Dit is je grote horoscoop voor 2019

Fotografie Dana van Leeuwen
Dit is je grote horoscoop voor 2019 Dit is je grote horoscoop voor 2019 Dit is je grote horoscoop voor 2019

In 2019 komt de nadruk op andere thema’s te liggen. Relaties worden belangrijker en we houden ons meer en meer bezig met persoonlijke ontwikkeling. Benieuwd hoe het jaar er voor jouw sterrenbeeld uitziet? Je lees het in onze grote jaarhoroscoop!

De planeet Chiron schuift in 2019 door van Vissen naar Ram. Daardoor komt de nadruk op andere thema’s te liggen. We houden ons dit jaar meer bezig met relaties en persoonlijke ontwikkeling. Met Chiron in Ram leren we om beter voor onszelf op te komen, alsof we ontwaken uit de slaapstand, waardoor er een nieuw evenwicht ontstaat tussen onszelf en de ander.

Uranus, die sinds vorig jaar in Stier staat, legt daarnaast de nadruk op geld. We moeten ons opnieuw gaan afvragen wat we écht waardevol vinden in onze samenleving. Wat vinden we belangrijk genoeg om er geld aan uit te geven? En waar geven we veel geld aan uit, terwijl we dat eigenlijk niets bijdraagt aan de wereld?

Op persoonlijk level gaat het – mede door Chiron – vooral over je individuele ontwikkeling en liefdesrelaties.

Astrologie en je geboortehoroscoop

  • Online training met 8 lessen van Happinez astroloog Johanna Blok

  • Ontdek wat jouw persoonlijke planeten, huizen en aspecten over je onthullen

  • Alleen in juni 10,- korting met code ASTRO10

Ontdek met welke invloeden jij in 2019 te maken hebt en hoe je die het beste voor jezelf kunt laten werken.

Ram

Het jaar 2019 staat voor jou in het teken van de liefde. Dat heeft te maken met Chiron die vanaf maart het teken Vissen verlaat om te verhuizen naar Ram. Chiron is de planeet die gaat over de helende kracht van de liefde. Hij raakt aan wat stuk is (en dat kan even zeer doen) om er vervolgens een kusje op te geven of een helend verband op te leggen. Meestal betekent dit eerst een fase waarin je bewust wordt gemaakt van een oude pijn.

Chiron beseft dat de meeste mensen niet zo’n zin hebben om de pijn op te zoeken. Daarom doet hij je eerst een aanbod dat je eigenlijk niet kunt weigeren. Vaak – maar niet altijd – komt er iemand op je pad die zo perfect bij je lijkt te passen, dat je geen seconde twijfelt. Je zegt ‘ja’. En dan begin je samen aan jullie helende reis.

Er komen momenten van inzicht, verdieping, verwerking en groei. Er komen ook momenten dat je huilend of stampvoetend het gepijnigde kind in jezelf aan de ander laat zien. Om vervolgens meer compassie te voelen voor dat kind en voor je ouders die jou uit onwetendheid en onvolkomenheid pijn hebben gedaan.

Misschien is de uitkomst een leven met een diepe liefde voor jezelf en de ander. Een liefde die onverwoestbaar zal blijken. Misschien neem je toch afscheid van je soulmate en hem of haar bedanken voor dit leerzame levensavontuur waar je beiden wijzer en heler uit komt.

Naast de heling van je hart en je ziel, kan Chiron ook bemiddelen bij de heling van een fysieke klacht waarvan je mogelijk al jaren last hebt. Misschien heeft de dokter gezegd dat je er maar mee moet leren leven. Maar echt wennen deed het natuurlijk nooit. En dan in 2019 (of 2020) ontdek je, als de sterren het willen, een therapie waardoor het allemaal goedkomt.

Stier

De rebelse planeet Uranus maakte in de zomer van 2018 zijn entree in het teken Stier. En je hebt misschien al wel gemerkt dat er sindsdien veel is veranderd in je leven. Dat je minder geduldig bent dan normaal en dat je veranderingen sneller omarmt dan gebruikelijk is voor de standvastige Stier.

Een permanent gevoel van onrust kan maken dat je van het ene op het andere moment ingrijpende beslissingen neemt. Maar let op, als een nieuw project veel toewijding van je vraagt, is de kans dat je er spijt van krijgt groot. Zorg voor voldoende ruimte en vrijheid in je werk, zeker als het gaat om langdurige contracten of projecten.

