Ga op aromatische reis met etherische oliën

Ga op aromatische reis met etherische oliën Ga op aromatische reis met etherische oliën Ga op aromatische reis met etherische oliën

Laat je meenemen op een geurenreis en ontdek de aroma’s van verschillende etherische oliën. Van verkwikkende citrus tot kalmerende lavendel, zo stel je jouw persoonlijke geurenritueel samen.

Door dagelijkse rituelen met olie-aroma’s kun je je lichaam en geest kalmeren (of juist opmonteren), want aromatherapie heeft een krachtig effect op menselijke emoties.

Stel jouw eigen ritueel samen

Een drupje lavendelolie kan wonderen doen voor je nachtrust, terwijl mint juist weer een verfrissende werking heeft op lichaam en geest. Wil je weten welke etherische olie je het beste kunt gebruiken in een geurenritueel? Vraag je dan af wat je op dit moment nodig hebt. Laat je intuïtie bepalen, een geur die je aanspreekt zal vaak aansluiten bij wat je lichaam en geest nodig hebben. Hieronder delen we een paar recepten, zodat je direct zelf aan de slag kunt.

*Let op: breng voordat je aan de slag gaat eerst een verdund druppeltje olie aan op je huid, om te testen of je er tegen kunt. De olie verdunnen kan met olijfolie of een massageolie. 1 druppel op 100ml basisolie is vaak al voldoende. Stop meteen met het gebruik van de olie als je irritatie opmerkt.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Cadeau: koperen tongschraper

Basisolie

Voor je de etherische olie gebruikt, moet je het eerst aanmengen met een basisolie. Je kunt hiervoor verschillende voedende oliën gebruiken, zoals abrikozen-, avocado- of calendula-olie.

Gezichtsmassage:

Meng voor deze gezichtsmassage een basisolie met een paar druppels etherische olie naar keuze. Informeer in de winkel of de etherische olie op de huid gebruikt mag worden.

1: Reinig je huid.
2: Neem wat verdunde olie in je handen, als je het fijn vindt kun je de olie eerst verwarmen. Let wel op dat de temperatuur nog aangenaam voelt op je gezicht.
3: Ga comfortabel liggen of zitten.
4: Maak een strijkende beweging van de onderkant van je gezicht naar de bovenkant, vermijd hierbij je ogen en lippen. Herhaal dit een aantal keer.
5: Leg je handen horizontaal op je voorhoofd, je kunt weer wat meer olie pakken als je dat fijn vindt.
6: Wrijf je vingers in de richting van je slapen, dit mag je wat steviger doen, zoals prettig voelt voor jou.
7: Begin weer opnieuw met de derde stap.
8: Blijf nog even liggen of zitten, met je ogen gesloten. Wat doet de geur met je gemoedstoestand?


Handcrème:

Deze handcrème is extra voedend en fijn bij kloven of als ‘masker’ voor je handen. Amandel- en- kokosolie voeden en kalmeren de huid, de geur van citrus en lavendel brengen je geest tot rust.

Voor deze handcrème heb je nodig:

– 75g ongeraffineerde kokosolie
– 25ml amandelolie
– Lavendel en citroenolie, van elk 8 druppels
– 4 druppels benzoë-olie

En verder:

– Een glazen kom (vuurvast)
– Een kookpan met heet water
– Een (glazen) pot

  • Verwarm de kokosolie in een pannetje tot de olie vloeibaar is.
  • Voeg de amandelolie toe en blijf roeren tot het goed gemengd is.
  • Haal de pan van het vuur en giet het mengsel in de kom.
  • Voeg de lavendel-, citroen en benzoë-olie toe.
  • Schenk de olie in een potje.
  • De kokosolie zal stollen wanneer de olie afkoelt. Dit is niet erg, het smelt weer wanneer het in contact komt met je huid. Of wrijf de crème eerst even tussen je handen, zodat hij weer vloeibaar wordt.

En klaar is jouw voedende crème!

Beeld: fotografie door Peggy Janssen, styling door José Spaans

Meer weten?

Bovenstaande recepten komen uit ‘De aromatherapiegids: alles over gebruik van etherische oliën’ door G. Farrer-Halls (Veltman Uitgevers B.V.).

Meer lezen over etherische oliën?

Deze 5 etherische oliën hebben een positief effect op je kind.

Volgend artikel
7 manieren om elke dag essentiële olie te gebruiken
7 manieren om elke dag essentiële olie te gebruiken