Ruim plastic op – het scheelt echt. Het is zelfs het enige wat we kunnen doen

Ruim plastic op – het scheelt echt. Het is zelfs het enige wat we kunnen doen Ruim plastic op – het scheelt echt. Het is zelfs het enige wat we kunnen doen Ruim plastic op – het scheelt echt. Het is zelfs het enige wat we kunnen doen

Sinds we een hond hebben, weet ik hoeveel kleine plastic dingetjes op straat liggen. Want hij raapt ze op, en ik moet ze dan weer uit zijn mond halen, want ik wil niet dat hij ze opeet. Stadsvogels maken nesten van plastic verpakkingsmaterialen, zagen we laatst in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, als rietjes, pakjes en flesjes gemakkelijker te vinden zijn dan stro en takjes. Logisch wel. Maar zielig wel als je bedenkt dat dezelfde dieren eraan sterven als hun maag er vol mee zit.

Planeet of plastic?

Plastic is een magistraal probleem, dat is waarom National Geographic begonnen is aan een campagne genaamd Planet or Plastic? Drie dagen werden hun social media accounts volgezet met foto’s van zeedieren zoals schilpadden, zeepaardjes en vogels verpakt, verstrikt in of gestorven aan plastic. Maar het project is groter, zelfs meerjarig, zeggen ze zelf. Met de hashtag #Planetorplastic hopen ze lezers en volgers aan te sporen om voor de planeet te kiezen, en niet voor plastic. Een interessante longread over het onderwerp eindigt met de wat ze zelf noemen de ‘niet zo sexy’ oplossing: het enige wat we kunnen doen is opruimen. Opruimen, opruimen en opruimen. En het niet nog erger maken.

Verpakkingen

Het grootste gedeelte van plastic overal ter wereld wordt gebruikt in de verpakkingsindustrie. Dit is ook waar we misschien het gemakkelijkst het verschil kunnen maken. Die rietjes, dopjes, flesjes, pakjes, bekertjes en andere kleine plastic dingetjes, die mijn hond netjes opraapt om ze op te eten of mee te spelen, die de zwanen gebruiken om hun nesten mee te maken en waar de zee van vervuild raakt, die kunnen we ook niét gebruiken. Het is door de hond dat me is opgevallen hoe veel er eigenlijk ligt op straat. En we wonen nog wel in een best chique buurt waar schoongemaakt wordt enzo. We zien nog lang niet alles, ons plastic uit onze rivieren stroomt naar de kust van Scandinavië, heb ik wel eens gehoord.

Het heeft zin

Tegenwoordig ruim ik het op, alles wat de hond oppakt, en gooi ik het weg. Soms heb ik dan ineens best veel troep in mijn hand, en hoop ik op een snelle vuilnisbak. Erop letten welke verpakkingsmaterialen je koopt – oh lieve Albert Heijn waarom moeten al die groenten toch in plastic? – en wanneer je ze kunt laten liggen, scheelt natuurlijk ook. Opruimen schijnt echt te helpen. Op instagram werd een foto gedeeld van een strand waar vrijwilligers weken lang plastic hadden opgeruimd, en waar ineens de schildpadden na jaren afwezigheid terugkeerden. Het lijkt een onbegonnen werk, dat is het ook, maar eigenlijk alleen als we er nooit aan gaan beginnen.

Ik ruim alvast de dopjes en rietjes op.

Over auteur
Kinderen verrijken je leven, maar zorgen tegelijkertijd voor enorme puinhopen in huis en hoofd. Ervaringsdeskundige Pauline Bijster (vier kinderen in de leeftijd van 11, 9, 4 en 2) vertelt hoe zij het aanpakt.
Volgend artikel
Vergeet Bitcoins: dit is waarin je moet investeren
Vergeet Bitcoins: dit is waarin je moet investeren