Toch kun je er op vertrouwen dat de meeste beslissingen positief voor je uitpakken. Uranus versterkt je gevoel voor de toekomst, waardoor je kunt vertrouwen op je innerlijke kompas, dat je feilloos langs de rotsen van de levensrivieren loodst.

Je omgeving kan wat verbaasd of zelfs ongerust zijn als je dingen doet die zo anders zijn dan normaal. Vooral je partner, die jou dag in dag uit meemaakt, kan zo af en toe compleet verrast zijn door je avontuurlijke instelling. Je merkt misschien dat je de neiging hebt hem of haar uit te dagen, op de proef te stellen. Kijken waar de grenzen liggen en dan hop, er overheen.

Als je partner wijs is laat hij of zij jou vrolijk ronddartelen en staat hij blij te wachten als je thuiskomt. Maar is hij wat afhankelijk of jaloers, dan kan het lastig zijn om aan zijn verwachtingen te voldoen. Je kunt zelfs op het punt komen dat je (tijdelijk) uit elkaar gaat of in een knipperlicht relatie terecht komt door hernieuwde lust.

Ben je single, dan heb je waarschijnlijk veel vrienden, maar of jouw toekomstige liefde daartussen zit? Misschien. Alleen kost het je moeite om je hart te schenken aan één man of vrouw. Je hebt liever tien best friends met potentie dan één echtgenoot(e) waarmee je hand in hand loopt.

Tweelingen

In 2019 zal je anders moeten omgaan met je eigen behoeftes en daardoor ook met die van anderen. Ongemerkt ben je misschien een steeds kleinere plek gaan innemen in je eigen leven en ben je anderen steeds meer op de eerste plaats gaan zetten. Dat voelde even goed, want je werd er blij van dat je iets voor anderen kon betekenen. Maar inmiddels ben je steeds meer weerstand gaan voelen en help je anderen alleen nog vanuit een gevoel van verplichting.

Het is tijd om een stap terug te doen, te onderzoeken waar je werkelijke behoeftes liggen. Tijd om anderen even op de tweede plaats te zetten. Waar word je enthousiast van als je geen rekening hoeft te houden met wat anderen willen? Wat zou je spontaan doen als je alle tijd had voor jezelf? Denk niet dat het egoïstisch is om jezelf voorrang te geven. Je zult zien dat je daardoor de batterij juist oplaadt en dat er ruimte ontstaat om écht iets voor anderen te betekenen. Misschien besteed je minder tijd aan anderen, maar de tijd die je aan anderen geeft neemt absoluut in kwaliteit toe.

Al sinds november is gelukplaneet Jupiter bezig om zijn goudstof uit te strooien over je liefdesrelatie. En zelfs als je die niet hebt, dan kun je merken dat je weer openstaat voor nieuwe liefde. Het universum doet er alles aan om een leuke man of vrouw op je pad te brengen. Vooral avontuurlijke, reislustige mannen en wereldverbeteraars met een boodschap raken iets in jou. Misschien beschikken zij over een kwaliteit die jij in jezelf meer tot bloei wilt zien komen. Je nieuwe partner kan dan dienen als gids en inspirator. Misschien ga je samen op reis of werk je samen aan een project waar de wereld mooier van wordt.

Tussen jou en je vaste partner is er veel vertrouwen en de bereidheid elkaar te vergeven. Dat brengt een positieve spiraal op gang, een wedergeboorte van de liefde.

Kreeft

Emotioneel gezien is het in 2019 tijd voor een pauze. De focus ligt minder op voelen en gevoelens. Maar dat betekent niet dat je stilstaat. In tegendeel, want je komt meer in de ‘doen’-modus. Sneller schakelen, meer actie, minder navelstaren.

Dat is misschien een beetje onwennig omdat je altijd tijd nodig hebt om te wennen, je thuis te voelen, emoties te verwerken. Maar je zult zien dat het je dit jaar bijzonder goed afgaat, dat er een soort learning by doing ontstaat, waardoor je steeds meer plezier krijgt in zaken als klussen, sporten, werken, aanpakken, rommel opruimen.

