Zo leef je in het ritme van de maan

Door Susan Smit
Zo leef je in het ritme van de maan Zo leef je in het ritme van de maan Zo leef je in het ritme van de maan

De maan beïnvloedt de waterhuishouding op aarde – daarom is het niet onwaarschijnlijk dat ze ook effect heeft op ons lichaam en onze emoties. Leven volgens het natuurlijke ritme van de maan kan je helpen bij het maken en timen van je keuzes.

Deze maand een nacht hevig liggen dromen of juist de slaap niet kunnen vatten? De hele avond gedanst met energie voor tien? Ongebreidelde werklust gehad – en dan weer de behoefte gevoeld om alleen te zijn? Kijk eens naar de stand van de maan op die momenten; wellicht weerspiegelde de maan je gedrag en gemoedstoestand.

De kracht van de maan

Dat is niet zo’n gek idee als je bedenkt dat de getijen van de oceaan en de sapstroom in planten door de maan worden beïnvloed. Wij mensen bestaan voor ongeveer zeventig procent uit water en andere vloeistoffen, dus grote kans dat ook ons lichaam en onze emoties reageren op de maan.

De kracht die de maan uitoefent op de aarde uit zich in eb en vloed, maar ook in andere dingen. Het aantal geboorten is op de dagen rond volle maan bijvoorbeeld aanzienlijk hoger dan gemiddeld, een zwangerschap duurt tien ‘manen’ en sommige dieren, vooral zeedieren, laten zich in hun trek en paringsgedrag beïnvloeden door de maanstand.

Online training Leef met de maan

 • Ontdek wat de kracht van de maan voor jou kan doen
 • Tijdelijk cadeau: Moon Journal
 • Met 8 lessen — één voor elke maanfase + 4 bonuslessen
 • Meer dan 5.900 trainees gingen je voor

Groeien, bloeien, loslaten

De cyclus van de maan wordt gezien als een natuurlijke cyclus van opbouw, groei, volle bloei, dan weer afbouwen en loslaten. Om werkelijk profijt te hebben van de traditionele kennis over de maanfasen zou je de stand van de maan kunnen betrekken bij je timing en keuzes.

Je hoeft heus niet naakt onder de volle maan te gaan dansen, weigeren het huis uit te gaan bij donkere maan en alleen je nagels te knippen bij de maan in haar vierde kwartier. Maar misschien zul je de wind in je rug voelen als je nog even wacht tot nieuwe maan met de start van een nieuw project en als je jezelf toestaat uit te rusten tijdens wassende maan.

Do’s en don’ts bij de 4 maanfasen

De maan wordt beschenen door de zon. Als we de verlichte helft helemaal kunnen zien, is het volle maan. Is de maan voor ons onzichtbaar, dan spreken we van nieuwe of donkere maan. Daarna laat de maan een klein sikkeltje zien dat uitgroeit tot een ronde, volle maan; deze periode heet wassende maan. Wordt de maan na vol te zijn geweest weer steeds kleiner, dan heet dat afnemende maan.

Fase 1: Donkere en nieuwe maan

In deze fase is de maan onzichtbaar voor ons. Het is de periode tussen afnemende en wassende maan, die zo’n vier dagen duurt: twee dagen vóór de maan onzichtbaar wordt (ook wel donkere maan genoemd) en twee dagen daarna (nieuwe maan). De kracht van de maan is nu op haar laagste punt, als de adempauze tussen uitademen en inademen.

 • Donkere maan is geschikt om: te mediteren, te reflecteren, inzichten te laten bezinken, te bezinnen, te vertragen, tot jezelf te komen.
 • Niet geschikt om: veel van jezelf te vragen.
 • Nieuwe maan is geschikt om: plannen te maken, een nieuw project te zegenen, goede voornemens te beginnen, wensen uit te spreken, te vasten of een sapdag te doen (omdat het ontgiftende vermogen van het lichaam nu het grootst is), zieke bomen te snoeien.
 • Niet geschikt om: alcohol, nicotine en cafeïne te nuttigen.

Fase 2: Wassende maan

De periode waarin de maan groeit tot volle maan, verdeeld in het eerste kwartier (tot halve maan) en het tweede kwartier (van halve naar volle maan). Deze periode duurt van drie dagen na nieuwe maan tot drie dagen vóór volle maan. Het is de periode om de plannen van de nieuwe maan te onderzoeken en ontwikkelen en kansen te grijpen. Het draait om opnemen, opladen, vernieuwen, uitrusten, en dingen naar je toe trekken. De aarde ademt in.

 • Wassende maan is geschikt om: actie te ondernemen, te trouwen, te sporten, te bevallen, aan te komen, bij te slapen, te werken aan relaties, werk, studie en gezondheid: alles wat het lichaam opbouwt en versterkt, werkt dubbel zo goed.
 • Niet geschikt om: wonden te genezen, vlekken te verwijderen, af te vallen.

Fase 3: Volle maan

De volle maan staat als een heldere, ronde bol in al haar glorie aan de hemel. Dit is de periode waarin de kracht van de maan het grootst is. Twee dagen vóór en twee dagen na het hoogtepunt is een actieve fase waarin emoties naar boven worden gehaald, ‘maanzieke’ mensen slaapwandelen, niet kunnen slapen of intens dromen, conflicten die sluimeren tot uitbarsting komen en zaken tot volle wasdom komen. Veel mensen voelen zich nu energiek, creatief en wellustig, maar helaas is er ook meer geweld en een hoger alcohol- en drugsgebruik.

 • Volle maan is geschikt om: sociale uitjes te hebben, te vrijen, zwanger te raken, helderziende waarnemingen te hebben, een laatste zetje te geven om doelen te bereiken, te werken met geneeskrachtige kruiden en planten (die nu de meeste kracht hebben), kristallen ‘op te laden’ in het maanlicht.
 • Niet geschikt om: bij te slapen, bomen te snoeien, operaties te ondergaan (want bloedingen kunnen heviger zijn), te herstellen van ziekte.

Fase 4: Afnemende maan

De linkerhelft van de maan is nog te zien, maar de sikkel wordt steeds kleiner naarmate het derde en vierde kwartier verlopen. Bij afnemende maan is het tijd om op te ruimen, af te stoten, afscheid te nemen, knopen door te hakken en negatieve invloeden in je leven los te laten. Afnemende maan spoelt uit, zweet uit en ademt uit, droogt, nodigt uit tot activiteit en het aanwenden van energie.

 • Afnemende maan is geschikt om: een slechte gewoonte af te leren, af te kicken van verslavingen, gewicht te verliezen, een relatie of vriendschap te beëindigen, operaties te ondergaan, bomen te snoeien, schoon te maken, in de tuin te werken.
 • Niet geschikt om: in gewicht aan te komen, nieuwe projecten te beginnen.

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.
Volgend artikel
Hoeveel invloed heeft de maan op jou? Doe de test
Hoeveel invloed heeft de maan op jou? Doe de test