Terug naar overzicht

Maandhoroscoop: waar sta jij op dit moment?

Categorie
Tekst
Johanna Blok
Maandhoroscoop: waar sta jij op dit moment?

In oktober neemt de herfst zijn volle vormen aan. De blaadjes kleuren oranje, geel en rood, de boeren hebben de oogst binnen. Het is tijd om rust te nemen, even stil te staan en de balans op te maken. Waar sta jij op dit moment? Vraag het aan je maandhoroscoop.

Ram

Stilstaan is misschien wel het laatste dat jij je voor kunt stellen, want je leven leek de afgelopen maanden (opnieuw) in een stroomversnelling te raken. Toch zal je zien dat het in de loop van oktober wat rustiger wordt, Dat je meer overzicht krijgt en dat het leven minder verrassingen uit de hoge hoed tovert. Je hoeft niet meer continue te improviseren en je komt toe aan het maken van plannen voor volgend jaar en misschien zelfs erna.

Leven in het moment is belangrijk en fijn, maar als je zoals jij, nooit meer even achterover kunt leunen en een plan kunt trekken, dan ben je alleen nog maar aan het overleven. En daar kan nu langzaamaan toch echt een eind aankomen. Wat je nu vooral kunt merken is dat je geestelijk en fysiek moe bent van al dat rennen dat je hebt gedaan. Maak je geen zorgen, dit gaat over, maar neem wel de tijd. Het enige dat belangrijk is, is heel goed voor jezelf zorgen. Veel slapen, zo af en toe lummelen, even helemaal niks doen, niks moeten. Ook geen leuke dingen. Gewoon afwachten wat er uit je diepste opborrelt als je agenda helemaal leeg is.

Stier

Voor jou kan het lastig zijn antwoord te geven op de vraag waar je momenteel staat. Je holt, je beweegt, je dwaalt af en je vliegt, maar stilstaan? Uh, wat is dat? Je bent op duizend plaatsen tegelijk, als vliegende keep, best friend, moeder, dochter, partner. Je voelt je in het middelpunt van de actie, onmisbaar, belangrijk. Maar bedenk dat dit slechts aspecten zijn van je huidige leven. Dit is niet wie je bent en morgen kan alles anders zijn.

Het is goed om niet te veel gehecht te raken aan al die drukte en dat het niet een manier wordt om de stilte, eenzaamheid of leegte te ontvluchten. Want die willen er ook zijn. Kijk goed naar je motieven om te doen wat je doet, om zo gretig ‘ja’ te zeggen op alles wat er op je pad komt. Vind je echt alles zo leuk of raak je de controle kwijt omdat je teveel tegemoet wilt komen aan wat anderen van je vragen? Als je op de schaarse momenten dat je rust hebt, die vraag aan jezelf stelt, kun je tot belangrijke conclusies komen, waarmee je meer grip krijgt op je leven in de komende maanden.

Tweelingen

Voor jou is het moment aangebroken om stil te staan bij je verleden en dan vooral bij gebeurtenissen die moeilijk waren en die jou een bepaalde kant hebben opgeduwd. Ben je tevreden over de richting die je toen – vanuit pijn of verdriet – bent ingeslagen? Ben je het geloof kwijt in je eigen kunnen na een vervelend incident op je werk? Is je vertrouwen aangetast? Heb je na het beëindigen van een relatie besloten om nooit meer iemand toe te laten in je hart? En wat heeft dat opgeleverd? Waarschijnlijk niet datgene waar je naar verlangt; liefde, innerlijke vrede of passie. Daarom is het tijd om de overtuigingen die je in de weg zitten op te ruimen. Een boek als Vier vragen die je leven veranderen van Byron Katie kan je daarbij helpen. Het kan een einde maken aan onjuiste gedachtes die jouw lijden van toen in de tegenwoordige tijd in stand houden.

Er zijn natuurlijk ook andere methodes die je kunnen helpen. Zoek de vorm die jou het meeste aanspreekt en neem je voor dat je deze oktobermaand een klein beginnetje maakt met een nieuw leven. Enthousiast, vol vertrouwen en vrij van angst… Simpelweg door schoon schip te maken.

Kreeft

Misschien is het niet je favoriete onderwerp, maar in oktober nodigen de sterren je uit om stil te staan bij je financiële positie. Hoewel je misschien denkt dat geld niet belangrijk is zegt de rol die geld in je leven speelt, heel veel over emotionele aspecten van jezelf. Schrijf eens voor jezelf op wat je vindt van geld. Wat geld voor je betekent. Gewoon een paar simpele zinnetjes. Bijvoorbeeld van geld word ik… blij, ongelukkig, boos. En vervang dan het woord geld door liefde… Confronterend? Misschien. Maar de manier waarop je omgaat met geld zegt iets over jou…

Heb je teveel op de bank staan omdat je overdreven bang bent voor een tekort? Heb je genoeg, maar doe je tegen anderen alsof je geld op is? Maak je continu schulden omdat je geen verantwoordelijkheid wilt nemen voor je leven? Ben je te royaal, te zuinig? Heb je moeite met uitgeven of met ontvangen? Speel in gedachten met deze vragen en ga op zoek naar je financiële pijnplekken. Probeer ze niet meteen op te lossen met een budgetplan, maar concentreer je op de emotionele kant. Als je daar meer inzicht in hebt, komt een eventueel financieel plan in vruchtbare aarde.

