Zó heb je een prettige menstruatie als HSP

Zó heb je een prettige menstruatie als HSP Zó heb je een prettige menstruatie als HSP Zó heb je een prettige menstruatie als HSP

Zie je op tegen je menstruatie? Ben je snel emotioneel, prikkelbaar of heb je veel rug/buikpijn en ben je vermoeider? Ongeveer één op de vijf vrouwen is een hoogsensitief persoon (HSP): hoogsensitieve vrouwen hebben een gevoeliger zenuwstelsel. Zij kunnen menstruatieproblemen intens ervaren. Deze tips helpen je als HSP verder tijdens je menstruatie!

1. Ga naar een arts

Verlies je veel bloed? Voorkom een ijzertekort. Houd er rekening mee dat een lichamelijk probleem zoals endometriose soms tot menstruatiepijn lijdt. Vraag een arts om raad. Sommige artsen schrijven gemakkelijk de pil tegen menstruatieproblemen voor: houd er rekening mee dat dit niet voor iedere HSP een geschikte oplossing is. HSP reageren gevoeliger op medicatie, ook op de pil. Zij kunnen bijwerkingen intens ervaren. Er kleven veel nadelen aan de pil: zo kan de pil de kans op trombose vergroten, leiden tot stemmingswisselingen, depressie en je libido onderdrukken.

Soms is menstruatiepijn overgeërfd. Hooggevoelige vrouwen kunnen menstruatiepijn verder ook energetisch overnemen van anderen. Misschien neem je bijvoorbeeld menstruatiepijn van iemand over uit de supermarkt. Een hooggevoelige deskundige kan je helpen om dit te ontdekken en transformeren.

2. Wees mild

Het kost je lichaam energie om te menstrueren, daarom is je lichaam vermoeider. Leg de lat lager dan normaal: luister naar je lichaam en voel waar het behoefte aan heeft. Stress kan pijn verergeren: ontspan. Plan bijvoorbeeld tijd voor rust in.

3. Deel je behoeftes

Als je uitlegt wat er in je omgaat en waar jij behoefte aan hebt, maak jij het jezelf en anderen makkelijker. Anderen zoals je partner kunnen je dan ook beter begrijpen.

4. Kleed je als HSP comfortabel tijdens je menstruatie

Kies voor loszittende in plaats van strakke kleding, zoals een skinny jeans. Dit helpt je om je doorbloeding (vooral rondom je buikgebied) te stimuleren en om je prettig te voelen. Hoge hakken kunnen voor rugpijn zorgen. Loop thuis bijvoorbeeld op je sokken of sloffen en kies ervoor om op platte schoenen te lopen. Dit helpt je om je comfortabeler te voelen en lekkerder in je vel te zitten.

5. Zoek warmte op

Neem een warm bad, of maak een warme kruik of pittenzak. Een warme kruik of pittenzak op je rug en buik kan helpen om te ontspannen en pijn te verlichten. Wellicht vind je het fijn om met een plaid op de bank te zitten.

6. Wees je bewust van je voeding

Drink veel water. Over het algemeen geldt dat het vermijden van cafeïne, suiker, koolzuurhoudende dranken, alcohol en vette voeding in deze periode positief is. Wat verder goed voor een HSP is, is persoonlijk. Tip: raadpleeg een deskundige om te onderzoeken of en wat je qua drank en voeding in deze periode het beste ondersteunt. Zo kan het drinken van biologische kamille-, kaneel- venkelzaad- en/of gemberthee sommige HSP helpen om pijn te verzachten. Sommige HSP hebben verder baat bij het eten van papaja.

7. Kies voor menstruatieproducten die je ondersteunen

Een vrouw gebruikt in haar leven gemiddeld 11.400 tampons: deze worden ook weggegooid. Regulier maandverband en tampons bestaan uit stoffen die slecht zijn voor het milieu en je lichaam niet ondersteunen zoals plastic en gebleekt, genetisch gemanipuleerd katoen. Dit kan onder meer leiden tot vaginale irritatie, allergische huiduitslag en droogte. HSP kunnen deze klachten intens ervaren. Er bestaan gelukkig gezondere en milieuvriendelijkere alternatieven, zoals een menstruatiecup en wasbaar maandverband.

8. Masseer

Leer hoe en waar jij jezelf kunt masseren, of laat je masseren door een professional. Shiatsu masseurs weten bijvoorbeeld precies welke accupunctuurpunten helpen tegen menstruatiepijn. Zorg ervoor dat je goed bij jezelf blijft als jij je laat masseren: zo voorkom je dat je de energie zoals emoties van de masseur overneemt.

Over auteur
Toen Femke de Grijs tijdens haar studie Toegepaste Psychologie uitgeput raakte, ontdekte ze een grote energievreter: hoogsensitiviteit. In haar jarenlange zoektocht naar een energieker leven kwam ze erachter hoe je als hoogsensitieve vrouw energieker wordt. Haar kennis over hoogsensitiviteit deelt ze graag met je via Happinez en in haar begeleiding. Lees meer over Femke.

Meer lezen over hooggevoeligheid?

Volgend artikel
5 dingen die je herkent als je hooggevoelig bent (en hoe je hiermee omgaat)
5 dingen die je herkent als je hooggevoelig bent (en hoe je hiermee omgaat)