Vooral je huis is toe aan een grote opruimactie volgens de regels van de kunst van Marie Kondo. Daarbij kom je dingen tegen uit je verleden, maar dankzij de doen-modus blijf je er niet eindeloos bij stilstaan. Je doet spullen die je niet meer nodig hebt makkelijker weg of geeft ze een nieuw leven.

In de liefde krijg je te maken met hoge verwachtingen en aanspraken van de ander. Hij heeft jou echt nodig en laat dat merken op een manier die niet altijd prettig is. Zijn behoefte kan botsen met jouw verlangen om aan te pakken en door te pakken. Daardoor kun je zelfs gaan twijfelen aan je gevoelens voor hem.

Laat je daardoor niet verwarren. In elke relatie zijn er momenten waarop ‘het gevoel’ even weg is. Dan ga je even lekker buiten spelen en als je terugkomt, heb je weer zin om elkaar te zien en met elkaar te praten. Een middag voor jezelf kan al genoeg zijn om weer enthousiast over hem of haar te worden. Zo’n ‘koele’ periode is het werk van Saturnus, die in Steenbok staat. Toch is er ook de belofte dat het beter gaat als je doorzet en je partner positief blijft benaderen. Misschien komt er straks zelfs een periode dat de liefde sterker is dan ooit.

Leeuw

In 2018 heb je dankzij de Noordelijke Maansknoop belangrijke stappen genomen die in 2019 en erna je koers bepalen. Daardoor komt er veel energie vrij om ervoor te gaan. Om jezelf echt vol overtuiging op je werk of andere activiteiten te storten. Vanuit passie en met een duidelijk doel voor ogen. Het is beslist niet alleen maar een beetje voor de vuist weg leven en genieten (waar je normaal zo goed in bent).

Je bent een vrouw (of man) met een missie en de voltooiing ervan komst gestaag dichterbij. Emotioneel, materieel én spiritueel ben je bezig met een prachtige klimtocht naar de hoogste berg. Heb je vorig jaar de Maansknoop niet doorgehakt, dan is het goed om te beseffen dat het nooit te laat is om te veranderen. Wel is het belangrijk om jezelf recht in de ogen te kijken. Geen smoesjes meer, gewoon geloven in je kracht. Want krachtig, dat ben je.

In de liefde is het erop of eronder. Net als op andere gebieden ben je op zoek naar duidelijkheid. Je vraagt je af waar jullie samen naartoe gaan. En hoe jullie daar gaan komen. Als de liefde echt is willen jullie samenzijn. Is de liefde over is, dan durf je de stap naar vrijheid te nemen. Zodat jullie allebei weer vrij zijn om verder te gaan.

Ben je single, dan zet je hoog in op 2019. Dit is jouw jaar. Maar eerst heeft de liefde nog een belangrijke les voor je: het is mooier om te geven dan om te ontvangen. Dat weet je stiekem wel, want juist de Leeuw staat bekend om royaliteit. Maar in de liefde kun je soms teveel met een eisenlijst komen, waardoor de ander de schrik om het hart slaat. Probeer die ander eerst te geven waar je zelf zo naar verlangt. Wees niet bang om ‘af te gaan’ of afgewezen te worden. Als hij of zij die ‘ene’ is, word je met open armen ontvangen.

Maagd

Je lijkt in 2019 meer open te staan voor verandering en vriendschap. Meestal komen vriendinnen bij jou op de derde plaats, na werk en familie. Maar in 2019 ervaar je hoe waardevol je vriendinnen zijn, wat ze voor je betekenen. Misschien is er een situatie waarin je ze hard nodig hebt en waarop ze laten zien dat ze er altijd voor je zijn. Dat laat je nadenken over de betekenis van vriendschap. Wat kun je doen om zelf een goede vriendin te zijn? Praktisch helpen, iets wat je van nature goed afgaat? Of is er ook nog een X-factor, die gaat over de emotionele kwaliteit van vriendschap? Dat laatste is natuurlijk net zo belangrijk en in 2019 kun je die kant meer toelaten, door meer te delen met je vriendinnen. Door naar ze te luisteren en goed bedoeld advies achterwege te laten.