Leeuw

Sta in oktober eens stil bij de liefde. Wat wil je van een relatie, wat wil je van de ander. Waarom is er niet genoeg liefde in je leven? Of waarom is het zo lastig om je open te stellen voor de ander? Houd je van jezelf, ben je blij met jezelf? Voel jij je hart enthousiast kloppen als je iets leuks gaat doen of is je hartslag dag in dag uit zo tam als een hondje? Liefde kan een grote bron van geluk zijn maar ook een grote bron van stress en zorgen. Het is misschien wel net zo belangrijk als werk of een dak boven je hoofd.

En eigenliefde is nog essentiëler, dat is de bron waar alles in je leven uit ontstaat. Ontwikkel deze maand meer eigenliefde. Door te kiezen voor wat goed voor je is, in plaats van wat lekker is. Door aandacht en tijd te stoppen in je spirituele ontwikkeling (meditatie, kerkbezoek). Door niet boos te worden als je een fout maakt, maar door jezelf liefdevol toe te spreken of te vergeven. Door jezelf echt te waarderen en dankbaar te zijn voor de geweldige persoon die je bent. Je zult zien hoe licht je bestaan wordt als jij je koestert in liefde.

Maagd

Stilstaan is misschien niet iets dat je graag doet, maar als je er een gewoonte van maakt, kun je effectiever door het leven gaan. Als echte Maagd raak je snel overweldigt door de lange lijstjes met dingen die je moet doen. Van stilstaan of -zitten kun je nerveus worden, bang ‘dat het nooit afkomt’. Maar juist door even rust en afstand te nemen, kun je een plan maken dat zo goed in elkaar zit, dat je de hele lijst in de helft afwerkt. Juist die drukke modus waarin je steevast verkeert, brengt veel tijdverlies met zich mee.

Dus probeer het eens. Even stilstaan en overdenken welke dingen je vandaag of morgen of deze week wilt doen. Maak dat lijstje en leg het weg, vol vertrouwen dat het afkomt en dat je alle tijd van de wereld hebt. Dan verdwijnt de stress en komt het plezier terug dat jij hebt als je lekker ‘aan het werk bent’. Sta ook stil bij de mensen om je heen. Die je aandacht willen of je aanwezigheid. Laat de zakelijke kant van het leven minder vaak voorgaan en laat de mensen die dichtbij je staan voelen hoe belangrijk ze voor je zijn.

Weegschaal

Terwijl Venus door Schorpioen koerst vraag jij je af wie je werkelijk bent. Sta eens stil bij wat je echt wilt, wat je zou doen als je geen compromis zou sluiten, niet bezig zou zijn om te proberen het anderen naar de zin te maken. Stel dat er geen afkeurende blikken waren, er zou geen ruzie van komen en je zou niet onder druk worden gezet? Wat zou je dan doen, wie zou je dan zijn? En hoever ben je daarvan verwijdert?

Het is nodig jezelf te confronteren met je eigen diepe essentie. Zonder dat je de mening vraagt van anderen. Dat kan nog een behoorlijke uitdaging voor je zijn, want als Weegschaal heb je de neiging jezelf te definiëren in relatie tot een ander. Je denkt in ‘wij’ in plaats van ‘ik’, of je zegt: jij bent zus dus ik ben zo, in een constante vergelijking tussen jezelf en anderen. Blijf puur bij jezelf, dat is niet egoïstisch maar heel hard nodig om bij je kern te komen en authentieker door het leven te gaan. Je zult zien dat je zeer positieve reacties krijgt, maar laat dat niet de reden zijn dat je het doet. Het gaat in oktober alleen om jou.

Schorpioen

Het kan nodig zijn om stil te staan bij wat je bereikt hebt in het leven. Misschien geeft je dat een ongemakkelijk gevoel. Vooral als je de focus legt op rijkdom, ambities en succes. Dan ben je net rupsje-nooit-genoeg. Je kunt altijd mensen vinden die meer hebben gepresteerd dan jij, kortom, het is tijd om anders te denken en anders naar jezelf te kijken. En vooral het hele idee van ‘presteren’ anders te definiëren.

Besef wat een goede vriendin, lieve partner en zorgzame moeder je bent, kijk eens hoe hard je hebt gewerkt om een beter mens te worden, om jezelf spiritueel te ontwikkelen. Sta eens stil bij alle unieke kwaliteiten die je hebt en die jou gewoon leuk en ‘helemaal jou’ maken. Zoom in op de dingen die echt belangrijk zijn, ook al dragen ze niet bij aan je wereldse status. Geniet van de kleine, lieve dingen die je doet om anderen een beetje gelukkiger te maken. Tel je zegeningen en glimlach de tevreden glimlach van iemand die echt begrepen heeft waar het leven om gaat. Als je kijkt met die zachte blik, kan het niet anders of je concludeert dat je gigantisch veel hebt bereikt in je leven.

