Dit is je grote jaarhoroscoop voor 2020

Dit is je grote jaarhoroscoop voor 2020 Dit is je grote jaarhoroscoop voor 2020 Dit is je grote jaarhoroscoop voor 2020

Volgens de uurhoek-astrologie stonden de planeetstanden van 1 januari 2020 00:00 uur symbool voor het komende jaar. Wat betekent dit voor jouw sterrenbeeld? Dát lees je in jouw jaarhoroscoop.

Ram

Zodra een nieuw jaar begint, lijkt het meteen of alle energie van het jaar ervoor is verdwenen. De nacht van Oud en Nieuw kan jouw hart raken op een manier die je niet lang meer hebt gevoeld. Met de Ascendant in het teken Weegschaal en Chiron in jouw teken Ram weet je zeker: dit is het jaar om de liefde weer in je leven toe te laten. Misschien kijk jij tijdens het heffen van je champagneglas zelfs al in de ogen van de ware… Want zo snel kunnen die dingen gaan. 

Dat wil niet zeggen dat je meteen vergeten bent wat er in eerdere relaties is voorgevallen. Er kunnen nog wat pijnplekjes zitten. Maar als je in 2020 een nieuwe partner ontmoet, is dat iemand die vastbesloten is die plekken te masseren totdat jij kunt ontspannen en tot de pijn is verdwenen. 

Het is ook een uitstekend jaar om te werken aan je zelfbeheersing. Door meer controle te hebben over je woorden en gedrag, geef je de ander meer ruimte om zich aan jou te laten zien. En daardoor doe je erg mooie ontdekkingen. Er is nog heel veel ruimte in je hart en dat voelt fantastisch. 

Astrologie en je geboortehoroscoop

  • Online training met 8 lessen van Happinez astroloog Johanna Blok

  • Ontdek wat jouw persoonlijke planeten, huizen en aspecten over je onthullen

  • Alleen in juni 10,- korting met code ASTRO10

Stier

De aftrap van jouw jaar kenmerkt zich door een mooie driehoekverbinding tussen de flitsende planeet Uranus en de communicatieve planeet Mercurius. Bovendien bevindt jouw persoonlijke planeet Venus zich op dat moment in het teken Waterman. Alle tekens wijzen dus één kant op: 2020 is voor jou het jaar van de vrijheid en onafhankelijkheid. Je eigen 4th of July. Je kunt je voorstellen dat dit voor enige turbulentie kan zorgen als je een vaste verbintenis hebt. Als iemand jou graag voor zichzelf wil houden kan dat spanningen geven, waar je als vredelievende Stier zo af en toe buikpijn van krijgt. Je wilt niemand kwetsen, maar de lokroep van de vrijheid is te sterk om te negeren. Vertrouw erop dat je in de loop van dit jaar langzaam uit de emotionele spagaat komt en op je eigen benen gaat staan. Er komt een moment dat de ander jou meer ruimte kan geven zonder zich bedreigd te voelen. Dat heeft alles te maken met de manier waarop je communiceert. Hoe duidelijker en helderder jij verwoordt wat er in je omgaat, hoe meer begrip je krijgt. En juist daarin blink je in 2020 uit. Dus alles komt goed, ook al is het even zoeken.

Tweelingen

Op het moment suprême, als een nieuw decennium begint, bevindt je persoonlijke planeet Mercurius zich in Steenbok waar hij zich op een gunstige manier verbindt met Jupiter en Uranus. Dat betekent vooral dat het een jaar is vol beloftes, waarin je merkt hoe ontzettend veel mogelijkheden je in je hebt. Maar, daar is de ‘maar’, dat kan ook wat overweldigend zijn, waardoor je voortdurend het gevoel hebt dat je er ‘niet alles uithaalt wat erin zit’. Want met Mercurius in Steenbok heb je de neiging om streng voor jezelf te zijn en de lat hoog te leggen. Als je dan tegelijk al die mogelijkheden op een gouden dienblad krijgt aangereikt, is dat bij vlagen gekmakend. Je hoofd borrelt over van de plannen en de ideeën maar vaak heb je het gevoel dat je met handen en voeten gebonden bent aan minder wilde of romantische zaken. Verplichtingen, contracten of gewoon je eigen angst om helemaal los te gaan. Probeer geduld te hebben met jezelf. Zie dit als een jaar van ‘ontdekken’ waarin je vrij mag rondkijken in de grote speeltuin van het leven. Later, als je een eerste shift hebt gemaakt uit het royale aanbod, is het makkelijker om met je hart keuzes te maken. 