Ook krijg je een unieke kans om de verbondenheid met je partner op een heel diep niveau te ervaren en te begrijpen. Misschien door een workshop of door samen een reis te maken. Het wordt je compleet duidelijk waarom jullie hier en nu, in dit leven, samenzijn. Wat jullie van elkaar kunnen leren en hoe groot de liefde is. Neptunus in Vissen geeft je dieper inzicht in de liefde.

Zonder partner kun je ook tot diepe liefdesinzichten komen. Je realiseert je waarom je nog steeds alleen bent. Dat dat veel minder een kwestie van ‘toeval’ is dan je denkt. Op diep niveau heb je misschien het besluit genomen dat deze periode voor jou is. Dat het juist goed is dat je nu alleen bent.

Maar komt er iemand voorbij die jou kan verleiden om je vrijwillige kluizenaarsbestaan op te geven, geef dan niet meteen alles. Blijf bij jezelf en neem de tijd, want tijd hebben jullie.

Weegschaal

De afgelopen jaren waren intens. Ze bestonden uit een aaneenschakeling van heftige ervaringen, positief en negatief. Dat was soms best moeilijk, maar je had wel het gevoel dat je leefde.

In 2019 wordt het wat rustiger, maar niet per se makkelijker. Saturnus bemoeit zich met je en dat voelt alsof het alleen maar draait om verplichtingen en verantwoordelijkheden. Weg is de romantiek en het intense lijden. Er zijn geen diepe dalen meer, maar ook geen extatische hoogtes. Dat kan een leeg en saai gevoel geven. Is dit alles wat er is? Heb je daarvoor al die emotionele stormen doorstaan? Besef dat het simpelweg niet te doen is om altijd op volle kracht te leven. Je hebt vette en magere jaren, emotionele en saaie jaren. Je hebt beide kanten nodig. Probeer de diepte te ervaren door te kijken naar het bijzondere van kleine, mooie ervaringen. En onthoud: alles waar ‘te’ voor staat is niet goed voor je, behalve ‘tevreden’.

Gelukkig heeft de liefde nog nieuwe ervaringen voor je in petto. Chiron in het teken Ram wil je iets vertellen. Misschien is het tijd voor een nieuwe relatie, misschien gebeuren er dingen waardoor je je huidige partner opnieuw leert kennen. Op een manier waardoor hij of zij in niets lijkt op de persoon waarmee je tot nu toe samen was. Let wel, dit is een positief verhaal, maar misschien moet je eerst samen door een aantal pijnpunten heen. Het resultaat is de mooiste vorm van liefde, onvoorwaardelijk, waarin jullie allebei radicaal jezelf durven te zijn. In alle openheid en kwetsbaarheid. Alsof er een dimensie bij is gekomen waar alleen jullie twee toegang tot hebben.

Ben je single, dan is de tijd aangebroken (tussen 2019 en 2027) waarin je de liefde van je leven kunt ontmoeten.

Schorpioen

Afgelopen jaar kwam alles je aanwaaien dankzij Jupiter, maar in 2019 moet je ietsje harder vechten om alles voor elkaar te krijgen. Gelukkig beschik je nu over een reserve aan kracht, waardoor dat vechten helemaal goed komt, maar even wennen is het wel, zonder de wind in de rug.

Misschien is het een idee om eens te onderzoeken of het ook anders kan, dat vechten. Of je met liefde, tact en vriendelijkheid net zoveel of meer bereikt als met pure vechtenergie. Waarschijnlijk wel. Al is het in jouw ogen een van de grote mysteries van het leven dat anderen met een halve glimlach meer voor elkaar krijgen dan jij met een paar bokshandschoenen.

Toch kun je, dankzij Chiron in Ram, een grote omslag maken. Je gaat doorgronden waarom je zo snel schakelt naar de vechtmodus. En je kunt ook ervaren dat die zachte aanpak veel meer oplevert. Een prettiger proces naar een grootser eindresultaat.

De liefde stelt je voor raadsels. Zoveel mannen of vrouwen lijken voor het grijpen te liggen. Waarom is het dan zo moeilijk om die ‘ene’ te vinden? Je kunt een wiskundeformule loslaten op je datingstrategie, maar de kans dat je hem of haar zo vindt is minimaal. Besef dat liefde een wonder is. Het enige dat je hoeft te doen is je liefdeswens op een papiertje schrijven en dat in een (denkbeeldige) ballon naar de hemel sturen. Met andere woorden: loslaten en erop vertrouwen dat jouw toekomstige partner jou weet te vinden, al woont hij of zij nu nog aan de andere kant van de wereld.

