Anderen pleasen: waarom je daar nú mee moet stoppen

Anderen pleasen: waarom je daar nú mee moet stoppen Anderen pleasen: waarom je daar nú mee moet stoppen Anderen pleasen: waarom je daar nú mee moet stoppen

Je vriend gaat graag naar het strand als de zon schijnt, jij vindt dat zand maar irritant, maar gaat toch braaf mee. Of je vriendinnen houden van de nieuwe nummers van Beyoncé, jij vindt haar popmuziek helemaal niets en staat vervolgens toch op haar concert. Of je moet je collega’s serieus aanspreken, maar durft het niet, omdat je niet wil dat ze je te streng vinden. Tijd om goedkeuring bij anderen niet meer op te zoeken. Niet iedereen hoeft je namelijk altijd aardig te vinden.

Waarom doen we dit eigenlijk; anderen pleasen? Het begint als een handige tactiek. Als je anderen blij maakt, voel jij je (heel even) goed. En dat kan verslavend werken. Wie wil er nou niet door iedereen aardig gevonden worden? Maakt het leven een stuk makkelijker, toch? Dit kun je een hele lange tijd volhouden. Zo ga je conflicten uit de weg, waardoor je leven een stuk soepeler verloopt. Maar op een gegeven moment kan het heel vermoeiend worden om constant goedkeuring van anderen op te zoeken, om je beter te voelen over jezelf.

Als we goedkeuring van anderen nodig hebben, om ons goed te voelen, zoeken we het geluk buiten onszelf. Op deze manier geef je enorm veel macht aan ‘de ander’. Macht over hoe jij je voelt. En dan komt er gegarandeerd teleurstelling op je pad. Als iemand jouw please gedrag niet waardeert bijvoorbeeld, of zelf niet zo in elkaar zit en bikkelhard reageert. Dat kan flink schrikken zijn.

Op deze manier ben je bovendien het leven van een ander aan het leiden. Je vult je leven niet in met dingen of handelingen die jij echt wilt, maar vult het in op zo’n manier zodat anderen blij zijn. Daarbij komt dat je voor anderen aan het denken bent, en het dus een pure gok is dat je de ander daadwerkelijk blij maakt. Misschien heeft je collega veel liever dat je streng bent, zodat ze nog iets kan leren.

Je ware ik

Als je constant op zoek bent naar goedkeuring of waardering van anderen, houd je jezelf klein. Je gaat mee in wat anderen willen, en ontwikkelt je ware ik helemaal niet. Wil jij wel naar deze muziek luisteren, wil je wel op het strand liggen? Word jij niet veel gelukkiger door het lezen van een goed boek in het park, terwijl je naar Bach luistert? Waarom zou je met alle winden meewaaien? Zo houd je je eigen ontwikkeling tegen, en ben je niet wie je echt wil zijn.

Nooit meer iets missen van Happinez? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Je houdt misschien ook nieuwe kansen op afstand door te doen wat anderen van je verwachten. Als je bijvoorbeeld in een klein dorpje bent opgegroeid, maar de grote stad lonkt, waarom zou je niet gewoon daar naartoe kunnen verhuizen? Omdat je bang bent om anderen teleur te stellen, negeer je je eigen dromen en leef je andermans leven. Op een gegeven moment ga je daar spijt van krijgen.

Minder stress

Misschien please je graag anderen omdat je conflict uit de weg wil gaan. Je vindt het vervelend om iemand teleur te stellen, om in discussie te gaan over waarom je een bepaalde keuze maakt enzovoorts. Het idee dat iemand anders het niet met je eens is, bezorgt je een stressgevoel. Maar wat als je dat loslaat? Als je dingen doet omdat jij dat echt wil doen, en niet omdat een ander dat wil? Doordat je dingen vanuit je ware ik doet, wordt de stress over of de ander wel blij is een stuk minder. Dit is gewoon wat jij wil, en je hoeft je geen zorgen meer te maken over wat de ander denkt.

Als je het ‘anderen pleasen’ lang volhoudt, gaan mensen dit op een gegeven moment doorhebben. Ze zullen je zien als degene waar ze alles bij kunnen flikken, want jij doet het tóch wel. Dit kan vooral vervelend worden op de werkvloer, als er collega’s in je omgeving zijn die graag aan ellebogenwerk doen. Ze zullen, voordat je het doorhebt, misbruik van je maken en lopen je zo omver. Daar ga je dan, met je goede gedrag. Eeuwig zonde! Tijd om voor jezelf te kiezen, dat doen anderen namelijk ook.

Meer lezen? Nee zeggen: waarom je het moet doen én hoe je het doet.

Volgend artikel
Schaam je je vaak? Onnodig! Zo kom je er vanaf
Schaam je je vaak? Onnodig! Zo kom je er vanaf