Dit is de formule voor een authentiek leven

Dit is de formule voor een authentiek leven Dit is de formule voor een authentiek leven Dit is de formule voor een authentiek leven

Een authentiek leven leid je wanneer je het pad volgt dat goed voelt voor jou, in plaats van het pad dat anderen voor je uitstippelen. Leef jij je leven volledig zoals jij dat wilt? Of voel je de behoefte om indruk te maken op anderen, om jezelf te bewijzen? Voor iedereen die meer authenticiteit wil in het leven: deze test, tips en tricks van professor en psycholoog Stephen Joseph helpen je een handje.

 ‘Authenticity is about realising we are the authors of our own lives,’ schrijft Joseph in zijn boek ‘Authentic: How to be yourself and why it matters’. Een leven waarin je volledig trouw bent aan jezelf is een prachtig streven. Authentiek leven betekent niet dat je geen angsten of onzekerheden kent; het betekent dat je die gevoelens toelaat en accepteert om zo volledig jezelf te kunnen zijn.

Op die manier kun je je krachten en talenten ten volste benutten, met als gevolg: de beste versie van jezelf. Een creatieve, energieke, gepassioneerde jij die geniet van het leven, geluk en succes creëert voor zichzelf én voor de mensen om zich heen. Als vanzelf en zonder prestatiedruk, als een way of life.

Hoe authentiek ben jij?

Om erachter te komen in hoeverre jij een leven leidt dat trouw is aan jezelf, heeft Joseph een korte test ontwikkeld. Beantwoord de volgende vragen, zonder er te lang over na te denken, met ja of nee:

  1. Weet je wat je uit het leven wilt halen?
  2. Voel je je vrij om je eigen keuzes te maken?
  3. Voel je je vrij om je inzichten en opinie uit te dragen?
  4. Voel je dat je dag in dag uit jezelf kunt zijn?

Kun je ‘ja’ zeggen op het merendeel van de vragen? Dan lijkt het erop dat je inderdaad het pad volgt dat goed voelt voor jou. Twijfel je, zou je je vrijer willen voelen of meer focus willen op dat wat écht belangrijk is in het leven? Dan is dit een mooi moment om te streven naar meer authenticiteit. En zo doe je dat.

Authenticiteit moet groeien

Allereerst een kleine kanttekening. Het leiden van een authentiek leven is niet iets wat je ‘even’ doet. Het is een voortdurende reis, een besef dat tijd nodig heeft om te groeien. Zie het als een zaadje dat je plant in de grond, dat zonlicht en gedoseerde porties water nodig heeft. Geef het de tijd, koester momenten van groei en realiseer je dat je met elke stap – klein en groot – een beetje dichterbij komt. De volgende tips van Stephen Joseph helpen je daarbij.

Tot 50% korting: Sieraden Stock Sale Happinez x A Beautiful Story

De Stock Sale is nú live. Meld je aan en krijg toegang tot 50% korting op geselecteerde, tijdloze sieraden.

1. Maak jezelf los van verwachtingen

Succesvol zijn en gelukkig worden: het lijkt soms meer op een ingewikkelde opgave dan op iets ongedwongen moois. Als je niet goed weet wie de authentieke jij is, kun je vast komen te zitten in dit soort hoopvol bedoelde maar desilussionerende termen.

Start daarom met het verzamelen van momenten door de dag heen waarop jij merkt dat je jezelf kunt zijn. Zeker in het begin zul je waarschijnlijk constateren dat je het grootste gedeelte van de dag een masker draagt: je komt niet eerlijk voor je gevoelens en gedachtes uit vanwege talloze redenen.

Misschien ben je bang voor een weerwoord, voel je je niet veilig genoeg om het achterste van je tong te laten zien of houd je je liever in dan dat de aandacht op jou gericht is. Allemaal goede en logische redenen, maar wel ontstaan vanuit bepaalde verwachtingspatronen die je voor jezelf hebt gecreëerd. Je verwacht misschien dat er iets ongemakkelijks of vervelends zal gebeuren als jij je eigen pad volgt, en stelt het daarom alsmaar uit.