Kreeft

De Noordelijke Maansknoop staat in Kreeft tijdens de jaarwisseling. Dat betekent dat het voor jou, meer dan voor anderen een bepalend jaar gaat worden. Je lotsbestemming trekt aan je. Het valt niet langer te ontkennen, er zijn bepaalde zaken, mensen en dingen die bij jouw leven horen. Andere zitten je eigenlijk alleen maar in de weg. Zelfs als je aan ze vasthoudt tegen beter weten in. Tijd om de knoop door te hakken. De Maan die voor jou ook zeer belangrijk is, staat op dat moment exact conjunct Neptunus in Vissen. Dat betekent dat je een jaar tegemoet gaat waarin je uitermate sensitief bent en helemaal openstaat voor spirituele ervaringen. Misschien beleef je zelfs een moment van verlichting. Maar in elk geval is het belangrijk om jezelf te beschermen tegen te veel lawaai, mensen, feestjes en alcohol. Daar ben je in 2020 niet tegenop gewassen. Jij floreert als je de stilte en de natuur opzoekt. Daar maak je contact met je diepste gevoelens, wat ook gaat over thuiskomen bij jezelf, anderen niet nodig hebben om je gelukkig te voelen. Wat niet betekent dat je nu maar kluizenaar moet worden. Het betekent wel dat je je persoonlijke ruimte goed moet bewaken tegen ‘space invaders’.

Leeuw

De Zon staat – zoals tijdens elke jaarwisseling – in Steenbok. Daarom kun jij op het moment dat iedereen aan het feesten is, soms wat afstand voelen, het gevoel dat je geen contact kunt krijgen met anderen of niet echt kunt genieten van het vuurwerk en de oliebollen. Maar dat is absoluut geen voorbode voor het prachtige jaar dat je tegemoet gaat. 

De Zon staat dit jaar op 1 januari namelijk conjunct met de geluksplaneet Jupiter. Dat betekent dat jij in 2020 op allerlei manieren geholpen gaat worden door de kosmos. Jupiter is de planeet van hoop, geloof en liefde, van hogere studie en verre reizen, van letterlijke en figuurlijke rijkdom. Dus kies maar! Wat heb je op dit moment het hardst nodig in je leven? Waar droom je echt van? Wil je al jarenlang die verre reis maken? Je hoeft je er alleen maar op de focussen en het lukt. Simpelweg door ‘happy thoughts’ trek je aan wat je graag wilt hebben, of dat nu liefde, geluk of succes is. Voor niets gaat de zon op, zegt men. Maar in dit fijne jaar krijg jij veel meer cadeau dan zonlicht alleen. Gewoon vertrouwen in al het goede dat er is en het komt. Echt! 

Maagd

Als het jaar begint, staat jouw gidsplaneet Mercurius in Steenbok in een gunstige verbinding met Jupiter en op de Zuidelijke Maansknoop. Dat is een tricky positie. Je voelt je in 2020 uitstekend, vol vertrouwen en positief. Dat is in elk geval heel fijn. Maar je hebt de neiging om in oude patronen te blijven steken, teveel te leunen op wat veilig en vertrouwd is. In een oude omgeving te blijven bijvoorbeeld, terwijl je voelt dat het tijd is om te verkassen. 

En daarom kun je op een spiritueel level merken dat je niet veel verder komt, hoe leuk en plezierig je leven momenteel ook is. Zo af en toe kun je dan – dankzij de invloed van Uranus – proberen om een verandering te forceren, maar het blijft bij schijnbewegingen. Even gek doen, om snel weer terug te keren naar je veilige uitgangspositie. Probeer 2020 vooral te zien als een pauzejaar, waarin je even tot rust mag komen, maar werk ondertussen aan een plan voor de nabije toekomst. Dat is beslist nodig, wil je vroeg of laat niet het gevoel krijgen dat je ‘vastloopt’. Vooral op het gebied van werk en carrière heb je nog veel potentie die je nog niet aan de wereld hebt laten zien.

