Deze vijf rituelen helpen je in slaap te komen

Deze vijf rituelen helpen je in slaap te komen Deze vijf rituelen helpen je in slaap te komen Deze vijf rituelen helpen je in slaap te komen

Hoe kom je rustig in slaap na de hectiek van de dag? Belangrijk is om lichaam en geest te kalmeren voor je naar bed gaat. Maak routine van een mooi slaapritueel – je lichaam zal dat gaan herkennen en zich als vanzelf voorbereiden op een goede nachtrust.

Om te beginnen kun je proberen een uur voordat je gaat slapen geen tv meer te kijken – het licht van het scherm belemmert het vrijkomen van melatonine. Maak je slaapkamer donker en laat altijd een raampje over voor frisse lucht – een koude kamer slaapt beter dan een warme.

Vijf tips om je lichaam en geest voor te bereiden op een goede nachtrust:

1. 5-minuten meditatie

Zorg dat je al helemaal klaar bent om te gaan slapen. Ga in lotushouding op je bed zitten en sluit je ogen. Haal rustig adem door je neus en fluister eventueel een mantra – ‘Aum’ bijvoorbeeld, de moeder van alle mantra’s. Dwalen je gedachten af, keer dan weer terug naar je mantra. Na vijf minuten ben je zo ontspannen dat je alleen maar hoeft te gaan liggen en meteen kunt gaan slapen.

2. Handenmassage

Gebruik een natuurlijke (amandel)olie met eventueel een druppel lavendelolie voor een ontspannende geur. Masseer de muis van de hand, de handpalm en ga vervolgens alle vingers langs – vergeet je nagels niet. Wrijf langs de bovenkant van je handen en maak vervolgens wat rek- en strekbewegingen, dat werkt extra ontstressend.

3. Haar borstelen

Gebruik een bostel met natuurlijke haren en kam van de hoofdhuid naar de haarpunten toe. Je masseert dan gelijk de hoofdhuid: wat weer zorgt voor een goede bloedsomloop en betere haargroei.

4. Neusademhaling

Ga op je zij liggen en sluit je rechter neusgat af met je wijsvinger, adem langzaam in door het linker neusgat, houd de adem vast en adem weer uit door het rechter neusgat. Houd dan je linker neusgat dicht een adem in door je rechter neusgat, vasthouden en uitademen door het linker neusgat. Hou dit tenminste negen ademhalingen vol, als je dan nog niet in dromenland bent.

5. Welterustenthee

Iets warms drinken voor je gaat slapen werkt vaak ook goed: de letterlijke warmte in de maag brengt al rust. Bovendien kun je aan verse thee nog kruiden toevoegen waar je op dat moment behoefte aan hebt.

Voorbeelden van slaapverwekkende kruiden zijn:

kamille – brengt ontspanning en bevordert de diepe slaap
vlierbloesem – voor een natuurlijke, gezonde slaap
citroenmelisse – werkt rustgevend. Doe er een kaneelstokje bij voor een verwarmend effect.

Beeld: fotografie door Peggy Janssen, styling door José Spaans


Meer Happinez?

Volgend artikel
Vind je eigen bioritme
Vind je eigen bioritme