Zo gebruik je de kracht van kruiden om goed te kunnen slapen

Zo gebruik je de kracht van kruiden om goed te kunnen slapen Zo gebruik je de kracht van kruiden om goed te kunnen slapen Zo gebruik je de kracht van kruiden om goed te kunnen slapen

Om beter te slapen, kun je ook eens experimenteren met kruiden. Emanuelle Vos, kruidengeneeskundige in opleiding, founder van het platform High Radiance en Herbal Ambassador van Pukka kan daar alles over vertellen. Want welke kruiden bevorderen een betere nachtrust en laten je meer ontspannen?

‘Een goede nachtrust is één van de pilaren van ons welzijn. Fysiologische processen van herstel vinden plaats als je slaapt en daarom wil je niet alleen voldoende uren slapen, maar ook een goede slaapkwaliteit. Als je klachten ervaart met in slaap komen of doorslapen, is het van belang uit te zoeken waardoor dit komt. Misschien is het wel stress, wat zich op veel verschillende manieren kan uiten. Van slapeloosheid tot spanning op het hart of huidklachten.

Krachtige kruiden

Om meer ontspanning te ervaren – en een goede nachtrust te bevorderen, zijn er veel kruiden die je daarbij kunnen ondersteunen. Dat kan op verschillende manieren. Je kunt er thee van zetten, kruiden in olie gebruiken, vers eten, als tinctuur (alcoholische oplossing) verwerken, branden, kompressen maken en nog veel meer. Hieronder zal ik een aantal tips geven en kruiden bespreken die je fijn kunnen laten ontspannen.

Kamille

Kamille kan kalmeren bij stress en bezorgdheid. De zoete geur, door de aanwezige etherische olie, geeft al ontspanning. Kamille kan een kalmerende werking op de spijsvertering en een verzachtende werking op de vrouwelijke organen hebben. Kamille geeft rust en nieuwe levenskracht. Ik gebruik kamille in alle vormen en maten. Van thee tot tinctuur, maar ook als olie. Ik masseer mijn lichaam graag met kamilleolie of sint-janskruidolie om mijn zenuwstelsel te kalmeren en zo ontspannen de nacht in te gaan. Je kunt er ook voor kiezen om speciaal je voeten te masseren. Dit is een mooi klein ritueel voor als je plotseling toch wakker ligt.

Let op dat sint-janskruid niet voor iedereen geschikt is in combinatie met anticonceptie of medicijnen. Wist je dat je kamille na drie weken gebruik beter kunt afwisselen met een van onderstaande kruiden? Anders raakt je lichaam er te veel aan gewend.

The Selfcare Podcast: alles over slaap

In De Selfcare Podcast – in samenwerking met Pukka – gaat Emanuelle Vos in gesprek met de experts op het gebied van slaap. In aflevering 1 is Drs. Richard de Leth te gast. Hij vertelt over het effect van goede nachtrust op lichaam en geest en waarom het zo belangrijk is dat we goed slapen. Op zijn platform OERsterk helpt hij mensen beter te ontspannen, te eten en te bewegen. Beluister hier de podcast.

Lavendel

Lavendel brengt je van je gedachten weer terug bij je hart. Lavendel versterkt, ontkrampt en stimuleert. Door rust kan jouw innerlijke kracht weer tot uiting komen. Het is dus niet zo dat je van lavendel meteen in slaap valt, maar het kan je wel begeleiden naar de juiste richting van focus. Ik vind het heerlijk om lavendel door te dag heen in te zetten om mijn focus te houden en vanuit mijn hart te handelen. Een geurkussentje of een druppel etherische olie onder je kussen kan – naast een kop thee – een mooie begeleiding zijn voor je avondritueel.

Valeriaan

Valeriaan heeft een zeer specifieke geur. Ik vind de geur vrij intens, maar ook aantrekkelijk. Valeriaan kan een ontspannend effect hebben op het zenuwstelsel en het verbeteren van slaap. Van de plant wordt alleen de wortel gebruikt in thee. Valeriaan wordt sinds de oudheid al ingezet voor de kalmerende kwaliteiten.

Lindebloesem

Linde is een prachtige wijze boom. Een boom voor de gemeenschap. Linde ontkrampt en kalmeert. Ik gebruik linde veelal in thee gemaakt van de bloesem van de lindeboom. De bloesem heeft een mooie, zoete smaak die mij persoonlijkheid het gevoel geeft van geborgenheid. Het blad heeft een hartvorm en staat ook bekend om de versterkende werking op het hart. De linde is een verwarmend kruid en kan een goede nachtrust bevorderen.

Meidoorn

In mei gaat de meidoorn in bloei. Een verhouten struik met stekels, prachtig veel witte bloemen en einde zomer wat melige bessen. De geur is licht bedwelmend. Ik vind de meidoorn een prachtig kruid. Het kan je helpen om te aarden. Op de momenten dat ik naar meer stabiliteit verlang, drink ik graag thee van meidoorn bloesem. De meidoorn kan een kalmerend effect hebben op het zenuwstelsel en het hart ondersteunen.

Haver

Haver wordt in thee gewonnen van de bloeiende toppen. Deze bloeiende havertoppen mogen zonder bijwerking langdurig worden ingezet om de zenuwfunctie te ondersteunen. Bij vermoeidheid en stress zijn de havertoppen voedsel voor de zenuwen. Bloeiende havertoppen kalmeren en verzorgen het zenuwstel en het hormoonstelsel. Als een tonicum (een versterkend middel) kan de haver aanvullen en verlichting bieden bij onrust.

Vergeet niet dat het meest belangrijke is tot de kern te komen van je klachten. Durf het gesprek aan te gaan met jezelf en jouw waarheid te spreken. De kruiden kunnen in een proces ondersteunen, maar het vergt ook een stuk inzicht en inzet om je slaapkwaliteit te optimaliseren.’

Fijn slapen met Pukka

Om een goede nachtrust te bevorderen, heeft Pukka een fijne biologische avondthee genaamd Night Time: een blend met lavendel, haverbloem en lindebloesem. Heerlijk om te drinken voor het slapen gaan. Het Night Time supplement met valeriaan en ashwaganda, kruiden die helpen de natuurlijke slaap te ondersteunen, kun je ook gebruiken. Beide producten worden gemaakt met 100% biologische en Fair for Life gecertificeerde kruiden van de hoogste kwaliteit, geoogst op boerderijen over de hele wereld. Lees hier meer over Pukka’s benadering voor een betere nachtrust.

Live Q&A op 19 mei – 20.00 – 20.30 uur

Op woensdag 19 mei om 20.00 uur kun je Emanuelle alles vragen over de kracht van kruiden tijdens een live Q&A op het Instagram-account van @Happinez. Heb je al een prangende vraag? Stuur ons een DM.

Meer lezen over kruiden en slaap?

Hoofdafbeelding: Emanuelle Vos | Fotografie Valerie Amor @valerieamorc

Volgend artikel
4 tips om goed in slaap te komen
4 tips om goed in slaap te komen