Weegschaal

Als de klok twaalf uur slaat, staat de erotische planetoïde Juno in Weegschaal in een gunstige verbintenis met je persoonlijke planeet Venus. Je hoeft geen astroloog te zijn om te zien welke schaduw deze planeetstanden vooruit werpen. 2020 staat in het teken van passie en erotiek. Sommige astrologen denken dat Juno een indicator is voor het huwelijk, de ware liefde. Maar er is een andere school van astrologen die in Juno vooral de buitenechtelijke lust ziet. Juno zou volgens hen ook het symbool zijn van de driehoeksrelatie. Nu is er iets bijzonders met driehoeksrelaties: er kan een dynamiek ontstaan die zichzelf in stand houdt. Zo’n driehoek kan soms jarenlang duren als een partij niet kan kiezen en de twee anderen afwisselend de aantrekkende en afstotende rol op zich nemen. Dan kun je in negatieve zin verbonden raken met degene waar je partner vreemd mee gaat. Of jij bent diegene die niet kunt kiezen uit twee aantrekkelijke mannen (of vrouwen). Dit zou jou in 2020 kunnen overkomen. En grappig genoeg kun je er veel van leren. Dat niemand echt goed of slecht is, bijvoorbeeld. In alles wat goed is, schuilt kwaad en in alle kwaad schuilt goeds. Dat is het holisme van Juno.

Schorpioen

In de nacht van Oud en Nieuw staat de dynamische planeet Mars in jouw teken in een gunstige verbintenis met de intuïtieve en wijze Lilith. Daardoor ga je een jaar tegemoet waarin jij enorm groeit in vrouwelijke kracht. Lilith heeft een engelachtige kwaliteit, die je verbindt met je hogere, innerlijke weten. Lilith heeft ook een Kali-kant. Kali is de Indiase godin van de duisternis, een razende godin met een hakmes, een bloeddorstige tong en een ketting van schedels. Zij is de godin die het leven geeft en die het leven neemt. Ze vernietigt demonen met een enorm vertoon van geweld, zonder enige genade. Het resultaat is dat de harmonie zich herstelt, maar daar gaat een bloederig slagveld aan vooraf. 

Schorpioen heeft veel affiniteit met Kali. Ook jij gaat tot het uiterste als je meent dat iemand je probeert te benadelen. Dan ben je genadeloos. Ook jij voelt je diep verbonden met de processen van leven en dood. Dus dit is een jaar waarin je op je plek bent, en contact kunt maken met superpowers. En je weet precies wanneer je moet toeslaan. Maar net als met alle gaven is het belangrijk om deze gave alleen voor het goede te gebruiken.

Boogschutter

Je persoonlijke planeet Jupiter bevindt zich in de Oudejaarsnacht ingeklemd tussen de vreugdevolle Zon en de communicatieve Mercurius, samen met de Zuidelijke Maansknoop 

op een rij in het teken Steenbok. Dat betekent dat je van deze planeten een cadeau krijgt om er een prachtig jaar van te maken. Je kunt veel bereiken, simpelweg met de gave van het woord. De dingen die je zegt hebben impact op je omgeving en dat sluit precies aan bij wat je wilt. Bovendien helpt de Zon je om persoonlijke macht en charisma uit te stralen waardoor anderen jou vertrouwen als leider of leraar. Ook dat past goed in een periode waarin je voor jezelf nieuwe ambities probeert vorm te geven. 

De Zuidelijke Maansknoop geeft je wel de opdracht om het verleden goed af te ronden. Als er losse eindjes zijn, kom je daar niet mee weg. Die zal je eerst moeten afhechten. Maar dan is de weg vrij om te bereiken wat je wilt. Misschien gaat dat niet zo snel als je hoopt, misschien moet je harder werken dan je prettig vindt maar met geduld en vertrouwen kom je in 2020 verder dan je op dit moment denkt. 

