Compassie is de sleutel

Compassie is de sleutel Compassie is de sleutel Compassie is de sleutel

Matthieu Ricard, de biochemicus die Boeddhistisch monnik werd, wordt ook wel de gelukkigste man ter wereld genoemd. Maar dat betekent niet dat deze vertrouweling van de Dalai Lama over alles tevreden is. In een lezing bij The School of Life Amsterdam legt hij uit waarom compassie de sleutel is naar geluk.

Dubbele moraal

Ricard onderzoekt al jaren het belang altruïsme en compassie en hij richt zich nu op het dierenrijk. Hij confronteert ons met de dubbele moraal waar onze maatschappij last van heeft: hoe kunnen we zo zorgzaam en liefdevol zijn voor onze huisdieren en hebben we tegelijkertijd geen moeite met het eten van vlees uit de bio-industrie? En waarom is paardenvlees not done, maar is een koeienbiefstuk gemeengoed?

Complexe wereld

Ricard vraagt zich af hoe we in deze complexe wereld bewust kunnen worden van de betekenis van onze acties. Hij vermengt zijn eigen ervaring met zijn enorme kennis van de boeddhistische leer en raadpleegt bovendien gerespecteerde evolutiedeskundigen, ethologen en filosofen. Ricard laat je ervaren waarom juist nu compassie de sleutel is.

Meer weten over Matthieu Ricard? Bekijk dan eens de TED-talk die de monnik gaf over Habits of Happiness:
filosoof

Volgend artikel
Lieve Dot: advies aan De Doordenker
Lieve Dot: advies aan De Doordenker