Sluit de dag ontspannen af met een theeceremonie  

Sluit de dag ontspannen af met een theeceremonie   Sluit de dag ontspannen af met een theeceremonie   Sluit de dag ontspannen af met een theeceremonie  

Een theeceremonie is een mooi en rustgevend ritueel om de dag af te sluiten en ontspannen de nacht in te gaan. Emanuelle Vos, kruidengeneeskundige in opleiding, founder van het platform High Radiance en Herbal Ambassador van Pukka laat het je graag ervaren.

‘Slaap is één van de belangrijkste pijlers van ons welzijn, maar helaas ook een van de meest bedreigende. We slapen 1-2 uur minder dan 60 jaar geleden, en 51% van de mensen over de hele wereld is ongelukkig met hun slaap. Gelukkig zijn er veel natuurlijke en gezonde manieren om je slaap te verbeteren en een gezonde nachtrust te ondersteunen.

The Selfcare Podcast: alles over slaap

In De Selfcare Podcast – in samenwerking met Pukka – gaat Emanuelle Vos in gesprek met de experts op het gebied van slaap. In aflevering 4 is slaapcoach Mark Schadenberg te gast. In dit gesprek worden de beste routines en rituelen voor een goede nachtrust gedeeld. Want de eerste stap naar een weldadige nachtrust begint bij goede slaapgewoontes. Beluister hier de podcast.

Mindful theemoment voor het slapen gaan

In het hoge tempo waarin we leven is het een mooi gebaar om een ​​theeritueel of -ceremonie mee te maken. Bij voorkeur één keer per dag. Het is een mooi moment om opnieuw verbinding te maken, bij jezelf te komen en het leven te vieren. Bij een theeceremonie bereiden we onze thee met intentie en aandacht. Thee is een prachtig hulpmiddel om ons welzijn te verbeteren, maar het is geen snelle oplossing. Daarom wordt een heilige bereiding en het drinken ervan gezien als onderdeel van het traditionele theemedicijn.

emanuelle vos

Emanuelle Vos | Fotografie: Nina Olsson, @nourish_atelier

In deze theeceremonie concentreren we ons op de Pukka Night Time-kruiden: lavendel, limoenbloem en kamille. Met deze kruiden gaan we een ceremoniële thee bereiden die perfect is voor het slapen gaan. Het ritueel duurt ongeveer 30 minuten, maar je mag er zo lang over doen als je wilt.

Stap 1: Creëer een prettige sfeer in de kamer. Steek bijvoorbeeld een kaarsje aan, bereid een mooie plek voor waar je later kunt relaxen en zet wat rustgevende muziek op.

Stap 2: Doe de kruiden in een kopje in een laagje lauwwarm water. Per kruid voegen we 1/3 theelepel toe. Door de kruiden op kamertemperatuur in water te plaatsen, worden ze niet afgeschrikt door het kokende water. Hierdoor behouden de kruiden hun specifieke componenten. We bedanken de plant bij het toevoegen in de beker. We vieren de energie van de plant en de kwaliteiten die ze belichamen.

We beginnen met lindebloesem. Dank de lindebloesem voor haar mineralen, haar vitamines, de warmte, het comfort en het gezelschap dat ze met ons deelt. Lindebloesem ontspant, kalmeert en kan bijdragen aan een betere slaapkwaliteit en gevoel van geborgenheid. Lindebloesem heeft een verwarmend effect op ons lichaam.

Dank de kamille voor de mineralen en vitamines en actieve componenten die ons vrede laten ervaren. Kamille kalmeert, verzacht en ondersteunt het mentale en fysieke welzijn. Kamille wordt traditioneel gebruikt om de ontspanning te optimaliseren en nieuwe vitaliteit te brengen.

Dank de lavendel, de kruid die je van je hoofd naar je hart brengt. Bekijk de bloeiers van de lavendel. Het symboliseert dat alle energie in het hoofd zit. Visualiseer nu dat de energie naar het midden van je lichaam zakt. Lavendel versterkt, ontspant en stimuleert om een ​​goede nachtrust te ondersteunen. Je innerlijke kracht kan weer tot uiting komen door jezelf te laten rusten.

Stap 3: Adem diep in terwijl je kokend water pakt, en adem uit als je het water over de kruiden giet. Visualiseer hoe de planten worden geactiveerd door het water. Voel hoe hun levendige energie nu in je kopje zit.

Stap 4: Nu de kruiden door het water bewegen, geven we onze energie en intentie aan onze thee. Je bent vrij om je eigen intentie te creëren. Heb je wat hulp nodig hierbij, dan zijn een paar suggesties: ‘Ik ga de nacht in met rust om een vreugdevolle nieuwe dag te beginnen.’ ‘Ik laat mijn gedachten los, ontspan mijn lichaam en ervaar inzichtelijke dromen.’

Stap 5: Laat de thee idealiter 10-15 minuten trekken. Zoek een plek om te mediteren met de thee en noteer eventuele inzichten in een dagboek. Drink met aandacht en vooral om te ontspannen. Het is jouw moment om te genieten, je lichaam te voelen, te verbinden. Dit is voor jou.

Als je het gevoel hebt dat je ritueel ten einde loopt, breng dan voorzichtig je handen in gebedspositie. Wees dankbaar voor de elementen waarmee je verbonden bent in dit ritueel. Dank de planten. Dank je lichaam voor het opnemen van de voedingsstoffen en energie van de planten.

Ik wens je een mooie en rustige nacht.’

Liefs Emanuelle

Fijn slapen met Pukka

Om een goede nachtrust te bevorderen, heeft Pukka een fijne biologische avondthee genaamd Night Time: een blend met lavendel, haverbloem en lindebloesem. Heerlijk om te drinken voor het slapen gaan. Het Night Time supplement met valeriaan en ashwaganda, kruiden die helpen de natuurlijke slaap te ondersteunen, kun je ook gebruiken. Beide producten worden gemaakt met 100% biologische en Fair for Life gecertificeerde kruiden van de hoogste kwaliteit, geoogst op boerderijen over de hele wereld. Lees hier meer over Pukka’s benadering voor een betere nachtrust.

Theeceremonie op Instagram

Op ons Instagram-account @Happinez – onder highlights – vind je vanaf woensdag 2 juni een video waarin Emanuelle laat zien hoe een theeceremonie werkt. Heb je hier een vraag over? Stuur ons gerust een DM.

Meer lezen over kruiden en slaap?

Beeld: Emanuelle Vos | Fotografie: Nina Olsson, @nourish_atelier

Volgend artikel
Haal het beste uit je slaap met Ayurveda
Haal het beste uit je slaap met Ayurveda