Steenbok

Als de klok twaalf keer slaat, staat je strenge meester Saturnus samen met powerhouse Pluto in het teken Steenbok. Jouw teken dus. Daar staan ze wat geïsoleerd, alsof ze samen iets uit te vechten hebben, een gevecht waar niemand zich mee mag bemoeien. Dat zou je kunnen zien als het symbool van iets dat zich in 2020 in jouw leven afspeelt en vooral in jezelf. Een innerlijke strijd waar niemand je bij kan helpen, waar je helemaal alleen voor staat. Misschien zijn er momenten waarop je denkt dat je deze strijd zult verliezen. Momenten waarop de destructieve kant van Pluto de overhand heeft. Maar niets kan het winnen van de veerkracht en het doorzettingsvermogen van Saturnus. Als jij die bron in jezelf aanboort, dan kom je herboren uit deze innerlijke strijd. 

Saturnus en Pluto voeren hun strijd in het vierde huis, dat is het huis dat de emotionele basis vertegenwoordigt. Soms ook letterlijk je ‘thuis’. Misschien denk je dat een lastige situatie thuis of in de familie jou overkomt en dat je het slachtoffer bent. Maar dat zou een vergissing zijn. Probeer te begrijpen dat bepaalde aspecten in de buitenwereld een spiegel zijn van jouw binnenwereld. Dat is de sleutel om deze strijd definitief achter je te laten.

Waterman

Als twee planeten in elkaars teken staan spreken astrologen over wederkerigheid. En dat is het geval voor Uranus in Stier en Venus in Waterman op het moment dat 2020 begint. Dat is een wederkerigheid waar jij als Waterman heel erg blij van kunt worden. Het brengt versterking van de Venus-energie in je leven en daardoor zou je eindelijk de liefdesrelatie kunnen vinden waar je al zo lang naar verlangt. Let op, we schrijven nadrukkelijk liefdesrelatie, want misschien heb je wel liefde en ook een relatie, maar lukte het je niet om beide bij één persoon te vinden. Daar kun jij beter mee omgaan dan de meeste mensen, maar diep in je hart voel jij ook dat er niets mooiers is dan een relatie die compleet is, waarin twee partners in elkaar opgaan en elkaar aanvullen als yin en yang. Dus met een vaste partner zou je een nieuw level van verbondenheid kunnen voelen. 

Verder maakt Venus een verbintenis met de planetoïde Juno en dat helpt je om je levenspartner te herkennen. Maar Juno heeft ook een andere kant… De verliefdheid kan zo sterk zijn dat je je principes van trouw en eerlijkheid opzij zet. En dan is één en één opeens drie…

Vissen

Je persoonlijke planeet Neptunus staat conjunct met de Maan als de klok twaalf uur slaat en jij 2019 voorgoed achter je laat. Dat betekent dat je een emotioneel jaar tegemoet gaat vol van tranen en geluk. Je zou ook geconfronteerd kunnen worden met zaken die je gevoel van veiligheid ondermijnen. Dat kan letterlijk in je huiselijke omgeving zijn. Het kan zich ook afspelen binnen je familie. Maar het drukt je met de neus op de feiten: als je de afgelopen jaren niet goed voor eigen huis en haard hebt gezorgd, worden de zwakke plekken dit jaar zichtbaar. 

Het goede daarvan is dat je beseft hoe belangrijk het is om meer aandacht aan je gezondheid, je huis en je familie te schenken. Deze zaken vormen je levensfundament, als je dat goed voor elkaar hebt, gaat verder alles (werk, geld) bijna vanzelf. 

Dus het advies is om je basis te onderzoeken en zwakke plekken te verstevigen. Dat kan ook letterlijk zijn. Bijvoorbeeld als je een oud huis hebt waarvan het fundament problemen vertoont of dat scheuren in de gevel heeft. Je zult zien dat als je dergelijke zaken aanpakt, jij emotioneel beter in je vel komt te zitten.  

Meer lezen over je sterrenbeeld?

Over auteur
Johanna Blok is, naast haar werk als schrijver en journalist, astroloog. Johanna deelt de wijsheid en troost die ze zelf heeft ervaren binnen astrologie graag met anderen.
Volgend artikel
Ram? Dit is het jaar om de liefde toe te laten
Ram? Dit is het jaar om de liefde toe te laten