Zoek niet langer: dit is de oplossing voor al je problemen (ja, echt)!

Zoek niet langer: dit is de oplossing voor al je problemen (ja, echt)! Zoek niet langer: dit is de oplossing voor al je problemen (ja, echt)! Zoek niet langer: dit is de oplossing voor al je problemen (ja, echt)!

Stel. Je hebt een probleem. Dan wil je dit probleem natuurlijk oplossen. Maar hoe? Daar is een manier voor die heel erg simpel lijkt, maar die in de praktijk best moeilijk is – helemaal als het om je eigen leven gaat. Dit is de oplossing voor al je problemen.

Het klinkt heel erg makkelijk, haast té makkelijk, een oplossing voor alles. Toch helpt dit bij bijna elk probleem. Kun je raden wat het is?

Tromgeroffel… het stellen van een goede, open vraag helpt je om haast elke oplossing te vinden. Of dat nu een emotionele blokkade is, of een complex wiskundig probleem (zeg: te veel maand overhouden aan het einde van je geld).

Vergis je niet: het geeft je niet zomaar de oplossing zonder dat je zelf het werk moet doen, maar het helpt je wel met nadenken over hóe je een probleem oplost. Je gedachten worden opeens de goede kant opgestuurd, alsof de vraag een zaklamp is die naar de oplossing schijnt.

Denk niet praktisch maar vrij

Het stellen van een goede vraag lijkt zo simpel. En als je de vraag al hebt gevormd, is het ook enorm simpel. Alsof de vraag er altijd al was. Maar toch is het vormen van de juiste vraag best lastig. Uit een goede open vraag komen alle praktische zaken vaak voort – maar ze liggen er niet in besloten.

Deze 3 tips helpen je bij het stellen van goede open vragen

Denk na zonder restricties

Een goede open vraag vergt vrijheid in je gedachten. Als je na blijft denken over alle rekeningen die je moet betalen zonder je af te vragen hoe het komt dat je geldtekort hebt, zal het probleem waarschijnlijk blijven bestaan. Je moet je intuïtie en je gevoel de vrije loop laten, en zo proberen om bij de kern van je probleem te komen. Denk aan een kat die speelt met een bolletje wol: er wordt telkens een speels tikje tegenaan gegeven, dan weer wat afstand genomen, om daarna weer aan te vallen – tot het bolletje ontrafeld is, en als een draadje op de grond ligt.

Denk als een student in een vol college

Beeld je in dat je in een overvol, druk college een vraag moet stellen aan de professor die voor de klas staat. Hoe kan je je vraag samenvatten in een heldere zin, die je aan iemand anders voor kan leggen om zo je probleem op te lossen? Zorg dat alle belangrijke componenten in je vraag naar voren komen op een manier dat deze heel makkelijk voor iemand anders te begrijpen is.

Denk in wat en hoe, niet in waarom

Als je een vraag stelt, is het handig om jezelf geen waarom-vraag te stellen, maar te denken in wat of in hoe – dat brengt je denken vaak sneller naar de oplossing. Begrijpen hoe je in een bepaalde situatie terecht bent gekomen kan wel degelijk zinvol zijn, maar het brengt je vaak niet dichter bij het aanpakken van het probleem. Denk dus aan vragen als:

  • Hoe zou ik mijn gedrag kunnen veranderen?
  • Wat is de volgende stap die ik zou kunnen zetten?
  • Hoe komt het dat ik zo heftig reageer in deze situatie?
  • Wat voel ik precies als ik verdrietig ben?

Mentale lessen

Natuurlijk voorziet het stellen van een vraag je niet van een zak geld die in een elegante zwaai al je geldproblemen doet verdwijnen. Het voorkomt ook niet dat een geliefde opstaat uit de dood, noch geneest het het ongeneeslijke.

Maar het kan je wel na laten denken over hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Wat is de oorzaak van de geldproblemen? En hoe kun je ervoor zorgen dat je iemand die er niet meer is toch nog in je nabijheid kunt voelen? En hoe kun je mentaal het beste omgaan met het doorstaan van fysieke pijn? Als je daarover nadenkt, helpt dat je in bijna alle gevallen met het verwerken en oplossen van het probleem.

Meer Happinez?

Over auteur
Volgend artikel
Wat je van honden kunt leren over mindfulness
Wat je van honden kunt leren over mindfulness