Staat jouw mening snel klaar? Dit is hoe je minder veroordelend wordt

Staat jouw mening snel klaar? Dit is hoe je minder veroordelend wordt Staat jouw mening snel klaar? Dit is hoe je minder veroordelend wordt Staat jouw mening snel klaar? Dit is hoe je minder veroordelend wordt

We hebben allemaal weleens beoordeeld en zijn allemaal weleens veroordeeld. Maar wanneer we onze naasten met een liefdevolle blik bekijken, brengt dat geluk en positiviteit  in ons leven. Leer oordelen loslaten en leef in harmonie met de wereld om je heen.

‘Een mens trachten te begrijpen is zo moeilijk dat men hem gemakkelijkheidshalve veroordeelt’ zei de schrijver Georges van Acker ooit. Niemand vindt het leuk om beoordeeld te worden en toch doen we het allemaal aan de lopende band. Wat zit daarachter? Hoe kunnen we minder oordelen?

Waarom oordelen mensen?

Het mechanisme van veroordelen zit diep ingebakken in de natuur van de mens. Van nature hebben we de neiging onze omgeving in hokjes en blokjes in te delen. Ons brein is zo geprogrammeerd dat alle prikkels die binnenkomen worden vereenvoudigt. Op die manier kunnen we informatie efficiënter en sneller verwerken. Daarom plakken we in gedachten continu allerlei labels op andere mensen. Dat is niet per se erg, zolang we ons er maar bewust van zijn dat dit aannames zijn en we ons gedrag er niet op aanpassen.

Illusie van superioriteit

Een oordeel is tegelijkertijd ook een soort vergelijking met onszelf. We projecteren onze eigen angsten, onzekerheden en principes op anderen. Als een vriend(in) een andere keuze maakt dan jij zou doen of als een collega zich anders gedraagt dan jij graag zou zien, is het makkelijk om snel te oordelen. Als we anderen als ‘slechter’ dan onszelf zien, voelen we onszelf heel even beter. Tenminste, dat lijkt zo. Want dat superieure gevoel is niets meer dan een illusie die ons zelfbeeld en geluk juist ongemerkt vergiftigt.

Open blik

‘Oordeel niet, dan zal er niet over je geoordeeld worden. Veroordeel niet, dan zul je niet veroordeeld worden. Vergeef, dan zal je vergeven worden’, zei Jezus al zo’n tweeduizend jaar geleden. En die woorden zijn nog altijd relevant voor vandaag. Als we de wereld met een open blik tegemoet treden, brengt dat ons geluk, liefde en positiviteit. Het zorgt dat we in harmonie kunnen samenleven met alle mensen om ons heen. Niet doordat we allemaal hetzelfde doen en vinden, maar juist doordat verschillen gevierd worden. Het loslaten van oordelen vraagt misschien om een beetje oefenen als het al diep zit ingebakken in ons systeem, maar niets is onmogelijk. 

Onthoud dit als je minder wilt oordelen

  1. Ga met een open blik gesprekken in, luister naar iemands verhaal en laat je blik niet vertroebelen door aannames of al bestaande meningen. Stel zoveel mogelijk open vragen.
  2. Merk je dat je moeite hebt om niet al meteen een mening te vormen? Stel jezelf dan de vraag wáárom je die mening nu al klaar hebt staan. Is het ergens op gebaseerd? Door hierover na te denken, leer je veel over jouw innerlijke proces. Bewustwording is de eerste stap richting verandering.
  3. Vraag jezelf af waarom twee mensen het überhaupt eens zouden moeten zijn. Er zijn miljoenen mensen op de wereld met nog veel meer meningen, visies en perspectieven. Waarom zou een ander hetzelfde moeten vinden als jij? Vier verschillen in plaats van ze te veroordelen.
  4. Iemand anders of iemands gedrag afwijzen en afkeuren, is nooit opbouwend. Het zorgt alleen maar voor verwijdering, onbegrip en afstand. Probeer anderen met een liefdevolle blik te bekijken. Ook in gedrag geldt: als een ander niemand kwaad doet met zijn/haar gedrag, wat is dan het probleem?
  5. Wie met de vinger naar een ander wijst, wijst er meer naar zichzelf. Meestal hebben de mensen die het snelst een oordeel vellen over een ander zelf het laagste gevoel van eigenwaarde. Wie zichzelf onvoorwaardelijk accepteert – met al je gebreken en talenten – zal minder snel de behoefte voelen om anderen de les te lezen of te veroordelen. Door meer aandacht te besteden aan zelfliefde zal de manier waarop je met jezelf en anderen omgaat vanzelf ten positieve veranderen.

Meer Happinez?

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.
Volgend artikel
Zoek niet langer: dit is de oplossing voor al je problemen (ja, echt)!
Zoek niet langer: dit is de oplossing voor al je problemen (ja, echt)!