Maak van je to-do lijst een to-be lijst

Maak van je to-do lijst een to-be lijst Maak van je to-do lijst een to-be lijst Maak van je to-do lijst een to-be lijst

Gezond leven, een goede werk-privébalans, beter leren mediteren: naar welk doel je ook streeft; grote kans dat je to-do lijst op het behalen van dat doel is aangepast. Werken met een to-do lijst blijkt echter niet de meest effectieve manier te zijn om je doelen te behalen. Wat je nodig hebt is een to-be lijst.

Wie een doel voor ogen heeft en begint met het uitstippelen van de weg daarnaartoe, weet dat er een aantal stappen gezet moet worden om dat uiteindelijke doel te bereiken. Het maken van een doelenlijst, om zo overzichtelijk te krijgen van wat je precies wilt bereiken, is in elk geval een goed begin. Ook het opbreken van jouw doelen in kleinere, meer behapbare taken is verstandig. Zo teken je het pad uit dat je gaat bewandelen om jouw doel te behalen en dat is goed. Wie de weg niet weet, komt immers nooit op plek van bestemming.

Maar kijk eens kritisch naar jouw to-do lijst. Staan daar taken en verwachtingen op die volledig vanuit jouzelf komen? Of bespeur je in jouw takenlijst ook aannames die min of meer door de maatschappij zijn opgedragen?

Handelen op een manier die bij jou past

Het probleem met het stellen van doelen en het maken van to-do lijstjes is dat veel mensen hierin voorbij gaan aan hun eigen verlangens en kernwaarden. In plaats van volledig vanuit zichzelf te handelen, gaan zij uit van maatschappelijk opgedragen ‘moetjes’ die vaak eigenlijk niet bijdragen aan het behalen van hun doelen. Sterker nog: het is vrijwel onmogelijk om een persoonlijk doel te behalen als je slechts focust op wat anderen om je heen doen.

Nieuw: Happinez Agenda 2024

  • Personaliseer je eigen omslag

  • Indeling per week

  • Jaarkalender

  • Agenda en inspirerende Astrologie Journal ineen

Een voorbeeld: stel, het is jouw doel om gezonder te gaan leven. Je hoort veel leeftijdsgenoten over die nieuwe sportschool in de stad, maar je kent jezelf en weet dat die ingewikkelde apparaten en gewichten jou niet gelukkig maken. Toch besluit je een bezoekje aan de nieuwe gym op je to-do lijst te zetten. Iedereen is er lyrisch over én jij wilt gezonder leven, dan is één en één toch twee?

Wat hier misgaat, is dat er alleen op de to-do lijst gefocust wordt. Maak je echter een to-be lijst, dan kun je veel beter handelen op een manier die bij je past. Want wil je iemand zijn die met tegenzin de gym binnenloopt en zuchtend plaatsneemt op een moeilijk apparaat? Of iemand die gezonder leeft dankzij een dagelijkse wandeling, meer fruit en een rustiger manier van leven?

Het gaat erom dat de zaken op je to-do lijst naadloos passen bij wie jij bent als persoon. Pas dan wordt het aannemelijk dat je jouw gestelde doelen ook echt weet te behalen, omdat je hier dingen voor doet (en laat) die je op een zeker moment als nieuwe gewoontes kunt gaan zien. Dingen die daarentegen helemaal niet bij je passen, zullen logischerwijs nooit een gewoonte worden in je leven. En laat het aanpassen van je dagelijkse gewoontes nu net dé sleutel tot succes zijn bij het behalen van je doelen.


Van to-do naar to-be

Vind je het lastig om de shift van to-do naar to-be te maken, begin dan eens met een lijst van alles waar jij waarde aan hecht. Dat kan elk gebied omvatten: van mensen, activiteiten en ervaringen tot ethiek, gezondheid, carrière, relaties en vormen van zingeving. Hoe wil jij je ten opzichte van al deze gebieden opstellen en wat vind je belangrijk? Wil je een toegewijde partner zijn? Een betere schrijver worden? Meer spiritualiteit in je dagelijks leven? Milieuvriendelijker leven? Vaker iets doen waar je een adrenalinekick van krijgt?

Als je je to-be lijst compleet hebt, kun je je to-do lijst onder de loep nemen. Dragen de taken die op deze lijst staan bij aan de persoon die je wilt zijn? Zo niet, stem deze lijst dan beter af op je eigen verlangens en kernwaarden. Zo wordt je to-do lijst niet alleen persoonlijker, maar ook beter haalbaar.

Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.

Meer lezen over persoonlijke ontwikkeling?

Veranderen moeilijk? Met maandelijkse intenties lukt het wel. 

Volgend artikel
Glennon Doyle: ‘Vertrouw op je stem en de moed die je daarvoor nodig hebt’
Glennon Doyle: ‘Vertrouw op je stem en de moed die je daarvoor nodig hebt’