9x de mooiste en leukste kinderboeken van 4 tot 80 jaar

9x de mooiste en leukste kinderboeken van 4 tot 80 jaar 9x de mooiste en leukste kinderboeken van 4 tot 80 jaar 9x de mooiste en leukste kinderboeken van 4 tot 80 jaar

‘Keep reading. It’s one of the most marvelous adventures that anyone can have.’ Dat is een uitspraak van de Amerikaanse schrijver Lloyd Alexander uit de vorige eeuw maar nog steeds zo waar.

Boeken, je kan er niet jong genoeg mee beginnen. Aan volwassenen de schone taak om kinderen in hun omgeving kennis te laten maken met boeken, door ze voor te lezen, samen te lezen of ze mee te nemen naar de boekwinkel of bibliotheek om zelf tussen de boeken te dwalen. Hopelijk plant je zo een zaadje voor eindeloos veel avonturen binnen handbereik.

In het kader van de Kinderboekenweek en in samenwerking met Kinderboeken.nl zetten wij de mooiste en leukste kinderboeken voor je op een rij, van 4 tot 80 jaar. Veel leesplezier!

1. Het fijne brein van bomen – Philip Bunting

Leer alles over de wonderen van bomen. Hoe wijs ze zijn. Hoe ze aan hun energie komen. En hoe deze houten reuzen zorgen voor schone lucht. Met veel humor en grappige strip-oogjes laat Philip Bunting je met andere ogen naar bomen kijken. Dit non-fictie prentenboek is voor 4 tot 7 jarigen.
Lees hier een stukje uit het boek

Kinderboek Het fijne brein van bomen

2. Hoe wij het machtigste dier op aarde werden – Yuval Noah Harari

Ooit was de mens een doodgewone diersoort waar de andere dieren zich niets van aantrokken. Nu is de mens de baas over de wereld. Hoe kan dat? In dit boek ontdek je welke superkracht ons zo machtig heeft gemaakt. En je ontdekt nog veel meer: bijvoorbeeld hoe het komt dat veel kinderen bang zijn voor monsters onder hun bed en waarom je snoep zo lekker vindt.

De schrijver werd wereldwijd bekend met zijn boek Sapiens. Het boek staat vol prachtige illustraties en is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Ook leuk om samen te lezen, want ook als volwassene steek je er veel van op.
Lees hier een stukje uit het boek

Kinderboek Hoe wij het machtigste dier op aarde werden

3. Vanaf hier kun je de hele wereld zien – Enne Koens en Maartje Kuiper

Een dyslexie-vriendelijk kinderboek dat in 2022 de bronzen griffel won. Op een dag vindt Deena een brief. Hij is van iemand die iemand heel erg mist. Dena is vastbesloten de brief te bezorgen aan de juiste persoon. Zonder dat ze het doorheeft, zoekt ze naar die ene missende schakel in haar eigen leven. Uiteindelijk leidt alles naar het mysterie van haar eigen afkomst. Voor kinderen vanaf 9 jaar.
Lees hier een stukje uit het boek

Kinderboek Vanaf hier kun je de hele wereld zien

4. Nick en Charlie ontmoeten elkaar… – Alice Oseman

Het eerste deel van de vijfdelige graphic novel-serie over het leven, de liefde en alles wat ertussenin gebeurt. Als serie te zien op Netflix en een ware hit.

Het afgelopen schooljaar was niet geweldig voor Charlie, maar hij wordt in ieder geval niet meer gepest. Nick, rugby-ster van de school, heeft hier en daar wat gehoord over Charlie – de jongen die vorig jaar gedwongen uit de kast moest komen en een paar maanden werd gepest – maar hij heeft nog nooit met hem gepraat. Tot ze naast elkaar in de klas komen te zitten.

