Bang voor corona? Osho’s kijk op angst

Bang voor corona? Osho’s kijk op angst Bang voor corona? Osho’s kijk op angst Bang voor corona? Osho’s kijk op angst

Ziek worden, doodgaan, dierbaren die ziek worden of overlijden, werkeloos raken, geen geld meer hebben; een greep uit de angsten die ons in deze corona-periode bezighouden.

Geen wonder, we zijn zo gewend aan alle zekerheden die we hebben. Wat als die allemaal wegvallen? Dat is een ramp! Of valt het wel mee? Is het juist goed? 

We weten het niet, laten het langzaam op ons inwerken. De één is laconiek en nuchter, de ander is alert en waakzaam. Beide geluiden zijn belangrijk. En angst… hoort erbij. In het boek Emoties zet Osho op nuchtere en heldere wijze uiteen wat angst is, wat het je brengt en waar het stagneert.

Vier Osho-uitspraken op een rij, gerelateerd aan de angst voor (de gevolgen van) corona:

1. Iemand kan dood gaan, je kunt failliet gaan, je kunt werkeloos worden. Er zijn duizendeneen dingen die kunnen veranderen. 

In een tijd dat er gesproken wordt van lock down en quarantaine is een maatschappij vervult van angst. Ongeluk en de dood liggen altijd op de loer, maar nu ze zich zo openlijk aandienen, schrikken we ons kapot. Het voelt alsof het leven op aarde met een staafmixer door elkaar wordt gehusseld. De angsten die je misschien altijd al had, worden uitvergroot. Zie je wel: de wereld stort in. Probeer het eens los van jezelf te bezien. Kan dit de wereld ook wat brengen?

2. (…) hoe zekerder je bent, hoe veiliger je bent, hoe minder levendig je zult zijn.

Huis, baan, auto, geld: check! Leven op orde. En dan staat het financiële systeem ineens op losse schroeven. Paniek! Natuurlijk, want we weten niet beter en zijn het gewend op een bepaalde manier de maatschappelijke ladder te beklimmen. Die kan toch niet wegvallen? Tuurlijk wel. En hoe interessant zou het zijn als dat gebeurt? Wat blijft er dan over? Met open vizier en alerte houding dragen we allemaal een steentje bij.

3. Er is niets om bang voor te zijn; al wat nodig is, is een beetje meer gewaarzijn.

Dat het met de aarde niet goed gaat, weten we. Mondjesmaat wordt er over oplossingen nagedacht, maar het echt aanpakken, doen we niet. Daarvoor is ons luxe leven ons veel te kostbaar en dat niet alleen: we zitten erin vast. Deze periode maakt bewust. We worden losgerukt van alles wat we gewend zijn en voor vragen gesteld. Waar zijn we mee bezig? Hoe kunnen we onszelf, elkaar en de aarde liefdevol ondersteunen?

4. Je kunt een lange lijst maken, en je zult verbaasd zijn hoeveel angsten er zijn – en je leeft nog steeds! Overal is gevaar voor infectie, ziektes, onheil, kidnapping, terroristen… en dan zo een klein leventje.

Ja, corona kan een ongelukkig eind zijn voor jou, een dierbare, een vreemde. Net zoals op een verkeerd moment de straat oversteken of een hartaanval dat kunnen zijn. Dit is nu de situatie en daar moeten we het mee doen. Goed op elkaar letten, afstand houden en verder… naar binnen keren. Deze pandemie dwingt ons om stil te staan. Laten we dat ook doen en zien wat het ons brengt.

Meer weten?

Meer Happinez?

Over auteur
Verhalen vertellen en het mystieke onderzoeken; daar houdt tekstschrijver Fabienne Peters zich mee bezig. Haar missie? Op zoveel mogelijk plekken verhalen verspreiden die het leven zowel verdiepen als verzachten. Onderwerpen die raken, die net een beetje verder gaan en/of met één been in de taboesfeer blijven hangen.
Volgend artikel
Wijze woorden over de coronacrisis van Henrietta F. Fore
Wijze woorden over de coronacrisis van Henrietta F. Fore