Ook binnen je vaste relatie is het beter om niet teveel op zijn of haar huid te zitten. Je intuïtie is feilloos als je meent dat er van alles bij de ander speelt. Maar geef je partner de tijd om zelf de juiste woorden te vinden, zelf het moment te kiezen waarop hij gaat praten. Dan ontstaat er het soort contact dat je echt wilt.

Boogschutter 

Met Jupiter, de beschermheilige van Boogschutter in zijn eigen sterrenbeeld, ga je een jaar uit duizenden tegemoet. Wat je ook doet, wat je ook wenst, het geluk lacht je toe.

Je straalt van plezier en daardoor trek je nog meer positieve vibes aan. Heb je een belangrijk verhaal dat je over wilt brengen aan de wereld, dan word je daarbij op allerlei manieren geholpen, omdat je de juiste persoon bent op de juiste tijd en plaats. En jij op je beurt helpt misschien wel duizenden mensen met jouw boodschap. Soms vergeet je om goed voor jezelf te zorgen en dan zit een extra pondje er zo aan. Maar je kunt het hebben. Je bent in extase over het leven zelf en daarom is er niets dat jou stuk kan krijgen.

Jupiter zorgt er ook voor dat de liefde wordt omringd met een gouden halo. Je durft weer alle vertrouwen te hebben in een mooie toekomst samen. Dus worden er plannen gemaakt waarin jullie allebei je ei kwijt kunnen. Mochten er nog wat kliekjes relatieleed zijn van voorgaande jaren, dan is nu echt alles onder de grond gestopt, met zeven meter aarde eroverheen. Wrok en wraak gedijen niet in het vrolijke zonlicht dat jouw hart verlicht.

Als je nog droomt van de liefde, dan kan die elk moment verschijnen. Jupiter is berucht vanwege het feit dat ie alles in meervoud doet, dus het kan ook zijn dat er meer dan één aantrekkelijke prins op je pad komt. Dan wordt het nog een hele puzzel om uit te vinden met wie je écht verder wilt. Hoe dan ook: je wens gaat in vervulling. Is die wens toevallig ‘happy zijn in je eentje’: ook dan krijg je wat je wilt. Er is niets dat jou kan stoppen op de weg van het geluk.

Steenbok

Je hebt van nature een speciale relatie met Saturnus, je oude wijze vriend en strenge leermeester. Dit jaar besteedt hij extra veel aandacht aan je. Daardoor voel je je sterk en heb je een enorm doorzettingsvermogen, maar op pad met Saturnus is nooit makkelijk. Je moet op meerdere vlakken bewijzen wat je waard bent en dat kost veel tijd en energie. Je kunt een beetje gestrest raken van alles wat je van jezelf ‘moet’. Als de jongleur die twintig bordjes in de lucht moet zien te houden. Daarom doe je er goed aan om voor voldoende ontspanning te zorgen. Niet doorzetten tot je erbij neervalt, maar zo af en toe lekker op de bank gaan liggen, of in het bos gaan wandelen, even helemaal niets.

Ook belangrijk is: aandacht voor je emotionele welzijn. Laat je gevoelens er gewoon zijn. Probeer ze niet om te vormen of weg te drukken. Ze zijn wat ze zijn, niet goed, niet slecht. Zie ze als de noodzakelijke ontluchting van jouw systeem dat onder hoge druk staat.

In de liefde ben je soms wat onbereikbaar voor je partner. Hij wil zo graag contact maar jij kunt het lastig vinden ruimte voor hem te maken. Je hebt al zoveel aan je hoofd… Waarschijnlijk kun je wel op zijn begrip rekenen, maar neem hem niet teveel voor lief. Ook hij is geen heilige. Je wilt in 2020 wél samen met hem genieten van de oogst van al dat ploeteren.

Ben je single, dan stel je de zoektocht naar de ware beter een jaartje uit. Het is lastig om aan een nieuwe liefde uit te leggen dat je pas over twee weken tijd hebt voor een date. Bovendien is de man of vrouw die daar genoegen mee neemt niet het soort man waar jij verder mee wilt. Dus bewaar je energie voor een beter moment.

