez’

Sta stil, ervaar en voel innerlijke rust
  • Over de wijsheid van leven in het nu

  • 12 oefeningen voor ultieme ontspanning

  • En meer

Koester je ervaring

Vanaf dat moment moest ik óf de ervaring afwijzen óf voor mezelf het bestaan van reïncarnatie erkennen. Ik koos voor het laatste. Want als je je eigen ervaring niet serieus neemt, wat in het leven dan nog wel?

Het motto van Carl Jung helpt me ook om op te houden met alles te wíllen begrijpen, trouwens. Als het je lukt om de controle van sluitende verklaringen, bewijzen en precedenten op te geven, kan de ervaring zelf tot zijn recht komen. Ook als je er geen chocola van kunt maken, blijf je het koesteren en later kan het ineens op z’n plek vallen.

Moed

Wie de moed heeft om overtuigingen die met je ervaring in strijd zijn op de schop te gooien, kan zich ontwikkelen. Het zorgt ervoor dat de ervaring zoals die zich aandient volledig, tot in alle hoeken en gaten, beleefd kan worden. Een ervaring moet de kans krijgen om zich te ontvouwen. De macht van de hersenen is namelijk groot. Voordat je het weet denk je: ‘Dit zal ik wel niet echt zo beleven, want het kan niet kloppen’.

Eigenlijk wil ik dit zeggen: laat je ervaringen je overtuigingen bepalen en niet andersom.

Heb jij je mening snel klaar? Dit helpt om je oordeel wat vaker uit te stellen.

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.
Volgend artikel
Dit is het geheim van een zelfverzekerde uitstraling
Dit is het geheim van een zelfverzekerde uitstraling