Er ontstaat een warme en intieme vriendschap en al snel valt Charlie als een blok voor Nick, ook al weet hij dat hij geen enkele kans maakt. Maar Nick worstelt met zijn eigen gevoelens en hoe dichter de twee naar elkaar toe groeien hoe duidelijker het wordt dat liefde ontzettend onvoorspelbaar en verrassend is. Voor kinderen vanaf 13 jaar.
Lees hier een stukje uit het boek

Kinderboek Nick en Charlie ontmoeten elkaar

5. De wind in de wilgen – Kenneth Grahame, Ernest H. Shepard

Het is lente. Aan de oever van de rivier genieten Mol en Rat van het zorgeloze leven. Ze picknicken, maken tochtjes in Rats roeiboot, en Rat vertelt Mol alles over de wijde wereld. Bijvoorbeeld over het Wilde Woud, waar gevaarlijke dieren wonen, over Das, die nooit bezoek wil, en over de rijke Pad, die in het mooiste en grootste huis in de omtrek woont en de ene bevlieging na de andere heeft. De wind in de wilgen is een tijdloos verhaal over vriendschap, trouw en optimisme.

Met tekeningen van Winnie de Poeh-illustrator Ernest H. Shepard. Mooi voorleesboek vanaf 6 jaar.
Lees hier een stukje uit het boek

Kinderboek De wind in de wilgen

6. Als Verdriet op bezoek komt – Eva Eland

Soms komt Verdriet onverwacht langs. Het volgt je en komt zo dichtbij dat je bijna geen adem meer kunt halen. Je kunt proberen het te verbergen. Maar het is net alsof je zelf Verdriet bent geworden. Probeer er niet bang voor te zijn: geef het een naam. En dan blijkt dat deze ongebruikelijke gast niet hoeft te zijn wat hij lijkt… Een toegankelijk en mooi prentenboek over verdriet en troost en aanleiding om met kinderen te praten over emoties. Voor 3 tot 8 jaar.
Lees hier een stukje uit het boek

Kinderboek Als Verdriet op bezoek komt

7. Jawlensky haar ogen – Bette Westera, Sylvia Weve

In het huis achter de kerk woont een nieuwe jongen met zijn vader. Hij maakt schilderijen voor zijn moeder. Zo groot dat hij zeker weet dat zij ze vanachter de sterren kan zien. Maar hoe kan zij weten dat hij ze heeft gemaakt? ‘Kijk naar jezelf door de ogen van je moeder,’ zegt zijn vader. ‘Dat kan niet moeilijk voor je zijn, jij hebt haar ogen.’ Jawlensky was een Russische kunstenaar die in zijn werk zocht naar de essentie van de verbeelding en de spirituele ervaring daarvan. Een inspirerend kunstprentenboek om kinderen met andere ogen te leren kijken. Voor 5 tot 9 jaar.
Lees hier een stukje uit het boek

Kinderboek Jawlensky haar ogen

8. De wind wijst de weg – Wouter Klootwijk, Irene Goede

Jan en Vera vinden elkaar in een wereld waarin iets ergs is gebeurd. Ze weten niet precies wat, maar er is geen olie meer, geen stroom en nergens zijn ouders te bekennen. Een bijzonder verhaal over vertrouwen in de natuur en in elkaar: als je naar de overkant wilt, dan bouw je een vlot, de wind wijst de weg. Gaat het regenen, dan maak je een dak. Heb je honger, dan eet je de kersen die aan de bomen groeien. Maar de winter nadert… Een bijzonder verhaal over vriendschap, natuur en klimaat voor kinderen tussen 9 en 11 jaar.
Lees hier een stukje uit het boek

Kinderboek De wind wijst de weg

9. Over engelen, goden en helden – Janny van der Molen, Els van Egeraat

Dit met Vlag en Wimpel bekroonde (voor)leesboek brengt de mooiste verhalen uit de vijf grote wereldreligies samen. De verhalen uit de ene religie zijn woest en avontuurlijk, die uit een andere poëtisch en filosofisch. Toch zijn de overeenkomsten tussen de godsdiensten verrassend groot. Mooi boek om kinderen kennis te laten maken met andere culturen. En je steekt er zelf ook veel van op. Een boek vanaf 8 jaar en ouder.
Lees hier een stukje uit het boek

Kinderboek Over engelen, goden en helden
Over auteur
Dit artikel is met liefde geschreven door de redacteuren van de Happinez online redactie. Benieuwd naar de gezichten achter de artikelen? Bekijk dan ook ons colofon.

Meer lezen over kinderboeken?

Even aarden: 7 groene (voor)leesboeken voor kinderen

Volgend artikel
Vijf mooie kinderboeken waar je blij van wordt
Vijf mooie kinderboeken waar je blij van wordt