3 fijne rituelen om te ontspannen voor het slapen gaan

3 fijne rituelen om te ontspannen voor het slapen gaan 3 fijne rituelen om te ontspannen voor het slapen gaan 3 fijne rituelen om te ontspannen voor het slapen gaan

Hoe kom je rustig in slaap na een drukke dag? Emanuelle Vos, kruidengeneeskundige in opleiding, founder van het platform High Radiance en Herbal Ambassador van Pukka deelt drie fijne rituelen om ontspannen de nacht in te gaan. 

‘Rituelen zijn markeringspunten in tijd. Activiteiten die je met aandacht en intentie ervaart en energie investeert in iets dat je kracht wilt bij zetten. Rituelen kunnen groot uitgevoerd worden in de vorm van ceremonies, markeringspunten in jouw leven, of als kleine rituelen per dag. Deze rituelen zijn voor mij persoonlijk ankermomenten om mij te verbinden met het goddelijke, het leven om mij heen, dankbaarheid en in te checken met mijn gedachten en gevoel. Rituelen zijn niet te verwarren met gewoontes. Gewoontes zijn de acties die we uitvoeren zonder intentie. Met rituelen heb je de kans om een shift te markeren in energie. Om meer ontspanning te ervaren voor het slapen gaan deel ik drie avondrituelen met jullie.

emanuelle vos

Emanuelle Vos | Fotografie: Nina Olsson, @nourish_atelier

1. Kruidenbad met magnesium

Een van mijn favoriete manieren om te ontspannen is een kruidenbad met magnesium. Hiervoor gebruik ik magnesiumvlokken. Kook op het vuur een pannetje havermout en zet een sterke thee van kamille. Vul het bad met warm water. Voeg de haver en de thee toe aan het bad. Voeg nu ongeveer 350 gram magnesium toe. Mijn ervaringen zijn heel fijn met de spierontspannende werking van magnesium in combinatie met de kalmerende en verzachtende kwaliteiten van de haver en de kamille. Voeg nog 10 ml olie toe. Dit kan een olijfolie zijn, kamilleolie, rozenolie of sint-janskruidolie. Allemaal goede opties om ontspanning te bevorderen. Heb je geen bad, dan is een voetenbadje heerlijk. De magnesium en kruiden kunnen goed opgenomen worden door de voeten. Zorg dat je lekker zit en je een fijne omgeving hebt om tot rust te komen.

The Selfcare Podcast: alles over slaap

In De Selfcare Podcast – in samenwerking met Pukka – gaat Emanuelle Vos in gesprek met de experts op het gebied van slaap. In aflevering 2 is Loes van Dokkum (meditatielerares, yogadocent en moeder) te gast. Emanuelle vraagt haar naar de beste adviezen bij slecht slapen. Want wat kun je doen bij slapeloosheid? En wat als slapen echt niet lukt. Beluister hier de podcast.

2. Zelfmassage

Een ander mooi ritueel vind ik zelfmassage. Abhyanga, uit Sanskriet vertaald ‘zelfmassage met olie’, is een Ayurvedische therapie die al duizenden jaren wordt toegepast. Je kunt door deze massage optimaal ontspannen en je immuunsysteem ondersteunen. Het zenuwstelsel kalmeert door bewuste aanraking en de werking van de olie en kruiden. Met Abhyanga kun je de zogenaamde Vata-dosha kalmeren, een overheersend Vata dosha kan zich uiten in stress, nervositeit en onrust. Het is heel fijn voor de verschillende doshatypes om ontspanning te brengen, maar vooral voor Vata-dosha is Abhyanga een uitstekende manier om contact te maken met je lichaam. Zo verplaats je de energie van chaotische gedachten naar de kalmerende zintuigelijke ervaring van een zelfmassage. Massage heeft ook reinigende kwaliteiten. Aan de oppervlakte van de huid worden de gifstoffen verwijderd en de doorbloeding gestimuleerd. Een verbetering van de spijsvertering en stofwisseling kan hierdoor worden ondersteund. Ik gebruik graag sint-janskruidolie, sesamolie of kokosolie met eventueel enkele druppels essentiële olie van lavendel, kamille of den om te kalmeren en doorbloeding te verbeteren.

3. Warme drank met meditatie- of schrijfoefening

Als laatste vind ik een warme drank met een meditatie of schrijfoefening fijn. Leg je telefoon opzij en trek je zachte kleding aan. Creëer een fijn plekje voor jezelf en dim de lichten. Dit kan je slaapkamer zijn, zorg dat de temperatuur aangenaam is of dat je een deken hebt. Steek kaarsjes aan en gebruik wierook of een diffuser voor een aangename geur. Je kunt een warme drank maken van havermelk en hieraan een of meerdere kalmerende kruiden toevoegen – die ik toegelicht heb in het eerste artikel. Een thee van hop, passiebloem of citroenmelisse zijn mooie aanvullingen op het lijstje. Je kunt een sterkere kruidenthee zetten en hier warme melk aan toevoegen of de kruiden in de melk opwarmen en afzeven. Uiteraard kun je ook kiezen voor een kruidenthee zonder melk.

Je hebt een aangename sfeer gecreëerd voor jezelf. Het is tijd om de dag achter je te laten. Geef aandacht aan waar je extra dankbaar voor bent en noteer jouw belangrijkste inzichten in een notebook. Geniet van jouw warme thee. Neem de tijd om van je af te schrijven wat er door je heen wilt komen. Kies eventueel rustgevende muziek om zachtjes op de achtergrond te laten spelen. Laat de dag met alle emoties en verplichtingen bewust los met een aantal diepe in- en uitademingen. Ik vind een dankbaarheidoefening en een scan van mijn lichaam echt een cadeautje om rustig de nacht in te gaan. Begin bij je voeten en ga zo elk lichaamsdeel en orgaan langs waar je op komt en vraag het te ontspannen. Spreek je dankbaarheid uit naar het lichaamsdeel en stuur het liefde. Begin bij je voeten en beweeg dan steeds verder omhoog tot je alle delen van het lichaam bewust hebt laten ontspannen. Voel je lichaam zwaar worden en je gedachtes zacht. Neem de tijd om deze dankbaarheidoefening te ervaren. Jouw voeten verdienen jouw aandacht na een lange dag stappen te zetten, jouw fysieke en spirituele hart verdient het om gezien te worden. Vergeet de kaarsjes niet uit te blazen. Ik wens je een nacht vol inzicht en dromen.’

Fijn slapen met Pukka

Om een goede nachtrust te bevorderen, heeft Pukka een fijne biologische avondthee genaamd Night Time: een blend met lavendel, haverbloem en lindebloesem. Heerlijk om te drinken voor het slapen gaan. Het Night Time supplement met valeriaan en ashwaganda, kruiden die helpen de natuurlijke slaap te ondersteunen, kun je ook gebruiken. Beide producten worden gemaakt met 100% biologische en Fair for Life gecertificeerde kruiden van de hoogste kwaliteit, geoogst op boerderijen over de hele wereld. Lees hier meer over Pukka’s benadering voor een betere nachtrust.

Live Q&A op 26 mei om 20.00 – 20.30 uur

Op woensdag 26 mei tussen 20.00 en 20.30 uur kun je Emanuelle alles vragen over rituelen voor het slapen gaan tijdens een live Q&A op het Instagram-account van @Happinez. Heb je al een prangende vraag? Stuur ons een DM.

Meer lezen over kruiden en slaap?

Volgend artikel
Deze vijf rituelen helpen je in slaap te komen
Deze vijf rituelen helpen je in slaap te komen