Boogschutter

Stilstaan is niet je favoriete bezigheid. Boogschutter is altijd in beweging, vooral in haar rijke en enthousiaste geest. Toch moet je er in oktober aan geloven. Het thema is macht. Zijn er situaties waarin je het gevoel hebt dat je de macht, de controle kwijt bent? Of zijn er situaties waarin je de macht naar je hebt toegetrokken? Dan is het goed om te beseffen dat er in feite niet zoiets bestaat als macht of controle. Als je gaat geloven in de illusie dat je ergens macht over hebben, komt vroeg of laat de ontnuchterende ontdekking dat dit niet klopt.

Je houdt bijvoorbeeld je eetgewoontes streng in de hand en voelt je helemaal geweldig omdat je jezelf de baas bent. Tot die keer dat je ineens een zak drop leeg eet, of een patatje eet met een frikandel. Macht en controle hebben een keerzijde: onmacht en verlies van controle. Raak je gehecht aan het gevoel de macht te hebben, dan kun je in een machtsstrijd belanden, zowel met jezelf als met anderen. In oktober kun het inzicht veroveren dat overgave en acceptatie die strijd kunnen doorbreken. En dat helpt je ook los te komen van de behoefte aan controle.

Steenbok

Heb je de laatste tijd weleens last van knieën, botten of gewrichten? Dat is niet alleen een typisch Steenbok-ding, het kan ook een signaal zijn dat je teveel van jezelf vraagt. Je botten vormen de lichamelijke structuur die alles overeind houdt en als je teveel druk uitoefent, komt die structuur onder spanning te staan. Dus vraag je eens af waar je gas terug kunt nemen, wat minder van jezelf kunt vragen. Dat is namelijk het onderwerp om in oktober bij stil te staan.

Neem meer de tijd voor dingen, geniet meer van je vrije tijd. Buiten is het prachtig nu de bomen hun herfsttooi dragen. Ga erop uit en gun jezelf om iets te doen wat ‘nutteloos’ is. Je houdt jezelf vaak voor dat je je tijd goed moet besteden, dat het iets moet opleveren. En zo houd je de motor draaiende, maar probeer eens toe te laten om te voelen hoe moe je bent. Laat de motor eens tot stilstand komen en kijk wat het met je doet als je even helemaal niets meer van jezelf moet. Misschien ontdek je wel dat een uur van stilte overgaat in een dag en in een week. Neem de tijd, je hebt het nodig.

Waterman

Je hebt het misschien nooit zo gezien bij jezelf, maar je hebt ze wel degelijk: groene vingers. Zeker nu Uranus verhuist is naar het aardse teken Stier, kunnen die vingers gaan kriebelen. Oktober is de perfecte maand om ze te ontdekken en stil te staan bij het plezier dat het contact met planten, bomen en de aarde je geeft.

Dat gaat natuurlijk het makkelijkst als je een tuin hebt, want die vraagt in deze tijd om de nodige aandacht. Maar ook zonder tuin kun je naar buiten gaan en contact maken met de natuur. Eikeltjes rapen, een herfststukje maken, hout sprokkelen voor de open haard of een boom omhelzen. Misschien zou je eens een geneeskrachtig bosbad kunnen nemen (shinrin-yoku). Misschien ontdek je ook dat er een missie voor je is om anderen te helpen een meer in contact te komen met de aarde en de planten. Hoe deze nieuwe ‘groene’ fase vorm krijgt in je leven doet er niet toe. Voorlopig is het enige dat je hoeft te doen, stilstaan bij deze authentieke en krachtige behoefte  waarvan je je heel lang niet bewust bent geweest. Wees maar gewoon nieuwsgierig en laat je daardoor leiden bij je keuzes.

Vissen

Misschien heb je het gevoel dat je het al te veel doet: stilstaan bij wat er omgaat in anderen. Toch ligt daar de focus in oktober. Niet omdat je meer rekening zou moeten houden met andermans gevoelens, maar omdat je nog veel kunt winnen in het contact als je de ander vraagt wat hij nodig heeft, in plaats van dat je dat zelf invult. Vissen kan zo ijverig zijn in het willen helpen en in het meeleven, dat zij de ander overweldigt, het soms te zwaar maakt, het teveel naar zich toetrekt.

Door een beetje in te houden en de ander te vragen hoe hij of zij zich voelt wordt het voor jou minder zwaar om bij anderen te zijn als ze even door een dal gaan. Je ziet de ander voor wie hij of zij werkelijk is. Zo doe je de ander recht en je maakt echt contact. Dat kan wat spannend zijn omdat het ook betekent dat je meer van jezelf moet laten zien. Dat vind je misschien lastig. Het kan veiliger voelen om jezelf te verschuilen achter een masker. Maar uiteindelijk brengt alleen wezenlijk contact met de ander jullie relatie verder. Dat is de kans die oktober je geeft.

Door anderen gelezen