Toe aan een nieuw begin? Zo laat je verdriet van vroeger los

Fotografie Tekst Janita Naaijer
Toe aan een nieuw begin? Zo laat je verdriet van vroeger los Toe aan een nieuw begin? Zo laat je verdriet van vroeger los Toe aan een nieuw begin? Zo laat je verdriet van vroeger los

Alsof je op de meest onverwachte momenten onderuit wordt gehaald. Zo kan het voelen als verdriet van vroeger een rol blijft opeisen in je leven. Met de onderstaande – verrassend haalbare – tip maak je de weg vrij voor een nieuw begin.

Een verbroken relatie van lang geleden. Eenzame herinneringen uit je kindertijd. Een onzekerheid waarvan je weet dat het niets te maken heeft met het hier en nu.

We doen allemaal pijnlijke ervaringen op in ons leven; moeilijke momenten waarop we onszelf tegenkomen, maar die ons juist daardoor een kans bieden op groei.

Het is klaar

‘People grow through experience if they meet life honestly and courageously. This is how character is built,’ schreef voormalig presidentsvrouw Eleanor Roosevelt in haar autobiografie. Maar wat als je rationeel klaar bent met het verleden, en het toch voelt alsof je er nog steeds met onzichtbare koorden aan vastzit? Dan is het wellicht tijd om op emotioneel en energetisch niveau ruimte te scheppen. Deze tip kan je daarbij helpen.

Tip: ruim je huis op

‘Als je loslaat, wordt de oorsprong van wat je los wilt laten, zichtbaar,’ schrijft Feng Shui-deskundige Nina Elshof in ‘Huis & ziel. De spirit van het opruimen’. Soms voel je aan alles dat verdriet uit het verleden je leven beïnvloedt, maar weet je er niet precies de vinger op te leggen waarmee dat te maken heeft. Of het is juist volstrekt helder, maar je hebt geen flauw benul waar je zou moeten beginnen om die ene pijnlijke gebeurtenis écht te laten gaan.

Dicht bij huis, om precies te zijn in je huis, dáár beginnen is een goed idee. Feng Shui, een filosofische methode uit het oude China, gaat er namelijk vanuit dat onze omgeving een reflectie is van onze grotendeels onbewuste innerlijke wereld. ‘Ons huis laat zien wie we zijn en wat we belangrijk vinden,’ schrijft Elshof. Spullen vullen de ruimte niet alleen fysiek, maar ook energetisch. ‘Met de verhalen die eraan kleven en de gebeurtenissen waar ze je aan herinneren.’

Door op onderzoek uit te gaan in je huis en jezelf kalm te bevragen, kun je achterhalen wat je nog niet hebt losgelaten en waarom. Wat zegt het over jou dat je het schuurtje hebt volgepropt? Waarom wordt de helft van je kledingkast in beslag genomen door items waar je niet blij van wordt? Inventariseer wat nog wel en wat niet meer bij je hoort. Een volgende stap is overtollige ballast de deur uit doen: spullen, maar evengoed oude gedachten en overtuigingen die ze representeren, die jou niet langer helpen.

Meer lezen?

Morgen lees je de tweede tip, over het loslaten van oud verdriet.

‘Huis & ziel. De spirit van het opruimen’, Nina Elshof, Uitgeverij Ankhermes

Volgend artikel
Wil je verdriet van vroeger loslaten? Dit is de manier
Wil je verdriet van vroeger loslaten? Dit is de manier