Waterman

Als Waterman heb je onder al je excentrieke gewoontes een krachtige en stabiele kern. Daar kun je de komende jaren op terugvallen, want met de verhuizing van Uranus naar Stier worden er andere kwaliteiten van je gevraagd. Waar de nadruk tot vorig jaar vooral lag op initiatief, actie en ondernemingszin, gaat het in 2019 vooral om het vinden van innerlijke rust.

In conflicten kies je vaker voor de vreedzame aanpak. Dat levert gek genoeg niet altijd meteen op wat jij hoopt, maar je wordt er wel een ‘beter mens’ van. Ook heeft je morele kompas een sterkere invloed. Het wordt steeds belangrijker voor je dat de beslissingen die je neemt zuiver en oprecht zijn. Niet dat je voorheen zo oneerlijk was, maar je lag niet wakker van een leugentje om bestwil en dat gaat de komende jaren veranderen. Je durft vaker ‘het spijt me’.

Daar is één persoon bijzonder blij mee: je vaste partner, die soms het gevoel heeft dat er maar één weg is, de jouwe. Je kunt je voorstellen dat dit positief uitpakt voor je relatie, dat er sprake is van meer gelijkwaardigheid en dat hij of zij meer respect voor je heeft, nu je toegeeft dat je het ook weleens verkeerd ziet. Dat ‘menselijke’ maakt je alleen maar leuker.

Voor de vrijgezelle Waterman kant het veel kanten op. Natuurlijk verlang je weleens naar een warme arm om je heen, maar je hebt het ook supergezellig met je vrienden. Eenzaam ben je in 2019 in elk geval niet, want er is altijd wel een leuke man of vrouw bereid om je gezelschap te houden. Misschien is er zelfs wel een die de geheime plattegrond van je hart heeft gevonden. De relatie blijft sowieso prettig en relaxt, dankzij de zinnelijke en rustige energie van Stier.

Vissen

In 2019 bereikt jouw persoonlijke groei een voorlopig hoogtepunt. Dat is voor jou aanleiding om je kennis en lessen door te willen geven aan anderen. Daar kun je serieus werk van maken (al dan niet betaald). Het wordt jouw missie om de hogere liefde die je hebt leren kennen hier op aarde uit te dragen. Door echt iets voor anderen te betekenen. Of mensen nu arm zijn of in de problemen zitten, ze zijn welkom bij jou voor een woord van troost of een reikende hand.

Het contact met mensen geeft je een diep gevoel van vervulling. Misschien is het geen extatisch geluksgevoel maar meer een intense en diepe tevredenheid. Het kan een paar maanden zoeken zijn naar het ‘hoe dan precies’, maar zodra je een vorm hebt gevonden is er niets of niemand meer die jou kan tegenhouden bij het vervullen van je prachtige missie.

Chiron heeft een aantal jaren bij het teken Vissen doorgebracht en dat betekent dat je de kans hebt gekregen om alle liefdespijn die je gedurende je leven hebt verzameld, te helen. Daarin werd je bijgestaan door ex-en, je partner of mensen die zomaar even op je levenspad kwamen. De kans is groot dat je daardoor een gezonde en evenwichtige relatie hebt opgebouwd.

Is dat niet het geval, en wil je het graag anders zien, dan is er misschien toch nog wat pijn blijven liggen. Zijn er nog overtuigingen of emoties die jou ervan weerhouden liefde te geven en te ontvangen? In 2019 komen er beslist nieuwe kansen. Er is er één die er altijd voor je wil zijn, wat er ook gebeurt. Jij hoeft alleen maar aan te geven dat je het met hem of haar wilt proberen. En dat ‘probeersel’ kon weleens ontzettend fijn uitpakken, als jij maar weet wat je tot nu toe heeft tegengehouden.

Meer lezen over je sterrenbeeld?

Over auteur
Johanna Blok is, naast haar werk als schrijver en journalist, astroloog. Johanna deelt de wijsheid en troost die ze zelf heeft ervaren binnen astrologie graag met anderen.
Volgend artikel
Maagd, 2019 staat in het teken van vriendschap
Maagd, 2019 staat in het teken van vriendschap