Wil mediteren niet lukken? Dit is waarom

Wil mediteren niet lukken? Dit is waarom Wil mediteren niet lukken? Dit is waarom Wil mediteren niet lukken? Dit is waarom

Iedereen kan het, je hebt er niets voor nodig en het kan overal: mediteren. Meditatie is een eeuwenoude en eenvoudige manier om rust, evenwicht en energie te vinden. Om de gedachtenstroom in je hoofd te temmen en zo een peace of mind te bereiken.

Maar wat als het mediteren niet wil lukken?

Probeer je je krampachtig te focussen op je ademhaling, maar zit je jezelf vanbinnen op te vreten, omdat je dat ene to-do-lijstje maar niet kunt loslaten? Of denk je tijdens ‘Ohm’ alleen maar ‘Aaaah!’ of ‘grrrrr!’? Grote kans dat één van deze drie redenen daar de boosdoener van is.

Je kunt je niet ontspannen

Herkenbaar? Zodra je even helemaal niets doet, tijdens het mediteren dus, lijkt er ineens een vloedgolf aan hersenspinsels te ontstaan. Een briljant idee, een moetje voor later, een huishoudelijke taak… Je kent het wel. Belangrijk om te weten, is dat je hier niet tegen hoeft te vechten. Deze voorbijvliegende gedachtes mogen er zijn. Sterker nog, door een gedachte tijdens je meditatie te erkennen en er even bij stil te staan, pauzeer je ‘m als het ware voor ná je practice. Je wuift ‘m niet weg, je zal ‘m ook niet vergeten, maar voor nu is hij overbodig. Probeer het maar eens. Je zult zien dat-ie niet continu terugkeert tijdens je meditatie, nu je ‘m een plekje hebt gegeven.

Je bent te druk

Te druk en dus simpelweg geen tijd. Punt.

Coming soon: ‘Mindful met Happinez’

Sta stil, ervaar en voel innerlijke rust
  • Over de wijsheid van leven in het nu

  • 12 oefeningen voor ultieme ontspanning

  • En meer

Oké, oké, toegegeven: we horen het onszelf ook weleens denken. Maar wist je dat meditatie je eigenlijk tijd térug geeft? Dat zit zo: wanneer we mediteren geven we ons lichaam méér rust dan een goede nachtrust dat zou doen. Tijdens het mediteren nemen we namelijk bewust (en soms uitgebreid) de tijd om het zenuwstelstel te ontspannen en het stressniveau in ons lichaam te verlagen. Dit maakt dat we met een uitgerust lichaam en een uitgeruste mind ons bed instappen, waardoor we minder slaapuren nodig hebben. Dat stukje tijd, dat je kwijt was aan je meditatie, win je op die manier dus terug.

Je bent bang om los te laten

Het hoeft niet te gebeuren, het hoeft nooit te gebeuren, maar het kan wel. Tijdens een meditatie kunnen er fysieke en emotionele gevoelens naar de oppervlakte komen. Voel je dit opkomen? Weet dan dat het mediteren nodig was en blijkbaar ergens goed voor is! Wanneer het iets bij je teweeg brengt, kan het resulteren in een oncomfortabel gevoel of misschien wel in tranen over je wangen. Maar andersom kan natuurlijk ook. Misschien word je wel overdonderd door een gevoel van geluk, dankbaarheid of zelfvertrouwen. Hoe dan ook, geniet van het mediteren zonder bang te zijn voor wat komen gaat. Komen er toch plots emoties omhoog waar je niet om staat te springen? Zie het dan als een moment van ‘opruimen’. Als een detox. Laat het maar gebeuren. Je voelt je daarna een stuk lekkerder! Beloofd.

Beeld: fotografie door Harold Pereira, styling door Mirjam van der Rijst

Meer lezen over mediteren?

Val je in slaap als je mediteert? 5 tips om wakker te blijven.

Volgend artikel
Mediteren maakt gelukkiger: 5 redenen
Mediteren maakt gelukkiger: 5 redenen