Door de momenten waarop jij jezelf kunt en durft te zijn te koesteren en bewust mee te maken, houd je het positieve gevoel dat daarbij hoort langer vast. Dit geeft je meer zelfvertrouwen om vaker te zeggen waar je voor staat, om te doen wat jij leuk vindt in plaats van wat die ander van je wil. De eerste stap om dat te kunnen doen is het loslaten van verwachtingen. Zowel die van anderen als die van jezelf. Verwachtingen zijn immers niet voor niets dingen die je zelf creëert.

2. Het masker mag af

Zeg en doe je dingen die niet matchen met hoe je je voelt, dan ontstaat er een psychologische spanning die stress kan veroorzaken. Het is niet gemakkelijk om je masker af te zetten, maar realiseer je dat het creëren van harmonie tussen wat er in je omgaat en wat je uitdraagt van essentieel belang is om je goed en op je gemak te voelen.

Ben je bang dat compleet jezelf zijn risico’s met zich meebrengt, denk dan aan het risico dat je loopt wanneer je je steeds verder verwijderd voelt van jezelf. Je gaat je gedragen naar het masker dat je draagt, met als gevolg dat je je originele identiteit kunt verliezen.

3. Pas de formule voor een authentiek leven toe

Ja, er bestaat dus een formule voor een authentiek leven en ja, die kan echt werken. Hij luidt als volgt: Jezelf kennen + jezelf bezitten + jezelf zijn = een authentiek leven leiden.

Allereerst; authentieke mensen kennen zichzelf. Ze weten wat ze leuk en niet leuk vinden, waar ze goed en minder goed in zijn en waar ze hun leven wel en niet aan willen wijden.

Ten tweede nemen authentieke mensen de verantwoordelijkheid voor hun eigen keuzes. Ze laten zich niet leiden door negatieve invloeden van anderen en kiezen een positie die voor hen goed voelt. Ze zijn eigenaar en bestuurder van het eigen leven.

Ten derde: authentieke mensen zeggen wat ze denken en voelen. Ze gedragen zich volgens hun eigen waarden en overtuiging. Hun innerlijk matcht met hoe zij zich presenteren aan de buitenwereld.

Om je deze formule eigen te maken is het handig om te starten met het maken van een lijstje. Wat vind je leuk en wat niet? Waar ben je goed in, waarin niet, en hoe zou je je leven het liefste willen inrichten? Als je dat helder hebt wordt het gemakkelijker om stap twee en drie te zetten en uiteindelijk bij de uitkomst, een authentiek leven leiden, uit te komen.

4. Ga eerlijk, open en assertief het avontuur aan

Een authentiek leven leiden kan soms uitdagend zijn. Je laat anderen niet over je heen lopen en dat geeft tegelijkertijd een bepaalde charme, zonder daarbij narcistisch te zijn. Het gaat erom dat je oprecht het beste met jezelf en met de mensen om je heen voor hebt. En dat gaat nu altijd niet even gemakkelijk.

Denk eens aan de mensen in je omgeving (of die je kent van televisie, internet of uit de boeken) die je bewondert. Is hij of zij authentiek? Waarschijnlijk leeft diegene zijn of haar leven vanuit zichzelf en bewonder je die persoon vanwege het lef en het gemak waarmee hij/zij zichzelf kan zijn. “Ze is zo lekker zichzelf” is niet voor niets een uitspraak met een positieve lading.

Het ironische is dat we de authenticiteit in anderen dus vaak bewonderen en zelf óók als authentiek gezien willen worden, maar vervolgens niet durven of allerlei excuses verzinnen.

Authentiek zijn betekent eerlijk, open en assertief zijn en tegelijkertijd moedig zijn om het avontuur aan te gaan. Start met volledige eerlijkheid naar jezelf en dompel je onder in het avontuur. In een ieder van ons zit authenticiteit. Soms zit er alleen een kleine drempel voor.

Meer Happinez?

Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.
Volgend artikel
Sterrenbeeld Maagd: liefde, werk, karakter én valkuilen
Sterrenbeeld Maagd: liefde, werk, karakter én valkuilen