Vaak worden de begrippen donker en duister door elkaar gebruikt en betekenen ze beiden iets slechts, maar het donker is een krachtige plek waar veel wijsheid en waarheid te vinden is.
Het idee dat het donker slecht is en het licht goed, komt door de overgang van de vrouwelijke waarden naar de mannelijke, van de godin naar de god. Een aanwijsbaar moment voor die overgang is de aanpassing van de maankalender naar de zonnekalender. Door de maan te vervangen door de zon werd de vrouwelijke, circulaire benadering van tijd ingeruild voor de mannelijke, lineaire benadering van tijd.
Goed en kwaad
Toen de maancyclus niet langer als symbool van ritme en harmonie tussen tegenstellingen werd beschouwd, kwam de weg vrij voor het ‘goed en kwaad’-denken. Aan de tegendelen werd een moreel oordeel verbonden. Tegengestelde polen werden negatief of positief; het ene einde van de schaal was ‘goed’ en het andere einde ‘slecht’. Door de eeuwen heen werd het donker het equivalent van het kwaad, angst, zonde en duivelse krachten. In het boek ‘De donkere kant van de maan’ schrijft Demetra George dat mensen op een zeker moment zelfs dachten dat ‘het verdwijnen van de maan werd veroorzaakt doordat zij te grazen werd genomen door een donkere en demonische kracht (…) De donkere maan zou de bevelhebber van geesten en de minnares van zwarte magie zijn.’
Schud de angst van je af
De angst voor het donker is ons aangepraat. Om zaken uit het verleden te kunnen transformeren, zul je die angst van je af moeten schudden en bereid moeten zijn in je onderbewustzijn af te dalen, naar de schaduw van je eigen psyche. Zoals de donkere maan tegelijk een afsluitende fase van een cyclisch proces is en de overgang naar de volgende spiraal, zo zul je in de schemer oude dingen kunnen achterlaten, helen of nieuw leven in blazen en nieuwe dingen geboren kunnen laten worden.
Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’
- Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen
- Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen
- En nog veel meer
Reizen naar de ‘Onderwereld’
Verwar het donker niet met een kwade plek; het donker is niets meer dan het oord waar alles wat nog onbewust is, maar verbonden is met het licht, verblijft. Ervaringen zijn niet voor niets naar de schaduw gedrongen en weggedrukt, dus ernaar kijken gaat nooit zonder pijn, moeite en worsteling, maar met de plek is niets mis. Je reist af naar, dramatisch omschreven, de Onderwereld. Ook in trancereizen kun je ervoor kiezen om te reizen naar die dimensie, waar in mijn ervaring het dieperliggende, de onderlaag van de dingen, zich bevindt.
Het donker en het duister
Het donker is iets anders dan het duister. Het duister – dat wat niet direct verbonden is met het licht en dat het licht afwijst – is óók aanwezig in onze wereld en op alle andere bestaansniveaus, vaak vlak onder onze neus in het volle licht. Maar op een bepaalde, complexe manier heeft zelfs dit duister een rol te spelen in het grotere spel en staat daarmee in dienst van het licht. Toen ik er eens op mediteerde welke rol dat dan wel was, kreeg ik dit antwoord: het maakt een keuze mogelijk.